HANGİ ÜLKE YENİ YILI NASIL KUTLUYOR?

45 milyonun üzerinde kullanıcısıyla dünyanın en büyük online dil öğrenme platformu Busuu, dünyanın farklı ülkelerindeki yeni yıl kutlama geleneklerini araştırdı

TURİZMİN SESİ

Yeni yılda Brezilyalılar beyaz giyinirken İspanyollar 12 saniyede 12 üzümü yemeye çalışıyor. Arjantinliler ise eski yıla ait kağıtları yırtarak camlarından aşağı atıyorlar.Dünyanın en büyük online dil öğrenme platformu Busuu, dünyada en yaygın diller olan İngilizce, İspanyolca, Franszıca, İtalyanca ve Portekizce’nin konuşulduğu ülkelerin en eğlenceli yeni yıl geleneklerini araştırdı: 

 
30 ülkede ‘Happy New Year’
İngilizce dünyada iki düzeniden fazla ülkede ana dil ve 30 kadar ülkede de resmi dil olarak kullanılıyor. Bu nedenle ‘Happy New Year’ tüm dünyada kullanılan bir kutlama. Ancak dünyanın farklı yerlerinde bulunan İngilizce konuşan kişilerin yeni yıl kutlama gelenekleri oldukça farklı. Ana dili İngilizce olan çoğu kişinin gece yarısı bir kadeh kaldırarak "Auld Lang Syne" şarkısını söylemesi alışılmış bir gelenek. İster Londra, ister New York veya Yeni Zelanda olsun, İskoç halk şarkısı geceyarısında söylenen dünyanın en meşhur şarkısı…
 
 
Yakışıklı erkek şans getirir!
Bundan daha az bilinen bir İskoç kutlama geleneği daha var: İskoçya’daki inanışa göre yeni yılda eve ilk gelen erkek özellikle uzun ve yakışıklı ise o eve şans getirir. Bu nedenle, genç İskoç delikanlıları geceyarısından sonra geleneksel İskoç eteklerini giyerek ve bir şişe viski, bir avuç kömür ve kurumeyvalı, limonlu ve bademli bir kek ile kapı kapı dolaşarak akrabalarını ve arkadaşlarını ziyaret ederler.
 
12 üzümü birden yemek
İşkoçlar yeni yılda şansın kapılarını çalmasını beklerken, İspanyollar ise maharetlerini göstermeye çalışırlar. En ünlü İspanyol yeni yılı kutlama geleneği geceyarısından sonraki 12 saniye içinde ağza 12 tane üzümü tıkıştırarak sığdırabilmek. İspanyollar üzüm festivali için Madrid’deki Puerta del Sol gibi pazar yerlerinde toplanırlar.
 
Eski kağıtlarla kar yağdırmak
Arjantinliler ise geçen yılın yüklerinden kurtuldukları bir yeni yıl geleneğine sahipler. Özellikle Buenos Aires’de insanlar geçen yıldan kalan kağıt ve dokümanları 31 Aralık’ta kırparak camlardan dışarı atarlar. Bu gelenek sadece geçen yılın çöplerinden kurtulmayı sağlamaz aynı zamanda yaz sıcağında çocukların beyaz kağıttan oluşmuş kar ile yeni yılda eğlenmesini sağlar.
 
Fransızlar şampanya patlatıyor
Fransızlar yeni yılı arkadaş ve aileleri ile birlikte daha sessiz ve sakin kutlarlar. Fransızlar yeni yıla girerken güzel bir yemeğe önem verirler. Füme somon, kaz ciğeri, salyangoz, istiridye, istakoz ve havyar… Geceyarısı ise şampanya Fransa’nın her yerinde patlatılır. 
 
İtalyanlar’ın iç çamaşırı geleneği
Yeni yılda şans ve neşe getirdiği inancıyla İtalyan erkekleri kız arkadaşlarına, karılarına ve annelerine kırmızı iç çamaşırı hediye ederler. 
 
Copacabana’da deniz süsleniyor 
Brezilya’da yeni yıl menüsü biraz daha mütevazi fakat daha eğlencelidir. Geleneksel yemekleri olan fasulye yahnisi ‘Feijoada’. Brezilya’da da sevgi arayışı olanlar kırmızı iç çamaşırı  giyerler. Ancak İtalyanlar’dan farklı olarak eşi olanlar ve birlikteliklerinde mutluluk dileyenler beyaz iç çamaşırı giyerler. Birçok Brezilyalı saflık, masumiyet, barış ve bereketin bir sembolü olarak yeni yılı kutlarken beyaz giyinirler. Tabii ki en büyük ve en güzel yeni yıl partileri Copacabana veya Ipanema gibi sahillerde oluyor. Rengarenk çiçeklerin atıldığı deniz bile bu sahillerde yeni yılı karşılamak için adeta süslenir.
 
Almanya’da ‘Prosit’ diyor
‘’Prosit Neujahr“ tüm Almanya’da yeni yıla girerken geceyarısı söylenen dilektir. "Prosit" kelimesinin kökeni Latince olup ‘faydalı olsun’ anlamına geliyor. Dünyanın neresinde olunursa olunsun insanlar yeni yılı taze bir başlangıç ile ilişkilendirirler. Tüm dünyada insanlar kadehlerini sevgi gösterileri ile gece yarısında birbirlerinin yeni yılını kutlarlar.