Elindeki uçakları S. Arabistan'a kiralayanların başında 12 uçakla Onur Air geliyor. O'nu 12 uçakla Atlas Jet, 6 uçakla Saga ve 5 uçakla GTI-Kayı Grubu bünyesindeki Sky izliyor. Bu gelişmede Hac mevsimi etkili oldu.
Petrol fiyatlarındaki artış ve kızışan rekabet nedeniyle içine girdikleri sıkıntıyı aşma arayışında olan özel havayolu şirketleri, Hac mevsimi dolayısıyla artan trafikte kullanılmak üzere 22 uçağı Suudi Arabistan'a kiraya vererek kış aylarında boş kalarak doğacak maliyetleri azaltma yoluna gitti.
Ellerindeki olan uçaklardan kış mevsimi dolayısıyla boş kalanlarını yurtdışına kiraya veren firmalar, Suudi Arabistan'ın yanı sıra bir de Cezayir'e uçak kiraladı.
Elindeki uçakları S.Arabistan'a kiralayanların başında Onur Air geliyor. Onur Air, filosundaki 25 uçaktan 12'sini 550 personeliyle birlikte Hac dönemi için S.Arabitan'a kiraladı. Uçaklarını başka ülkeye kiralayan firmalardan Atlas Jet de filosundaki 12 uçaktan 5'ini S.Arabistan'a verdi. GTI-Kayı Grubuise bünyesindeki Sky da filosundaki 8 uçaktan 5'ini S.Arabistan'a kiraladı.
Böylece Türkiye'deki özel havayolu şirketlerinden 7'sinin bu yıl yurtdışına kiraya verdikleri toplam uçak sayısı 37'yi buldu. Bunların da 22'si S.Arabistan'a kiralandı.
Konuyla ilgili olarak bilgi veren Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği (TÖSHİD) Genel Sekreteri Musa Alioğlu, "Özel havayolu taşımacılığında 12 yolcu ve 3 kargo hava taşımacılığı olmak üzere toplam 15 şirket faaliyet gösteriyor. İlk kez bu yıl çok yoğun yurtdışına uçaklar kiraya verildi. Türk sivil havacılığının yaklaşık 30-35 uçağı yurtdışında kirada dedi.
Hollanda, Belçika ve Fransa'daki tur operatörlerinden az da olsa uçak iptalleri gelmeye başladığını belirten Alioğlu, bu durumda havayolu şirketlerinin yeni tedbirler almaya başladığını, Onur, SKY, Saga ve Atlas Jet'in yanı sıra Inter, Freebird, Best ve Corendon'un da uçaklarını yurtdışına kiraladıklarını bildirdi.