TURİZMİN SESİ
Bilgi teknolojileriyle giderek hızlanan bir zamanda, iletişim ve etkileşimin gelişmesiyle de giderek küçülen, sınırların anlamsızlaştığı bir dünyada yaşıyoruz. İnternet yeni topluluk biçimleri, yeni sosyal etkileşim tarzları yaratıyor. Dolayısıyla yeni hak ve özgürlük alanları beliriyor. Düşünce ve ifade özgürlüğü, iletişim özgürlüğü, özel hayatın dokunulmazlığı ve mahremiyet hakkı gibi temel hak ve özgürlüklerin yeniden tanımlanması, bilgiye erişim özgürlüğü ve bilgiyi paylaşma hakkı gibi yeni temel hak ve özgürlüklerin Anayasa'ya yer alması gereği ortaya çıkıyor.
Bu hak ve özgürlüklerin ilgili yasalar çerçevesinde düzenlenmesi genellikle yeterli koruma sağlamazken, bu temel hak ve özgürlüklerin ancak anayasal koruma güvencesi altında işlerlik kazanabileceği düşüncesi giderek hukuk çevrelerinde kabul görüyor. İnternet odaklı çeşitli vatandaş inisiyatifleri, sivil toplum kuruluşları ve dijital aktivistler de bu yaklaşımın bir hukuk devleti ilkesi haline gelmesi için çalışıyor. Bir taraftan sansüre uğrayan, erişime engellenen sitelerle, diğer taraftan ise olumsuz düzenlemelerle yaşıyoruz. Hukuk internetin hızına, düzenleme mantığı ise yeni teknolojilere ayak uyduramıyor; demokrasi ve hukuk devleti ilkeleri zarar görüyor.
İstanbul Barosu Bilişim Hukuku Merkezi, 9 Ocak 2010 tarihinde, internetin getirdiği yeni hak ve özgürlüklerin konunun uzmanları tarafından tartışılacağı tam günlük bir etkinlik düzenliyor. Sadece hukukçuları değil, internetle yaşayan herkesi ilgilendiren bu etkinlikte, hukukçular, ilgili kurum temsilcileri ve sansür karşıtı dijital aktivistler ilk defa bir araya gelerek, Bilgi Teknolojisi dünyasının en sıcak konuları olan İletişim Özgürlüğü, İnternet Erişim Hakkı, Özel Hayatın Dokunulmazlığı, Mahremiyet Hakkı, Bilgi Edinme Hakkı, Dijital Aktivizm, Örgütlenme Hakkı, Netdaşlık Hakları, Anonimlik hakkı, Yönetişim, İnternet Sansürü ve Telif Hakları konularını tartışacaklar. Bu etkinlik, sadece farkındalık yaratmakla kalmayacak, aynı zamanda tarafların birbirlerini anlayabileceği ve değerlendirebileceği bir platform olacaktır.
Yer İstanbul Barosu Bilişim Hukuku Merkezi,
İstanbul Barosu Orhan Apaydın Konferans Salonu, İstiklal Cad. No:158 Beyoğlu İstanbul Tarih 9 Ocak 2009 Cumartesi / 13:30-18:30
Program
13:30 Açılış Konuşması Baro Bilişim Hukuku Merk. Bşk. Av. M. Gökhan Ahi Açılış Konuşması İstanbul Barosu Başkanı Av. Muammer Aydın
13:45 PANEL: Hukuk mu İnternet'i değiştirecek, İnternet mi Hukuku
değiştirecek?
İletişim Özgürlüğü ve İnternet Erişimi
Özel Hayatın Dokunulmazlığı, Mahremiyet Hakkı ve İnternet
İnternet Üzerinde Düşünce ve İfade Özgürlüğü
Bilgi Edinme Hakkı ve İnternet
Dijital Aktivizm, Örgütlenme Hakkı ve İnternet
Yeni Anayasal Hak ve Özgürlük Hareketleri: Netdaşlık Hakları
Anonimlik hakkı
E-Demokrasi, Yönetişim
Moderatörler: Arda Kutsal (Webrazzi.com) - Dr. Özgür Uçkan (Bilgi Üni.)
Tartışmacılar: Doç. Dr. Bertil Emrah Oder (Koç Ü. - Anayasa Hukukçusu), Yar. Doç. Dr. Leyla
Keser Berber (Bilgi Ü.), Dr. Barış Günaydın (Anadolu Ü.), Av. Taner Sevim (Baro Bilişim Hukuku Merkezi), Av. Serhat Koç (Baro Bilişim Hukuku Merkezi), Av. F. Ünsal Özmestik (Baro Bilişim Hukuku Merkezi), Mevlana Gürbulak (Digital Age)
15:45 Kahve Arası
16:00 PANEL: İnternet Sansürü ve Etkileri
İnternet Sansürü ve İfade Özgürlüğü
İnternet Sansürü ve İletişim Özgürlüğü
İnternet Sansürü, Telif Hakları ve Bilgi Özgürlüğü
Copyleft - Copyright
İnternet Sansürü ve Bilginin Özgür Dolaşımı
İnternet Sansürüne Karşı Çıkan Yeni Siyasal Oluşumlar
İnternet sansürü ve Bilgiye Erişim Özgürlüğü
İnternet Sansüründe Dijital Aktivizm
Moderatörler: Aşkın Baysal (MediaCat)- Doç. Dr. Yaman Akdeniz (Bilgi Üni.)
Tartışmacılar: Av. Erdem Türkekul (İstanbul Barosu), Dr. Ebru Baranseli (Anadolu Üni.
Sansüre Sansür), İsmail Hakkı Polat (Korsan P. Hareketi), Emre Sokullu
(Eylem 2.0), Ahmet Asena (Müyap Genel Sekreteri), Av. Başak Purut (İstanbul
Barosu), Füsun S. Nebil (Tüm İnternet Derneği)
18:30 Kapanış ve Kahve İkramlı Tanışma
Program Kurulu:
Doç. Dr. Yaman Akdeniz
Dr. Özgür Uçkan
Av.M.Gökhan Ahi