IBM’DEN KURUMSAL HİZMET GÜCÜ

IBM çalışanlarından Malatya'ya 3000 saatlik beceri odaklı gönüllülük hizmetiyle stratejik yaklaşım danışmanlığı

TURİZMİN SESİ
IBM'in sosyal sorumluluk projeleri kapsamında geliştirdiği Kurumsal Hizmet Gücü programının Türkiye'deki üçüncü etabı 11 Ekim – 5 Kasım 2010 tarihlerinde gerçekleştirildi. 4 hafta boyunca gönüllü hizmet sunan, 8 farklı ülkeden 14 IBM uzmanı Malatya Valiliği'nin ana koordinasyonunda; Fırat Kalkınma Ajansı, Kayısı Akreditasyon Kurumu, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Ticaret ve Sanayi Odası gibi yerel kurumlar ile çalıştı ve Malatya'nın ekonomik ve sosyal kalkınma öncelikleriyle birebir bağlantılı projelerde görev aldı.

IBM'in insan kaynağından yararlanarak, gelişmekte olan ülkelerin sosyal ve ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmayı amaçladığı Kurumsal Hizmet Gücü programı Mersin ve Gaziantep'in ardından Malatya'da gerçekleştirildi. 11 Ekim – 5 Kasım 2010 tarihlerinde gerçekleştirilen Kurumsal Hizmet Gücü programının üçüncü etabında 8 farklı ülkeden 14 IBM çalışanı toplam 3000 saatlik gönüllü hizmetle Malatya'nın ekonomik ve sosyal kalkınma öncelikleriyle birebir bağlantılı projelerde stratejik öneriler ve planlar sundu.

Malatya Valiliği'nin ana koordinasyonunda; Fırat Kalkınma Ajansı, Kayısı Akreditasyon Kurumu, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Ticaret ve Sanayi Odası gibi yerel kurumlar ile çalışan Kurumsal Hizmet Gücü ekibi dört alt ekip halinde görev yaptı.

Programın kapsamı Malatya Valiliği'nin BM ile yaptığı temaslar çerçevesinde belirlendi. Programda Malatya'daki temel sorunlar çerçevesindeki konular ele alındı. Yapılacak çalışmaların özellikle halihazırdaki süreçlerle çözülmeye çaba harcanan konulara stratejik bakış açısıyla katkı sağlaması amaçlandı.

Kurumsal Hizmet Gücü programı kapsamında Malatya'da çalışan birinci alt ekip Malatya'nın ekonomisinin can damarı olan kayısı tarımı özelinde çalıştı. Bu kapsamda kayısının daha nitelikli, daha hijyenik ve kalite standartlarına uygun yetiştirilmesi, işlenmesi ve pazarlanmasını sağlamak üzere kurulmuş olan Kayısı Akreditasyon Kurumu için değer zincirinin gelişimine yönelik stratejik planlama yapıldı. Bunun yanı sıra Malatya'da yine önemli bir potansiyele sahip meyvecilik tarımına yönelik imkanların geliştirilmesi amacıyla bir tarım agrokenti/tarım-gıda teknoparkının kurulması için strateji geliştirildi.

İkinci alt ekip Nemrut, Komagene Krallığı'nın önemli kalıntıları, Selçuklu ve Osmanlı dönemi eserlerinin yanı sıra MÖ 6000'li yıllara dayanan geç tunç çağı eserleri, Aslantepe Höyüğü ve Karakaya Baraj Gölü gibi önemli turizm potansiyeline sahip Malatya'da sürdürülebilir turizm sektörünün gelişimi için stratejik planlama yaptı. Kısa, orta ve uzun vadede yapılacakları ortaya koyan bir uygulama paketine yönelik çalışmalar yapıldı.

