TURİZMİN SESİ
Türkiye’nin en hızlı büyüyen teknoloji şirketlerine Avrupa ve dünyaya açılma fırsatı sunan Deloitte Teknoloji Fast50 Türkiye 2012 Programı’nın sonuçları ödül töreniyle açıklandı. Deloitte Teknoloji Fast50 Türkiye Programı’nda yer alabilmek için firmaların son beş yıl içinde cirolarında olağanüstü büyüme kaydetmiş olması gerekiyor.Hitit, 1994’ten bu yana havayolu sektörüne, Yolcu Sadakat Programı Yönetimi, Rezervasyon Biletleme, Harekat Kontrol Sistemleri, Tarife Planlama, Slot Yönetimi, Operasyon Kontrol Merkezi, Mürettebat Yönetimi, Maliyet Muhasebesi ve Karlılık Muhasebesi alanlarında Crane markalı çözümlerini ulaştırarak büyümede sürekliliği yakalıyor.
Hitit Bilgisayar Gurubu’nun Genel Müdürü Nur Gökman, Hitit’in bu başarısının ardındaki en önemli etkenin havacılık ve seyahat sektöründe uzmanlaşmış bir kadro ile geliştirilmiş çözümlerin tüm dünyaya, doğrudan pazarlama ile sunulması olduğunu belirtti. Nur Gökman “25 değişik ülkede, 35’den fazla havayolu şirketine hizmet sunuyoruz. Bu başarıyı şatış sonrası verilen hizmetteki yüksek kalite standartları ile devam ettirmemize de borçluyuz.” dedi.
Diğer şirketlere ait bir teknolojiyi farklı bir şekilde kullananlar “Teknoloji Şirketi” olarak değerlendirilmiyor. Deloitte Teknoloji Fast50 Türkiye 2012 Programı’na katılmak isteyen şirketlerin 2007 yılında en az 50.000 Euro, 2011 yılında ise en az 800.000 Euro net satış geliri elde etmiş olmaları, merkezlerinin Türkiye’de bulunması ve bir “teknoloji şirketi” olması gerekiyor. Programda, faaliyet gelirlerinin önemli kısmını sağladığı bir teknolojiye sahip olan ya da gelirlerinin önemli bir bölümünü teknoloji araştırma ve geliştirme çalışmalarına ayıran firmalar, “teknoloji şirketi” olarak tanımlanıyor. Diğer şirketlere ait bir teknolojiyi farklı bir şekilde kullananlar ise bu başlık altında değerlendirilmiyor. Avrupa, Ortadoğu ve Afrika (EMEA) bölgesindeki Deloitte Teknoloji Fast50 programlarında sıralamaya giren firmalar, EMEA’nın en hızlı büyüyen 500 teknoloji şirketinin belirlendiği Deloitte Teknoloji Fast500 EMEA Programı’na girmeye de otomatik olarak hak kazanıyor.
Yazılım şirketleri ağırlıkta
Programda yer alan firmaların %60’ını yazılım şirketleri oluşturuyor. 2012 programının sonuçları 2011 ile karşılaştırıldığında ise telekomünikasyon ve network şirketlerinin oranının %22’den %14’e düştüğü, bunların yerini internet ve yazılım şirketlerinin aldığı görülüyor. Programdaki firmalardan 35 tanesi İstanbul merkezli iken, Ankara’dan 11 teknoloji firması katıldı. Bu illeri Kocaeli ve Mersin takip ediyor.