TURİZMİN SESİ
İçinde bulunduğu sıkıntılı günleri aşmaya çalışan Türk turizmciler yeni pazar arayışlarını ve mevcut pazarlarını büyütme yönündeki adımlarını hızlandırdı. İran’a yönelik uluslararası ambargonun kalkmasının turizm ilişkilerine de olumlu yansıması beklenirken; Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB), İran’da tanıtım atağına kalkıyor. Bu hafta 50’den fazla İranlı turizmciyi İstanbul’da ağırlayacak olan TUROB, Şubat ayında Tahran'da düzenlenecek TITE Turizm Fuarı'na Türkiye olarak geniş katılım olması yönünde de çalışma başlattı.
İçinde bulunduğu sıkıntılı günleri aşmaya çalışan Türk turizmciler yeni pazar arayışlarını ve mevcut pazarlarını büyütme yönündeki adımlarını hızlandırdı. Rusya ile yaşanan sıkıntılar Türkiye’nin en büyük ikinci pazarı konumundaki bu ülkeden turist trafiğine darbe vururken, Sultanahmet saldırısının en büyük turizm pazarımız Almanya’yı da olumsuz etkileme ihtimaline karşı turizmciler harekete geçti. Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) bu iki büyük pazarda yaşanabilecek kayıpları ‘kısmen’ telafi edebilmek için İran’ı yakın markaja alıyor. Bu kapsamda TUROB, Türkiye’ye en fazla turist gönderen yedinci ülke konumundaki İran’da tanıtım atağına kalkıyor. Özellikle İran’a yönelik uluslararası ticaret ambargosunun resmen kaldırılması bu girişimde itici güç olurken, TUROB bu gelişmenin Türk turizmi için olumlu bir etki yaratmasını öngürüyor.
Nevruz dönemine olumlu katkısı olur
TUROB’un İran’a yönelik tanıtım atağının ilk adımında İranlı turizmcilerin Türkiye’de ağırlanması yer alıyor. Bu kapsamda Tahran, İsfahan, Tebriz'in aralarında olduğu 7 ayrı şehirden toplam 50 seyahat acentası ve tur operatörü bu hafta İstanbul’da ağırlanacak. TUROB ve Türk Hava Yolları işbirliği ile hayata geçirilecek olan organizyonun olumlu sonuçlarının İran’ın en büyük bayramı olan Nevruz döneminde, yani Mart ayında alınması bekleniyor. İstanbul destinasyonun pazarlanmasına ve İranlı turist sayısının arttırılmasını hedefleyen söz konusu seyahat programı kapsamında, şehrin turizm ürünleri İranlı turizmcilere tanıtılacak. Heyetin tamamı Eresin Taxim&Premier Hotel'de ağırlanacak. TUROB ayrıca gelecek ay Tahran’da gerçekleştirilecek olan turizm fuarına geniş bir katılım sağlayacak. Bu amaçla TUROB, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile temas kurarak, 16-19 Şubat 2016 tarihleri arasında Tahran'da düzenlenecek olan TITE Turizm Fuarı'na Türkiye olarak geniş katılımda bulunulması yönünde çalışma başlattı.
Turizmde önemli bir pazarımız
Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan TUROB Başkanı Timur Bayındır, TUROB olarak yeni pazar arayışlarına ve mevcut pazarları güçlendirme çalışmalarına hızla devam ettiklerini belirtti. Avrupa’nın yanı sıra İran pazarına yönelik de hızlı ve etkili bir tanıtımın Rusya’dan kaynaklanan kayıpları kısmen de olsa telafi edebileceğini kaydeden Bayındır, “Bize en fazla turist gönderen ülkelerden biri de İran. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir husus İran ile Rusya’nın bölgede aynı doğrultuda politika yürütüyor olması. Bunu da gözönünde bulundurmak gerekir” dedi. İran’a yönelik uluslararası ambargonun sona ermesinin birçok alanda olduğu gibi turizmde de ilişkilerin normalleştirilmesini de sağlayacağını ve iki ülke arasındaki turizm ilişkilerine de olumlu yansımasını beklediklerini söyledi.
İran pazarı yüzde 6.3 arttı
Timur Bayındır şunları söyledi: “İran, turizmde bizim için çok önemli bir pazar. Bir dönem bu ülkeden gelen turist sayısı 2 milyona dayanmıştı. Söz gelimi 2010 yılında 1 milyon 885 bin İranlı turist ağırladık. 2012 yılında bu rakam 1 milyon 186 bine geriledi. Bunda ülkesinden pek turist çıkışı istemeyen İran’ın da etkisi var. Şimdi yeniden yükseltmenin yollarını arıyoruz. 2013 yılında 1 milyon 196 bin, 2014 yılında 1 milyon 590 bin İranlı turist geldi. Yani son iki yıldır yeniden yükselme eğiliminde. 2014 yılındaki yüzde 32’lik yükselme dikkat çekici. Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, bu yıl Ocak-Kasım döneminde Türkiye’ye gelen turist sayısı yüzde 1.3 oranında azaldı, ancak İran pazarında yükselme var. İran’dan 1 milyon 591 bin turist geldi. Bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6.3’lük yükselme gerçekleşti” diye konuştu. İranlılar’ın alışveriş turizminde de ülkeye en fazla gelir bırakan turist grupları arasında yer aldığına dikkat çeken Bayındır, istatistiklere göre Türkiye’de yaptığı alışveriş sonrasında en fazla vergi iadesini İranlılar’ın aldığına işaret etti.