Üçüncü alt ekip özellikle gelişmekte olan bölgelerdeki Türk tekstil sektörü KOBİ'lerinin uluslararası pazarlara erişimi ve tekstil değer zincirinde işbirliğinin gelişmesi ile rekabet güçlerinin artırılmasını hedefleyen Tekstil KOBİ'leri ile ilgili MDGF Birleşmiş Milletler Ortak Programı kapsamında çalıştı. Çalışmalarda Malatya'da gelişmiş ve çok önemli olan tekstil sektörünün dünya pazarlarıyla bütünleşmesi, daha ekonomik ve verimli çalışması konularına stratejik yaklaşımlar ve çözümler getirildi. Malatya'daki tekstil girişimcilerinin daha verimli çalışmaları, daha anlamlı biliktelikler oluşturmaları, piyasayı etkileyen olumsuz faktörlerin otadan kaldırılması gibi konularla ilgili olarak, kurulacak internet tabanlı “Değer Zinciri Yönetim Platformu” ile ilgili stratejik öneriler ortaya kondu.

Dördüncü alt ekip ise Malatya'nın çağdaş hizmetlere kavuşması kapsamında internet tabanlı “E-Valilik” uygulaması için stratejik öneriler ortaya koydu. Valilik hizmetlerinin elektronik ortamda vatandaşlara ulaştırılması amacını taşıyan Malatya Valiliği'nin daha önce hazırladığı “Alo Valilik” uygulamasının internet tabanlı sunulmasına yönelik proje üzerinde çalışıldı. Ayrıca bu alt ekip Malatya Valiliği'nin mevcut çağrı merkezini ve Müşteri İlişkileri Yönetim (MİY) sistemlerini analiz ederek Malatya Valiliği'nin çağrı merkezi hakkında stratejik öneriler sundu.

Malatya Valisi Doç. Dr. Ulvi Saran Malatya'da gerçekleştirilen Kurumsal Hizmet Gücü çalışmaları hakkında şöyle konuştu: “Bundan 1 yılı aşkın bir süe önce BM Kalkınma Teşkilatı ile yaptığımız temaslar sonucunda IBM'in sosyal soumluluk bağlamında ülkemizde daha önce Mersin ve Gaziantep'te yürüttüğü pojeleri öğrendik ve bu çalışmanın Malatya'da da yapılması üzerine anlaştık. Malatya'da yaşanan durum ve karşılaştığımız zorluklar yerel nitelik arz ettiği gibi dünyanın genelinde yaşanan sorunlarla da benzerlik gösteriyor. Dolayısıyla çözümler aranırken dünyada başka yerlerde edinilen tecrübelerin transfer edilmesinin büyük yararı olduğunu düşünüyoruz. Bu anlamda IBM Kurumsal Hizmet Gücü programının küresel bakış açısı, küresel deneyim ve uzmanlık, küresel birikimin getirdiği yaklaşımlarla Malatya'ya önemli katkıları oldu.”

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Özel Sektör Program Müdürü Hansın Doğan Kurumsal Hizmet Gücü çalışmalarını şöyle değerlendirdi: “Toplumların kalkınmasında özel sektör sahip olduğu insan gücü, teknoloji, bilgi, ürün ve hizmetlerle fırsatlar sunarak önemli katkılar yapabilir. Bu konuda en iyi örneklerden biri olarak kabul ettiğimiz Kurumsal Hizmet Gücü programıyla IBM, çeşitli ülkelerden seçilmiş uzmanlarını Türkiye'ye göndererek, en değerli varlığı olan insan kaynağını ve bilgi birikimini, gelişme potansiyeli yüksek illerde kalkınmanın hizmetine sunuyor. Kamu, özel sektör ve sivil toplum işbirliğinin başarılı bir örneğini oluşturan bu programda; IBM, Devlet Planlama Teşkilatı, Digital Opportunity Trust ve Özel Sektör Gönüllüleri Derneği ile birlikte çalışmaktan memnuniyet duyuyoruz.”

