HAT SERGİSİNE YOĞUN İLGİ

Türk hattat Mehmet Memiş ve Pakistanlı hattat Raşid Batt tarafından başkent İslamabad'daki Milli Sanat Konseyinde açılan hat sergisine Pakistanlılar yoğun ilgi gösteriyor

TURİZMİN SESİ


İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Genel Sekreteri Prof. Ekmeleddin İhsanoğlu tarafından 24 Ekimde açılan sergi, kadın-erkek binlece kişi tarafından ziyaret ediliyor. Sergide 27 eseri bulunan Sakarya Üniversitesi öğretim üyesi Memiş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Pakistanlıların bir Türk sanatı olan hat sanatı na gösterdiği yoğun ilgiden memnun olduğunu söyledi. İlk defa Pakistan'a geldiğini belirten Memiş, "Dost ve kardeş ülke Pakistan'da beklentimin çok üzerinde bir sanat potansiyeli olduğunu gördüm. İki ülke arasında sanat eğitimine yönelik işbirliği yapılmasının çok faydalı olacağına inanıyorum" dedi.

Hat sanatının İslam kültürü içinde geliştiğini, İslam süsleme sanatının da hat sanatının etrafında geliştiğini belirten Memiş, söyle konuştu:
"Hat sanatı altın çağını Osmanlılar döneminde yaş amıştır. 16. yüzyıl başlarında Şeyh Hamdullah ile başlayan Osmanlı hat ekolü bütün dü nyada benimsenmiş ve günümüzde bu ekolün etkisi devam etmektedir. İslam dünyasında çok meşhur bir söz vardır: Kur'an Mekke'de inmiş, Mısır'da okunmuş, İstanbul'da yazılmış. Bu söz, İstanbul'un hat sanatında ne kadar ileri gittiğini, bu sanatı n merkezi olduğunu göstermektedir."

Son yıllarda İslam ülkeleri arasında kültürel ilişkilerde klasik İslam sanatına yer verilmeye başlandığını ifade eden Memiş, İslam ülkelerinde klasik sanatlarla uğraşan sanatçıların Türk hattatların kalite ve seviyesini bildiği için bu tarz sanat organizasyonlarına Türk hat ve süsleme sanatçılarını tercih edilir hale geldiğini belirtti. Sergiye 20 eserle katılan, Pakistan Devlet Sanat Ödülü sahibi Pakistanlı hattat Raşid Batt ise bu ve benzeri sanatsal etkinliklerin Pakistanlı sanatçıların dışarıya açılması için önemli bir fırsat oldu ğunu söyledi. Batt, "Bir Türk hat sanatçısıyla ortak sergi açmanın büyük mutluluğunu yaşıyorum, bu tarz sergilerin klasik İslam sanatının sevilmesine ve yaygınlaşmasına büyük katkılar sağladığına inanıyorum" diye konuştu. Sergi, 47 orijinal eserden oluşuyor ve 30 Marta kadar açık kalacak.