İFTAR YEMEĞİNİ İKİ ÖĞÜNDE YEME ÖNERİSİ

İftarda, az miktarda yağ ve karbonhidrat, yüksek miktarda su içermesi nedeniyle sebze yemekleri ve meyve tavsiye edilirken, yemeğin iki öğünde tüketilmesi öneriliyor

TURİZMİN SESİ


Anadolu Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu bünyesindeki Türk Mutfağı Araştırma ve Uygulama Birimi Müdürü Doç. Dr. Dündar Denizer, bu yıl ramazan ayının, yaz aylarının en sıcak ve en uzun günlerine geldiği için oruç tutanların beslenmelerine daha fazla özen göstermesi gerektiğini söyledi.

Oruçlu bir kişinin, uzun süre aç kalacağından kan şekerinin düşebileceğini belirten Denizer, uzun süre açlıktan sonra boş mideye bir anda yüklenmenin, ayrıca midenin çok çalışmasına ve çabuk yorulmasına neden olacağını ifade etti. Doç. Dr. Denizer, özellikle midede yanma, ekşime, reflü, gastrit gibi çeşitli rahatsızlıkları olan kişilerde, ağır, yağlı ve çok çeşitli yiyeceklerden oluşan bir iftar yemeğinin çok daha rahatsız edici olabileceğine dikkati çekti.

İftar yemeğini iki öğün şeklinde yemenin, daha akılcı bir davranış olduğuna işaret eden Denizer, "İftar, önce bir zeytin ya da hurma ile açılmalı ve ardından bir bardak ılık ballı limonlu su içilmelidir. Sonra bir kase hafif bir çorba içilmelidir. Daha sonra yemeğe iki saat ara verilmelidir. Bu arada dinlenebilir ya da ibadetinizi yapabilirsiniz" dedi.