Kurumsal Hizmet Gücü programının küresel sivil toplum kuruluşu ortağı DOT (Digital Opportunity Trust) Başkan Yardımcısı Jane Jamieson ise konuya dair şunları söyledi: “Malatya Kurumsal Hizmet Gücü Programı, teknoloji, işletmeler ve toplumun kesiştiği noktada yaratıcı çözümler üzerine odaklanmakta ve Türkiye'de kurumsal sosyal sorumluluk konusunda önemli bir model ortaya koymaktadır. Malatya'daki proje konuları yerel ekonomik kalkınma için yenilikçi teknoloji ve yaklaşımları temel almaktadır. Kurumsal Hizmet Gücü programının küresel sivil toplum kuruluşu ortağı olarak, Türkiye'de elde edilen başarıya dayanarak, Kurumsal Hizmet Gücü'nün başlatıldığı diğer ülkelerde de benzer şekilde başarıyla uygulanması için IBM ile birlikte çalışmalarımıza devam ediyoruz.”

Konuyla ilgili açıklama yapan IBM Türk Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projeleri Yöneticisi Burçak Semerci “Daha önce Mersin ve Gaziantep'te gerçekleşen Kurumsal Hizmet Gücü programının üçüncü etabını Malatya'da gerçekleştirdik. Mersin ve Gaziantep'te IBM gönüllülerinin yaptıkları katkı hakkında son derece olumlu geri dönüşler almıştık. Aynı olumlu katkının Malatya'da da gerçekleşeceğinden, IBM gönüllülerinin uzmanlıkları ve deneyimleriyle sundukları stratejik plan ve önerilerin Malatya'nın gelişimine somut katkılarda bulunacağına inanıyoruz” dedi.

Malatya'da gerçekleşen Kurumsal Hizmet Gücü programıyla ilgili grup sözcüsü olarak olarak konuşan IBM ABD'den Tom C. Burke ise şunları belirtti: “Malatya Valiliği'nin bu konuya verdiği önem doğrultusunda Kurumsal Hizmet Gücü olarak son derece verimli bir çalışma gerçekleştirdik. Süreçler kesintisiz ve sorunsuz bir şekilde işledi. Ekip olarak tüm deneyimimizi ve bilgi birikimimizi ortaya koyarak Malatya için değer katacak fikirler, stratejiler üretip, çalışmalar yapmaya gayret ettik. Sonuçları hepimiz için memnuniyet verici oldu.”


Kurumsal Hizmet Gücü Programı Hakkında
IBM'in Türkiye'de de yürüttüğü kurumsal sosyal sorumluluk çalışmalarından olan Kurumsal Hizmet Gücü programı IBM'in insan kaynağından yararlanarak, gelişmekte olan ülkelerin sosyal ve ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmayı amaçlıyor.

2007 yılında topluma fayda sağlamak üzere oluşturulmuş bir gönüllü hizmet programı olan Kurumsal Hizmet Gücü bir şirketin daha akıllı ve küresel olarak bütünleşmiş bir dünya için ihtiyaç duyulan yeteneklerin sunulması ve bu yeteneklere sahip liderler yetiştirilmesine yönelik çalışmalar yapıyor.

Program kapsamında yüksek performans gösteren IBM çalışanları gelişmekte olan pazarlarda, küresel takımlar ve farklı kültürlerle geleneksel ofislerin dışında çalışıp, daha sorumluluk sahibi ve sürdürülebilir iş uygulamalarına yönelik toplumsal beklentileri karşılıyorlar.

Rakamlarla Kurumsal Hizmet Gücü:
• 18 ülkede hizmet sunuldu.
• Programa 15.500 IBM çalışanı başvurdu.
• 2010 sonu itibariyle gönüllü 1000 IBM çalışanı ekiplerde yer aldı.
• Toplam 250.000 saat gönüllü hizmet sunuldu.
• Türkiye'ye dünyanın 10 farklı ülkesinden gelen 53 IBM çalışanı 13.000 saat toplum hizmetinde bulundu.
• IBM Türk'ten 5 kişi Kurumsal Hizmet Gücü ile Brezilya'da ve Malezya'da gönüllü hizmette bulundu.
2010-2011'de 6 IBM Türk çalışanı daha bu projeye katılmaya hak kazandı.