I. ABDÜLHAMİD TÜRBESİ ZİYARETE AÇILDI

İstanbul Valisi Muammer Güler, ''Kültür ve tabiat varlıkları hangi medeniyetin, hangi inancın eserleri olursa olsun, bulundukları yerde muhafaza edilmesi ve geleceğe taşınması o devletin, o milletin bir büyük borcudur'' dedi.

TURİZMİN SESİ


Vali Güler, restorasyonu ve bahçe düzenlemesi tamamlanarak bugün ziyarete açılan Sultan I. Abdülhamid Türbesi'nin açılışında yaptığı konuşmada, İstanbul'un büyük medeniyetlere ev sahipliği ve 3 büyük imparatorluğa başkentlik yapmış dünyanın en güzel kentlerinden birisi olduğunu kaydetti.İstanbul'un, Türkiye'nin sahip olduğu kültür ve tabiat varlıklarının üçte birini tek başına barındırdığını ifade eden Güler, ''Türkiye'nin 75 bine yakın kültür ve tabiat varlığı var. 250 bine yakın el yazması eser bunun dışındadır. El yazması eserler dışındaki 25 bin kültür ve tabiat varlığı tek başına İstanbul'da bulunmaktadır'' dedi.

Vali Güler, İstanbul'da birçok değişik medeniyetin eserlerinin bulunduğunu ifade ederek, ''Kültür ve tabiat varlıkları hangi medeniyetin, hangi inancın eserleri olursa olsun, bulundukları yerde muhafaza edilmesi ve geleceğe taşınması o devletin, o milletin bir büyük borcudur. Ecdadımızdan bize kalan bu eserlerin korunması ve geleceğe taşınması için, Cumhuriyetimizin kuruluşuyla birlikte önemli bir irade gösterilmiştir '' diye konuştu. Vali Güler, eski eserleri ve kültür varlıklarını korumanın bir kaynak meselesi olduğunu ifade ederek, kaynakların geliştirilmesi konusunda da önemli aşamalar kaydedildiğini vurguladı. Vali Muammer Güler, İstanbul Valiliği İl Özel İdaresi bütçesinden kültürel ve tarihsel mirası korumaya yönelik olarak 2003-2009 yılları arasında toplam 34 projeye 187 milyon TL ayrıldığını belirtti.

PEYGAMBERİN AYAK İZİ
Güler, 2863 sayılı yasa gereğince 2005–2009 yılları arasında kültür ve tabiat varlıklarının korunması amacıyla bin 698 proje için 189 milyon TL katkı payı ayrıldığını, tamamlanan 707 proje için 55 milyon TL ödeme yapıldığını da söyledi. Bugüne kadar Topkapı Sarayı, Arkeoloji Müzesi, Yıldız Sarayı başta olmak üzere Fatih Sultan Mehmet, Gülbahar Hatun, Mimar Sinan, III. Selim ve III. Mustafa türbeleri ve bazı kütüphaneler ile yönetim binalarının restorasyonlarının tamamlanarak hizmete sunulduğunu ifade eden Güler, türbelerin inanç turizmi içinde büyük yer tuttuğunu, bu eserlerin korunarak geleceğe taşınmasının da büyük önem taşıdığını söyledi. Vali Güler, ''Bu eserlerin korunması ve geleceğe taşınmasında emeği geçen herkese taşekkür ediyorum.

Ecdadımızın, milletimize özel manevi mirası olan bu eserlerin yaşatılması hepimizin manevi borcudur. 1. Abdülhamid Türbesi'nin, yüce Peygamberimizin ayak izinin bulunması bakımından bizim için ayrı bir önemi vardır. Bu vesileyle yarın başlayacak Ramazan ayının da milletimize hayırlar getirmesini diliyorum'' diye konuştu. Sultan I. Abdülhamid tarafından 1776-1777 yıllarında yaptırılan imaretin bir bölümünü oluşturan türbe, Beylerbeyi Camisini yapan mimar Mehmet Tahir Ağa tarafından inşa edildi. Türbede Sultan I. Abdülhamid'in mezarının yanısıra bazı şehzadelerin de mezarları yer alıyor.