İKİ TEKERLEKLİ ÇILGINLIK

TCDD, Vardar'ın projesinin tanıttığı www.yolaselam.com sitesinin reklamını kendi internet sitesinde yapıyor

TURİZMİN SESİ
Aydınlı motosiklet tutkunu Levent Vardar (49), 'Yola selam' adını verdiği çalışma kapsamında, iki teker ile 'çok teker' olarak adlandırılan trenin ardından giderek Türkiye'yi demiryolları üzerinden dolaşacak. Türkiye'nin 65 ilindeki demiryolu hattını gezerek, yaklaşık 11 bin kilometrelik yol kat edecek Vardar'a, TCDD de destek veriyor. Üstelik TCDD resmi internet sitesi üzerinden, Vardar'ın projesini online tanıttığı, www.yolaselam.com sitesinin reklamı yapılıyor. Ülkedeki bin 45 istasyonun hepsine uğramayı hedefleyen Vardar'ın en büyük isteği ise projeyi belgesel haline getirmek.

Ailesinin içi rahat!
Türkiye'de ilk kez böyle bir projeyi hayata geçirecek olan Vardar, motosiklet macerasını ve projenin doğuşunu şöyle anlattı: “10 sene kadar ilk aldığım motoru, birkaç kere değiştirerek bindim. Son birkaç senede motosiklete daha güvenli binmenin yollarını öğrendim. Daha çok zevk almaya başladım, bu aracın kendim ve çevrem için tehlikeli olmadığına hem kendimi hem ailemi inandırdım. Şimdi bir yere giderken ailemin de içi çok rahat. İnşallah daha uzun süreler motosiklet üzerinde almaya devam edeceğim.

Proje nasıl doğdu?
Ben mümkün olduğunca tüm seyahatlerimi motorla yapmayı tercih ederim. Bende zamanla başka yerlere gitme isteği doğdu. Plan program yaparken, yurtiçi mi yurtdışı mı derken, memleketimin her noktasını tanıma fikri gelişti. Madem böyle bir seyahat yapmayı planlıyorum, bir amacı olsun diye düşünürken, Türkiye'yi daha kolay gezebileceğim, tren yollarını takip etme fikri oluşmaya başladı. Uzun araştırmalar yaptım. Tren yolu gruplarına üye oldum. Trenler ve tren yolculularını araştırdım. Bu kadar uzun bir seyahati benim motosiklet kullanma becerimin kaldırıp kaldırmayacağını ölçtüm. Bu sırada güvenli sürüş eğitimlerinden haberdar oldum, bunlara katıldım. Türkiye'de binlerce tren istasyonu olduğunu, ancak ilk kurulduğu günden bu yana çeşitli nedenlerle birçok istasyonun ya kapandığını ya ulaşılamadığını ya da amacı dışında kullanımlara açıldığını öğrendim. Fark ettiğim başka bir olgu da motosiklet ile tren yoluyla ulaşımın her ikisinin de inanılmaz şekilde ülkemizde geri plana itildiğiydi. Gezimin amacını, bu iki ulaşıma dikkat çekmek üzerine kurdum. Bir yandan demiryolu ulaştırmasının öne çıkması için çaba sarf ederken, bir yandan motosikletin de günlük ulaşımda birçok rahatlama getireceğini kanıtlamak.”

En güzel miras…
'Yola selam' adını verdiği projesini gerçekleştirmenin heyecanının yaşayan Levent Vardar, projenin gelişimi hakkında da şu bilgileri verdi. “Türkiye'deki 65 ilde yan yollarla birlikte 11 bin kilometre civarında demiryolu hattı var. Uzun soluklu bir proje olduğu için bir kerede gerçekleşmiyor. 7 tren bölgesi var. Her yola çıkışta 5 -10 gün içinde, o bölgenin tüm istasyonlarını dolaşıyoruz. Toplam bin 45 istasyon gezeceğim. Açıkçası amaç ilk başlarda kendi seyahat tutkumuzu gidermek olsa da çoluk çocuğumuza bir arşiv oluşturma, memleketi tanıma imkânı da yakaladık. Devlet demiryolu emekçileriyle bir araya gelmek, onların mesailerini gözlemleme, çok meşhur olan istasyon çaylarından içme olanağına kavuştum. Şu an sadece 1 etap tamamladım. Kalan 6 etabı bu kış tamamlayacağım. Günlük 150 kilometre yol yapıyorum ki insanlarla, istasyonlarla daha çok vakit geçirebileyim. İşi çok fazla sıkıştırmak istemiyorum. İlk etapta, Türkiye'nin ilk demiryolu hattı olan İzmir- Aydın'dan başlayıp Afyon'a kadar devam ettik. Yüzün üzerinde istasyon gezerek, tren yolunu takip edip 6 günde bundan 150 yıl önce yapılmış o güzel istasyon binalarını, hem işlemiş olanları hem kapatılmışları gezdim.”

