HALİL TUNCER’E VEFA ÖDÜLÜ

Turizm fotoğrafçısı Halil Tuncer'e, 40 yıl önce çektiği fotoğrafın “teşekkür” ödülü verildi

TURİZMİN SESİ


Adıyaman Belediyesi'nin ev sahipliğinde, Adıyaman Valiliği, Başbakanlık Tanıtma Fonu, GAP Bölge Kalkınma İdaresi (BKİ), Adıyaman Üniversitesi ile Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği (TUYED) işbirliğiyle düzenlenen etkinlik, bir vefa örneğine de sahne oldu. Adıyaman Belediye Başkanı M. Necip Büyükaslan, Adıyaman'ın “turizm hamlesi” etkinlikleri kapsamında, turizm fotoğrafçısı Halil Tuncer'e bir teşekkür plaketi verdi.
Başkan Büyükaslan Tuncer'e plaketini sunarken şunları söyledi: “Halil bey, kentimizin gurur kaynağı, dünyanın sekizinci harikası Nemrut Dağı'nın ilk fotoğrafını 1971 yılında çekmiş.

O yıldan bu yana Tuncer, çektiği bir birinden güzel sayısız Nemrut karesiyle kentimizin tanıtımına ciddi bir katkı sağladı. Bu yüzden kendisine Adıyamanlılar adına bir teşekkür plaketi vererek, bir anlamda vefa borcumuzu ödüyoruz.” Duygulu anların yaşandığı ödül töreninde kısa bir konuşma yapan Tuncer, çektiği Nemrut Dağı karesinden oluşturulup Türkiye'ye ikincilik ödülü kazandıran afiş hakkında şunları söyledi: “O kareyi yakalayabilmek için zor şartlar altında olmasına rağmen, Nemrut'te üç gece konaklamak zorunda kaldım. O günlerde bir grup turist Nemrut'tan paraşütle atlayış yapıyordu.

Uygun kareyi bulana dek epey film makarası harcadım. Sonunda istediğim kareyi yakalayabildim.” Kopenhag Tanıtım Müşavirliği'nin 1993'te yakaladığı kareden bir afiş yapıp bunu 69 ülkenin katıldığı turizm afişleri yarışmasına katıldığını anımsatan Tuncer sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu yarışma Uluslararası Ferie Turizm Fuarı kapsamında gerçekleştirildi. Bu afiş Türkiye'ye ikincilik ödülü kazandırdı ama beni kimse arayıp haber verme zahmetine bile girmedi. Olup bitenleri yarışmadan tam altı ay sonra hem de bir dergide çıkan haber sayesinde öğrenebildim.”

Halil Tuncer Kimdir?
Amasya'da 1939'da doğdu. Küçük yaşta anne-babasını kaybetti. İkisi kız ikisi erkek dört kardeşi olan Tuncer'i amcası okuttu. Amcasının tayin yeri değiştikce Tuncer'in okulu da değişti. 1948'de İstanbul'da başlayan ilkokul serüveni Amasya, Diyarbakır ve Kayseri'de devam etti.
Sivas'ta ortaokul öğrencisiyken fotoğraf çekmeye sevdalandı. Eline geçen parayla 6-9'luk Kodak makinesini alıp, okuldakilerin fotoğraflarını çekerek harçlığını çıkardı. İstanbul'da Kabataş Lisesi'ne yazıldığında da okuldakilerin fotoğraflarını çekip kazandığı parayla geçimini sağladı. 1970'te Türkiye Milli Talebe Federasyonu (TMTF) adına, Türkiye'nin turistik merkezlerinin fotograflarını çekmeye başladı. O, Nemrut'un ilk fotoğrafını çekerken takvimler 1971 yılını gösteriyordu...
Tuncer'in 1993'te çektiği Nemrut fotoğrafından yapılan afiş, Danimarka'da 69 ülkenin katıldığı En İyi Turizm Afişi Yarışması'nda Dünya İkincisi oldu. Tuncer, Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği (TUYED) tarafından turizm fotoğrafçılığına yaptığı katkılardan dolayı “Turizme Hizmet” teşekkür plaketiyle ödüllendirildi. ABD, Küba, Avrupa'da 15'i aşkın ülke, Mısır, Malezya ve KKTC'de kişisel fotoğraf sergileri açtı. Tuncer, son 5 yıldır da “Fotoğraflarla Türkiye” adıyla yurtiçi ve yurtdışında sergiler açıyor.