İNGİLİZLER KARTAL EĞİTİYOR

Kartal yetiştiriciliğinde ustalık kuşkusuz Türklerin Kartallar yüzyıllar öncesinde uçsuz bucaksız bozkırlarda avlanmak için yetiştirilmiş ama şimdi sıra ingilizlerde...

TURİZMİN SESİ


Kırgızlar zamana inat bu geleneği hâlâ devam ettiriyor. Kırgızların eğittiği kartallar kurt ve tilkileri yakalıyor, avların etleri kartalların, derisi ise sahibinin oluyor.

Ancak son zamanlarda bu işe İngilizler de merak salmış. Ülkenin tek kartal eğitmeni de George Hedges İngilizlerin de muhhabet kuşu gibi evcil kuşlardan sıkıldığını ve vahşi doğaya yöneldiğini söylüyor. Tabi İngilizler bu işi Türkler gibi doğal yollardan değil, teknoloji yardımıyla yapıyor. Kartalın eğitilmesinin nedeni ise yapılan bir televizyon programı. Yapılan programda kartalın uçuş maceraları gösteriliyor.

Hedges, kartalların beyaz pençelerinden ya da 3 metrelik kanatlarından hiç korkmuyor. Hatta Evie adını verdiği kartalını eğitmeye çalışırken uçmayı da öğrendiğini söylüyor ve şöyle devam ediyor:“Evie sırtında bir kamera ile uçuyor ve böylece biz onun yaptığı her hareketi takip etme imkanı buluyoruz. Onu yakalamakta ve takip etmekte zaman zorlanıyorum ve bu yüzden neredeyse uçmayı öğrendim."