Destek de alıyor
Ray üzerinden Türkiye turu projesinde TCDD'den çok büyük destek aldığını dile getiren Levent Vardar. “istasyonlara motosikletle girip, fotoğraf ve kamera çekimi için ülkesel bazda izin aldık. Konaklama anlamında büyük destek alıyoruz. Bize eskort bile teklif ettiler. Her gittiğimiz istasyonda ciddi itibar gördük” dedi. Vardar, demiryollarındaki eksikliklere de dikkat çekerek, şunları söyledi: “Uygar ülkelerde çok önemli yeri olan ulaşım araçlarından motosiklet ve tren, maalesef ülkemizde çok geri planda kalmış. Cumhuriyet yıllarında, her dönemde gerektiği ilgiyi görmemiş. Araştırmalara başladığımızda ve yola çıkınca anladık bunu. 1 milyon 250 bin resmi ruhsatlı motosiklet var ülkede. Doğayı koruma, daha ucuz ulaşım, daha az trafik demek olan motosikletler ulaşım politikaları içinde geride bırakılmış. Tren de öyle.”

TCDD'ye bağışlayacak
Ray yolculuğunda topladığı donelerle belgesel yapmayı bile düşündüğünü dile getiren Vardar,“İlk etapta Kuşadası Belediyesi sponsorluğunda çektiğimiz 30 dakikalık bir tanıtım filmi var. Bunu TRT'ye pilot film olarak sunduk ama talebimiz reddedildi. Başka kanallar ise bir film çekersek bunu yayınlayacaklarını söyledi. Ancak bunu yapabilmek çok ciddi bir bütçe istiyor. Ancak ciddi anlamda fotoğraf çekiyoruz. Sergi iyi bir fikir olabilir. Amatör kamera çekimleri yapıyoruz ve internet üzerinden bunları yayınlıyoruz. Çok güzel tepkiler aldık. TCDD resmi sitesinden bizim www.yolaselam.com sitemizin tanıtımını yapıyor. Bu da aslında bir ilktir. Biz de topladığımız tüm görselleri TCDD'ye bağışlayabiliriz” diye konuştu.


Atatürk'ün izinden gidecek…
Levent Vardar'ın bir sonraki projesi ise Atatürk'ün izinden gitmek. Vardar, bu düşüncesini şu sözlerle anlatıyor: “Atatürk'ün Kuvay-i Milliye zamanında iz sürdüğü yoldan, yani 16 Mayıs tarihinde İstanbul'dan başlayıp Samsun, Sivas, Erzurum, Amasya ve TBMM'ye kadar olan yolu Atatürk'ün izinden takip etmeyi planlıyorum. 'Yola selam' konseptiyle, bundan sonraki seyahatlerimi temalı, yakın çevreme sunabileceğim, belki kendi kendimi takdir edeceğim bir projeler zinciri oluşturmayı hedefliyorum.

Deniz feneri turu
Türkiye'deki tüm deniz fenerlerini dolaşmak istiyorum ardından. Burada işimiz çok daha kolay olacak. Çünkü konuyla ilgili teşkilat tüm doneleri size sunabiliyor. Bulunduğu bölgeler ve fenerlerin özelliklerine kadar bir arşiv sunuyorlar. Bize sadece motora atlayıp, yine fotoğraf ve kameralarımızla kayda almak düşüyor. Ayrıca çok ilginç hayatları olduğuna inandığım fenercilerle görüşme şansı bulacağım. Hepsinde ortak amaç; gördüğümüz sıkıntıları daha çok insana anlatmak, motosikletin günlük hayatımıza katmanın bir değeri olduğunu, motosiklet kullanımında güvenli sürüş eğitimi almanın önemini tüm motorseverlere anlatabilmek.”