TURİZMİNSESİ
Hibrit ortamda düzenlenecek yaz okulu kapsamında bilişim, sorumluluk, sürdürülebilirlik, sosyal psikoloji, kültürel miras ve birçok farklı birleşimi turizmle kaynaştıracak nitelikte etkinlikler gerçekleştirilecek. 2021 yılında ilk kez yerel çapta yapılan Yaz Okulu projesiyle ses getiren IFITT Türkiye, İzmir’de yeni bir çalışmayı gerçekleştirmek üzere kolları sıvadı. IFITT Türkiye, bu yıl Yaz Okulu’nu 18-21 Ağustos 2022 tarihleri arasında İzQ Yenilik Merkezi'nde düzenleyecek. “İnsan odaklı turizm teknolojilerinin geleceği yolunda” söylemiyle düzenlenecek yaz okulu İngilizce ve Türkçe anında çeviri olanağıyla hibrit olarak gerçekleşecek.
Özel sektör, akademi ve öğrencilerin katılacağı yaz okulu, eğitim, zirve ve uygulamalı örnekler olarak planlandı. Etkinlik, yalnızca turizm sektörünü değil, dijitalleşmeye ilgi duyanlar, şehir plancıları, enerji yönetimi, yazılımcılar, mühendislik bilimleri, dijital göçebeler, insan kaynakları firmaları, sürdürülebilirlik, yaratıcı ekonomilerle ilgilenenler, araştırmacılar ve konuya ilgi duyan paydaşları buluşturacak.
IFITT Türkiye, sadece bilişim ölçeğinde değil, sorumluluk, sürdürülebilirlik, sosyal psikoloji, kültürel miras ve birçok farklı birleşimi turizmle kaynaştıracak nitelikteki etkinliğini eğitim, zirve ve uygulamalı örnekler olarak planlandı. Yeni meslekler, yeni araştırma ve geliştirme konuları ve uygulamalı örnekleriyle gerçekleşeceği yaratıcı bir yaz okulu niteliğinde olacak etkinlikte şu konular ele alınacak:
"Siber güvenlik ve turizm", "döngüsel ekonomi ve döngüsel turizm", "dijital göçebeler", "enerji yönetimi ve turizm", "turizmde oyunlaştırma", "gastronomi 4.0", "yeşil turizm teknolojileri", "turizmde metaverse - metaverse teknolojisinin turizme etkileri - turizmde metaverse gerçekliği", "turizmde bir hedef olarak gerçeklik teknolojileri", "turizmde ekonomiyi ve sürdürülebilirliği paylaşmak", "akıllı turizm uygulamaları, akıllı şehir, akıllı toplum, akıllı turizm, turizmde hikaye anlatımı", "sürdürülebilir turizm, alan yönetimi ve planlama", "destinasyon yönetiminde uygulanan teknolojiler, turizm teknolojileri kronolojik süreci, turizm ve toplum 5.0 ilişkisi- turizm 4.0 ve toplum 5.0- turizm 4.0", "gastronomi sektöründe teknoloji kullanımı", "sanal turlar, kongre ve fuarlarda sanal etkinlik yönetimi", "turizmde giyilebilir teknolojiler - giyilebilir teknolojinin turizmde kullanımı"
IFITT Türkiye Başkanı Mine Güneş Kaya, çevrimiçi ve fiziki seçeneklerle yapılacak etkinlikte dersler ve sunumların sonrasında yapılacak sınavlar ile Florida’da bulunan USF Muma College üzerinden de sınavların ardından çevrimiçi katılımcılara sertifika verilebileceğini söyledi. Turizm ve seyahat endüstrilerinin özellikle pandemi döneminde hızlanan dijitalleşme koşullarına daha hızlı uyum sağlamak için çaba harcadığını belirten Kaya, etkinlikle ilgili şu bilgileri verdi:
"Bu nedenle görevimiz akademi ve gelişen trendler ışığında özel sektör ile de bütünleşerek, teknolojideki son gelişmeleri paylaşmak, birlik olmak ve başarımızı dalga dalga büyütmek. Yönetim olarak üyelerimizle ve dış paydaşlarımızla bir uyum halinde çalışacağımıza inanıyoruz. Turizmcileri dijitalleşmeye hızlıca adapte etmek istiyoruz. Turizm teknolojileri sadece turizmciye yardım etmez, turizmle beraber hareket eden birçok sektöre yardım edebilir. İnanıyoruz ki geniş bir yelpazede birçok paydaşla buluşulacak ve Türkiye’nin turizm teknolojisinin geleceğinde IFITT Türkiye önemli bir yer alacak. IFITT Türkiye Yaz Okulu ve Zirvesi'nin programına, kayıt ve katılım ücretlerine ilişkin ayrıntılı bilgiye //www.ifittturkiye.org alan adlı web sitesi üzerinden ulaşılabiliyor."
