TURİZMİN SESİ
Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinin eğitim fakültelerinden Aksaray'a gelen öğretmen adaylarına yönelik, TÜBİTAK destekli "Ihlara Vadisi ve Çevresinde Doğa Eğitimi" programı düzenlediklerini belirtti.
Bu program kapsamında, "korunan alanlar, turizm ve yöre halkı ilişkisi" konusunda, yöre halkına yönelik çeşitli etkinlikler gerçekleştirdiklerini ifade eden Emekli, öğretmen adaylarının sergiledikleri tiyatro oyunu ve söyleşiler dışında, bölgede yaşayanlara 15 sorudan oluşan bir anket uyguladıklarını belirtti.
UNESCO ve Avrupa Birliği'nin doğal ve kültürel mirasa destek sağladığını, Ihlara gibi bölgelerde ekonomik, teknik ve eğitim programları uygulandığını dile getiren Emekli, şunları kaydetti: "Anketimizde, AB destekli projelerin bölgede uygulanabilirliğini, burada yaşayan özellikle kadınların yeni iş olanaklarına nasıl baktıklarını araştırdık. Kırsal turizm, Akdeniz'e kıyısı bulunan ülkelerde en önemli turizm sektörlerinden biri haline geldi. Aksaray'daki Ihlara Vadisi çevresinde yaşayanlara yönelik yaptığımız anket çalışmasından, kadınların kırsal turizm desteği beklediği sonucu çıktı. Yani anket sonucuna göre, kırsal kalkınma projesi, yurt dışındaki örneklerinde olduğu gibi Ihlara Vadisi çevresinde de başarıyla uygulanabilir."
Yunanistan, İtalya, İspanya ve Fransa'da kırsal turizmin çok iyi değerlendirilmekte olduğunu anlatan Emekli, "Kırsal turizm alanlarının bu ülkelerde deniz kıyılarından daha fazla önem kazandığını görmekteyiz. Özellikle eğitimli ve ekonomik durumu iyi olan turistler, kırsal alanları seçmektedir. Ülkemiz ise kırsal turizm potansiyeli yüksek bir ülkedir ve değerlendirebileceğimiz çok önemli dünya kültür ve doğa mirası alanlara sahibiz" diye konuştu.
Anketi vadinin başlangıç noktasındaki Belisırma köyünde gerçekleştirdiklerini ifade eden Emekli, bölgede yaşayanların genel olarak, büyük bir turizm potansiyeli barındıran bu vadiyle iç içe yaşamalarına karşın, ne büyük bir dünya mirasının içinde bulunduklarının tam olarak farkında olmadıkları sonucuyla karılaştıklarını vurguladı.
Anket sonuçlarına göre yöredeki en önemli sorunun geçim sıkıntısı olduğunu belirten Emekli, şöyle devam etti: "Yaşlıların, turizmden çok fazla bir beklentisi kalmamış. Genç erkekler ise yurt dışına gitmeyi cazip buluyor, turizme çok fazla ilgi duymuyorlar. Kadınlar, özellikle de genç kızlar turizme ilgili. Kadınların turizme ve turiste bakış açıları olumlu.
Kadınlar destek verilmesi halinde turizmle uğraşabileceklerini ifade ediyorlar. Vadide kadın turizm kalkınma kooperatifleri, tarıma dayalı turizm kooperatifleri veya birlikler kurulmalıdır. Bu kooperatif ve birlikler, yurt dışındaki bu tür birliklere üye olarak turist değişim programını yapabilirler. Yöre kadınlarının bu konuda eğitim ve ekonomik desteğe ihtiyaç duydukları sonucuna ulaştık. Vadide yaşayan kadınlar kırsal turizm kapsamında kayısı reçeli, pekmez, köpük helvası, oya işleyip ve yazma üreterek turiste satabilirler."