TURİZMİN SESİ
Konsolide operasyonel faiz vergi amortisman öncesi karı (FAVÖK) ise bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 46 artarak 165.6 milyon TL seviyesine ulaştı. GYH Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, grup bünyesindeki şirketlerin performanslarından duyduğu memnuniyeti ifade etti. Kutman, “Yılın geri kalanında piyasa koşullarını göz önünde tutarak temkinli olmak gerekiyor. Bu nedenle ana faaliyet alanlarımızdan liman işletmeciliği işkolundaki uluslararası yatırımlara odaklanacağız” dedi.
GYH Mali İşler Grup Başkanı Kerem Eser, nakit, nakit benzerleri ve tahsisli kredi imkanları da dahil olmak üzere grubun likiditesinin 2018 ve 2019 borçlarını rahatlıkla karşılayacağını ifade etti. Ayrıca, grubun ana işkollarının kazancının döviz cinsinden olması nedeniyle TL’deki dalgalanmalara karşı grubun oldukça iyi bir konumda olduğunu belirtti.
Global Yatırım Holding (GYH), 2018 yılı ilk altı aylık dönemime ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. Konsolide cironun bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 31 artarak 351.8 milyon TL’den 459.5 milyon TL’ye yükseldi. GYH bünyesinde başta liman işletmeciliği, elektrik üretimi ve gayrimenkul olmak üzere işkollarının tamamına yakını bu artışa katkı sağladı.
GYH 2018 yılının ilk yarısında, bir önceki yılın aynı döneminde açıkladığı 113.6 milyon TL’ye kıyasla yüzde 46 artış ile 165.6 milyon TL tutarında amortisman, faiz ve vergi öncesi operasyonel kar (FAVÖK) elde etti.
Uluslararası yatırımlara odaklanacağız
GYH Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, grup bünyesindeki şirketlerin performanslarından duyduğu memnuniyeti ifade etti. Kutman, “Yılın geri kalanında piyasa koşullarını göz önünde tutarak temkinli olmak gerekiyor. Bu nedenle ana faaliyet alanlarımızdan liman işletmeciliği işkolundaki uluslararası yatırımlara odaklanacağız” dedi.
Limanlarda İspanya’dan önemli katkı
GYH faaliyetleri içinde önemli bir yer tutan liman işletmelerine ait 2018 yılı ilk altı ay gelirleri, yıllık bazda yüzde 28’lik artış göstererek 231 milyon TL, FAVÖK ise yıllık bazda yüzde 26’lık artışla 147.3 milyon TL olarak gerçekleşti. Bu artışlarda gerek kruvaziyer limanları gerekse ticari limanlar önemli rol oynadı. Kruvaziyer liman işletmeciliği tarafındaki büyüme, İspanya’daki limanların önemli katkısı ile yıllık bazda yüzde 6,3 oranında yolcu artışı ve yan hizmet gelirlerindeki artıştan kaynaklandı. Konsolidasyona dahil olmayan ve öz sermaye yöntemi ile muhasebeleştiği için konsolide gelirlere dahil edilmeyen Singapur kruvaziyer limanı FAVÖK’e önemli katkı sağladı.
Ticari liman işletmeciliği tarafında ise, proje kargo ticaretindeki hacim artışı ve Adria Limanında tamamlanan yatırım programı sonucu artan konteyner hacmi gelir artışında etkili oldu. Bunlara ilave olarak, gelirleri Amerikan Doları ve Euro olan liman işletmeciliği işkolunda, TL’nin döviz karşısındaki değer kaybı ve operasyonel verimlilikteki iyileşme de finansallara olumlu yansıdı.
Gazda maliyetler geriledi
Gaz sektöründe faaliyet gösteren Naturelgaz şirketinin gelirleri (spot gaz ticareti hariç) yüzde 15,4 artarak 88.4 milyon TL, FAVÖK’ü ise iki katından fazla artarak 10.3 milyon TL seviyelerinde gerçekleşti. Maliyetlerdeki gerileme ve iki yıl vadeli hedging sözleşmesinin dolması ile daha uygun fiyatlarla alım yapılabilmesi sebebiyle FAVÖK marjı 2018 yılının ilk yarısında 7 puan artış gösterdi. Gaz işkolu 2018 yılının ilk altı ayında 59.1 milyon metreküp sıkıştırılmış gaz dağıtımı (spot gaz ticareti hariç) gerçekleştirdi.