Anadolu Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Emre Ozan Aksöz (IFITT yaz Okulu ve Zirvesi Akademik Koordinatörü ve IFITT Türkiye Chapter Başkan Yardımcısı) yaz okulu ve zirve ile ilgili olarak şunları söyledi:
"Tüm dünyada ortaya çıkan gelişmeler, yeni eğilimler, arz ve talep taraflarında yaşanan değişimler, turizm endüstrisinde yeni kararların alınmasına ve uygulamaların ortaya konmasına neden olmaktadır. Bu amaçla, turizm endüstrisinin kendi iç dinamiklerine sahip yeni eğilimleri ve yeni uygulamaları teorikte ve pratikte uyum içinde anlaşılması ve öğrenilmesi gerekmektedir. Bu amaçla etkinliğimizle birlikte akademi ile sektörü buluşturmayı hedefliyoruz. Birbirinden ilginç konu ve konuklar var, katkı sağlamak için herkesi bekleriz.”
IFITT Türkiye Başkanı Mine Güneş Kaya, Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Emre Ozan Aksöz, sayman Eda Hazarhun ve Genel Sekreter Sinan Baran Bayar ile son derece uyumlu bir ekip olarak çalıştıklarını belirtti, IFITT Yaz Okulu'nun aynı zamanda bir sosyal sorumluluk projesi olduğunu hatırlattı. "Askıda biletleri ile bizlere destek olan birçok değerli dostumuz ve şirket temsilcileri var. Gönüllülük esası ile ve bizleri kırmadan, severek, isteyerek bize destek veren tüm konuşmacılarımıza müteşekkiriz" diyen Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yine özel teşekkürlerimiz şu anda her geçen gün isimleri güncellenmekte olan kurum ve kuruluşlarımız. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Turizm Geliştirme Ajansı, ayrıca Hazine ve Maliye Bakanlığı - 1 Milyon İstihdam Proje Yönetimi sunumlarıyla etkinliğimizde olacak.
Ayrıca İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Ticaret Odası, İzmir Kalkınma Ajansı, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği, İzfaş, Fuarİzmir, Metaverse Türkiye Platformu, Meeting Professionals International (MPI) Türkiye, İzmir Ekonomi Üniversitesi, SODIMER, Kentimiz İzmir Derneği, GAMFED Türkiye, İzmir Vakfı, TARKEM, Movenpick İzmir, En Hotel, Four Points By Sheraton, Otel Kilim, İzmir Palas, Salados, Roz Yazılım, İstar Araştırma ve Danışmanlık, Venüs DMC, Alaçatı Turizm Derneği, Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği, Türkiye Otelciler Federasyonu, Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği, İzmir Rehberler Odası, Turist Rehberleri Birliği, Türkiye Otelciler Birliği, Uluslarararası Skal Dernekleri Federasyonu, İnci Akademi, EGİAD’a ve kongre sekretaryamız Red and More Events’e verdikleri her türlü destekten dolayı müteşekkiriz. Turizm sektörü tüm diğer unsurları ile büyük bir aile ve İzmir bu ailenin en önemli parçası. Bunu tüm kalbimizde hissediyoruz. İzmir’in uzun vadede ilginç ve alternatif etkinlik mekanı İZQ inovasyon ve girişimcilik merkezinde bu etkinliği düzenlemekten son derece mutluyuz. Etkinliğe gelen turizmcilere de görücüye çıkacak olan bu mekanın nice konferanslara ve özel toplantılara inovatif şekilde ev sahibi olmasını diliyoruz."
İzmir Enter24 Konferansı'na da talip
Dünyada turizm teknolojilerinde bir numara olan Enter24 Konferansı'na İzmir olarak talip olduklarını belirten Mine Güneş Kaya, "Bu uluslararası etkinliği ülkemize ve kentimize kazandırmak için yönetim kurulu arkadaşlarım ile birlikte dosyalarımızı teslim ettik" dedi.
IFITT nedir?
Uluslararası Bilgi Teknolojileri Turizm ve Seyahat Federasyonu (IFITT) Avusturya’nın Innsbruck kentinde 1997 yılında kar amacı gütmeyen bir organizasyon olarak kuruldu. Bugün sektör ve akademinin tüm ilgili alan ve seviyelerinden pek çok etkin uzman ve öğrenci üyeye sahip olan IFITT her sene çeşitli konferans, etkinlik ve çalışmalar düzenliyor. IFITT Türkiye, akademisyen ve özel sektör temsilcileri tarafından 2017 yılındaki ön çalışmaların ardından 2019 yılında kuruldu. IFITT Türkiye yönetimi Mine Güneş Kaya'nın başkanlığında Anadolu Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Öğretim Üyesi Dr. Ozan Aksöz (başkan yardımcısı), Dokuz Eylül Üniversitesi doktora öğrencisi Eda Hazarhun (sayman) ve Kırklareli Üniversitesi yüksek lisans öğrencisi Sinan Baran Bayar'dan (genel sekreter) oluşuyor.