TURİZMİN SESİ-SEDAT KARAGÖZ
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile İran İslam Cumhuriyeti Kültürel Miras, El Sanatları, Turizm Kurumu ve İran Ulusal Müzesi Genel Müdürlüğü'nün işbirliğiyle hazırlanan sergi, 1 Aralık'ta gerçekleştirilen açılış resepsiyonunun ardından ziyarete açıldı. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hamid Baghaei, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Genel Sekreteri Yılmaz Kurt ve Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı İlber Ortaylı'nın katıldığı toplantıda sergiye dair detaylı bilgiler de paylaşıldı.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Topkapı Sarayı Has Ahırlar bölümünde 5 Şubat 2010'a kadar ziyarete açık olacak sergiyle ilgili şunları belirtti: İstanbul'da ve tabii ki tüm Türkiye'de, Onbin Yıllık İran Medeniyeti gibi toplumlar arası diyalogu sağlayacak sergilerin artması en büyük amaçlarımızdan biri. Bu kapsamda çalışmalarımız devam ediyor. Bu serginin Türk sanatseverler tarafından hak ettiğini değeri bulacağına, hatta ziyaret edecek herkesin bir kez daha gelmek isteyeceğine eminim. Ziyaretiyle bizi onurlandıran İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve İran İslam Cumhuriyeti, Kültürel Miras, El Sanatları ve Turizm Kurumu Başkanı Sayın Hamid Baghaei'ye, serginin ev sahibi Topkapı Sarayı Müzesi adına Müze Başkanı Sayın İlber Ortaylı'ya ve bu serginin gerçekleşmesine tam destek veren İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı adına Yürütme Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç'e teşekkür ederim.
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, Ajans olarak en önem verdikleri hususlardan birinin kültürlerarası diyalog ve kültürel etkileşimin meyvelerini gözler önüne sermek ve İstanbulluları farklı kültürlerle tanıştırmak olduğunu belirterek, Bu çerçevede destek verdiğimiz Onbin Yıllık İran Medeniyeti ve İkibin Yıllık Ortak Miras konulu bu sergi, Türkiye'de İran Medeniyetine ait daha önce hiç sergilenmemiş koleksiyonları da gün yüzüne çıkarması açısından büyük önem taşıyor. İran ile Türkiye arasındaki diplomatik ve kültürel ilişkileri belgeleyen başyapıtların da yer aldığı sergi ile Türkiye ve İran arasındaki ilişkileri sadece siyasi açıdan değil, ekonomik ve kültürel bağlamda da inceleyebilme imkanına kavuşacağız. dedi.
Açılış toplantısında bir konuşma yapan Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı İlber Ortaylı ise serginin İran dışında bir ülkeye taşınmasındaki zorluğa değinerek, İran halkı, eşsiz tarihi eserlerinin yurtdışına çıkmasına şimdiye kadar sıcak yaklaşmamaktaydı. Ancak bu serginin, İstanbul'da, Topkapı Sarayı'nda gerçekleşeceği duyurulduğunda, tüm İranlıların da desteği alınmıştır. Bu serginin sizlere ulaşmasında emeği geçen herkese ve özellikle hiçbir desteği esirgemeyen İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'na teşekkürlerimi sunarım dedi.
İran Medeniyetlerine dair ilk kapsamlı sergi
İran Ulusal Müzesi ile Topkapı Sarayı Müzesi, İstanbul Arkeoloji Müzeleri, İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Askeri Müze, Sadberk Hanım Müzesi ve Millet Yazma Eserler Kütüphanesi koleksiyonlarına ait seçkin eserlerle İslamiyet öncesi ve İslamiyet sonrası olarak iki bölüm halinde düzenlenen sergi, İran coğrafyasında varlık gösteren geçmiş medeniyetlerin çivi yazılı tabletlerinden hat örneklerine, minyatür ve el yazmalarına, pişmiş toprak kaplarından çiniye, insan ve hayvan figürinleri ve heykellerden tekstil, sikke, maden ve ahşap eserlere kadar 295 eseri içeriyor.
İnsan yaşamı ve gelişimine elverişli doğal özelliklere sahip İran coğrafyasında yaşanan Eski Taş Çağı, Yeni Taş Çağı, Bakır-Taş Çağı, Bronz Çağı ve Demir Çağı'na ait eserler sergide kronolojik olarak sergileniyor. Bunlar arasındaki en önemli eserler İran'da yazının gelişimini ortaya koyan Elâm ve Ahameniş İmparatorluğu'na ait yazı ve kitabelerdir. Sergide önemli bir eser grubunu da İran'ın batısındaki Luristan bölgesine ait, formları, bezemeleri ve yapım teknikleriyle oldukça zengin bir çeşitlik gösteren bronz eserler oluşturuyor. İran'ın en önemli medeniyetlerinden Sasaniler'in maden eserleri de seçkin örnekleriyle sergide yer alıyor.
İran'ın İslami dönemine ait eserleri, Abbasî, Selçuklu, İlhanlı, İncu, Muzafferî, Celayirî, Timurî, Karakoyunlu, Akkoyunlu, Safevî ve Kaçar dönemlerinin iki ülke müzelerindeki seçkin seramik, çini, maden, el yazma kitap, tekstil ve ahşap örneklerinden oluşuyor. Serginin diğer önemli bir bölümünde, İran ile Türkiye arasındaki diplomatik ve kültürel ilişkileri belgeleyen başyapıtlar sergileniyor. Topkapı Sarayı koleksiyonundaki eserlerin büyük bir bölümünü iki ülke arasındaki barışı pekiştirmek amacıyla, Osmanlı sultanlarına gönderilen diplomatik hediyelerle elçilik heyetlerinin getirdiği hediyeler oluşturuyor. Topkapı Sarayı Müzesi-Has Ahırlar Ziyaret Saatleri: Salı günleri hariç her gün 09.00-17.00