Elektrikte gelirler 3 kata yakın arttı
Elektrik üretimi işkolu 2018’in ilk altı ayında gelirlerini neredeyse 3’e katlayarak 37.7 milyon TL seviyesinde gelir açıkladı. Bu artışta büyük ölçüde, kojenerasyon faaliyetlerindeki kapasite artışı ile Aydın ve Urfa’daki toplam 17.2 MW kurulu güç ve YEKDEM kapsamında, 13.3 USc/Kwh tarife ile biokütle bazlı elektrik üretiminin başlaması etkili oldu. Devreye alma aşamasında, devam eden yük ve stok besleme testleri ile mutat olarak üretimin kademeli bir şekilde hızlanması gerekliliğine bağlı olarak 1 Ocak 2018’de üretime başlayan biokütle bazlı elektrik santrallerinin 2018 yılının üçüncü çeyreğinden itibaren optimum kapasite ile üretim yapması planlanmakta ve üretiminin önümüzdeki dönemlerde grubun konsolide FAVÖK’üne önemli katkıda bulunması beklenmektedir.
Devam eden yatımlar ikinci yarıda devreye alınacak
Diğer taraftan Aydın santralinde 12MW olan kurulu gücün kapasite artırımı yapılarak 24 MW kurulu güce artırılması ve Mardin’de inşaatı devam eden 12MW kurulu gücündeki santralin de 2019 yılında YEKDEM desteklerinden yararlanılması öngörülmektedir. Ayrıca, diğer bir temiz enerji kaynağı olan güneş enerjisi alanında da Mardin (9MW) santralinin 2018’in 3. çeyreğinde devreye alınması ve 2019’da YEKDEM kapsamında elektrik üretimine başlaması planlanmaktadır. Sonuç olarak, biyokütleye ve güneşe dayalı yenilenebilir enerji iş kolumuzun toplam 50,2 MW kurulu güç ile; grubun konsolide FAVÖK’üne 2019'da yaklaşık 14 milyon Amerikan Doları ve 2020'de 20 milyon Amerikan Doları seviyelerinde önemli katkı sağlamasını bekliyoruz.
Madende gelir artışı yüzde 16
Maden işkolu ise 2018’in ilk yarısında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre gelirlerini yüzde 16 artırarak 31.2 milyon TL olarak açıklarken; FAVÖK’ünü ise sekiz katın üzerinde artırarak 5.1 milyon TL seviyesinde açıkladı. Yüksek getirili ürünlerin satışındaki artış, güçlü operasyonel performansta etkili oldu.
Gayrimenkulde Skycity ve Van AVM katkısı
Gayrimenkul işkolu gelirleri iki katın üzerinde artarak 34.7 milyon TL seviyesinde; bir önceki yıl 10.1 milyon TL olan FAVÖK ise 13,4 seviyesinde gerçekleşti. Güçlü operasyonel performansta Skycity ofis projesinin tamamlanması nedeniyle devredilen ofislerden yazılan gelirler ve Van AVM’nin güçlü performansı etkili oldu.
Menkul kıymet ve varlık yönetimi gelirlerinde yüzde 29 artış
Menkul kıymet ve varlık yönetimine ilişkin gelirler 2018 yılının ilk yarsında yüzde 29 artarak 23.6 milyon TL seviyesinde gerçekleşti. 2017’nin ilk yarısında 0.2 milyon TL olan FAVÖK ise 2018’in ilk yarısında ciddi bir iyileşme göstererek 1,0 milyon TL seviyesinde gerçekleşti. FAVÖK’teki bu normalizasyon işlem hacimlerindeki artıştan ve azalan maliyetlerden kaynaklandı.
Likiditemiz 2018 ve 2019 borçlarını rahatlıkla karşılıyor
GYH Mali İşler Grup Başkanı Kerem Eser, Grup’un likidite pozisyonuna dair yaptığı açıklamada, grubun seçim sonrasındaki belirsizlik ve dalgalı piyasa koşullarında bile vadesi gelmiş tahvillerini yüzde 120 oranında yenilemeyi başardıklarını ifade etti. Son dönemdeki makro gelişmeler nedeniyle yeni tahvil ihracı seçeneğinin bir süreliğine askıya alındığını belirten Eser, nakit, nakit benzerleri ve tahsisli kredi imkanları da dahil olmak üzere grubun likiditesinin 2018 ve 2019 borçlarını rahatlıkla karşılayacağını ifade etti. Ayrıca ana işkollarının kazancının döviz cinsinden olması nedeniyle TL’deki dalgalanmalara karşı grubun oldukça iyi bir konumda olduğunu belirtti.