GÜZEL İZMİR DÜNYA KONGRESİNDE ADAY

24- 26 Mayıs 2013 tarihlerinde, Bodrum Kefaluka Resort Hotel de gerçekleşen Skal Federasyonu Bodrum Dernekler Toplantısı yoğun katılım ile gerçekleşti

TURİZMİN SESİ

Oldukça hareketli geçen bodrum toplantısından sonra, konuklar gece  canlı müzik eşliğinde keyifli bir Gala yemeğinde buluştu ve Bodrum Skal Kulübü zincir değişim töreni yapıldı.Pazar günü katılımcılar  Kos gezisine katılarak, Skal birlikteliğinin keyfisi sürdürdü.
 
 
Toplantıdan başlıca notlar;
İzmir Kulübü'nün 2013 Dünya Kongre adaylığı sunumunun yapıldığı toplantıda Başkan Anapa Skal Dostlarına seslendi. "Amerikada yapılacak Dünya Kongresine, gelin hep birlikte katılalım, güzel İzmir'imize destek verelim, güçümüzü gösterelim". dedi. Geçtiğimiz günlerde, Balide Mid Year meeting'e katılan Skal Federasyonu Counciler Kamer Rodoplu toplantı detayları ile katılımcıları bilgilendirdi. Konuşmacı konuk  Turizm Müsteşarı Özgür Özaslan, Hayi Rüştü Tezcan ve Saffet Atik idi. Tecrübe ve beklentiler doğrultusunda yaptıkları sunumlar ile geleceğe dönük Yeşil bir Dünya, Gelecek Nesil Hakları nn Korunması, Yaşanabilir bir dünya ve beraberinde Sürdürülebilir Turizm için gereklilikler dile getirildi.
 
 
Sürdürülebilir Turizm için Skal Federasyonu Başkan ve Yönetim Kurulu Üyeleri 2013 mart ayında yaptıkları  arenadan sonra Bodrum dernekler toplantısında da bu mücadelesini sürdürdü. Turizm Bakanlığı ile birlikte, Üyelerine yatırımcılara Yeşil Bir Dünya için çağrıda bulundu.Turizm Müsteşarı Sn Özaslan'ın sunumunda dikkat çeken önemli noktalardan biri," iktisadi sektörlerin önemi gözetilmezse, gelecek nesiller 'in  2.4 kadar büyüklükte bir Dünya'ya daha ihtiyaç duyulacağı idi. Gelecek nesil' in kaynaklarına göz dikerek, doğayı yok ederek, kirleterek sürdürülebilir turizm felsefimiz işlemeyecektir"."Medeni yaşam için çevreyi düşünmeliyiz". "Tüketici eğilimlerinin iyi gözlenmesi, insan ile doğa arasında denge kurulması gerekiyor. Bunların yanı sıra turizm ürünü ve turizm profiini çeşitlendirmek gerekmekte" 
 
 
"Turizm rekabet Endeksinde Türkiye 46. sırada yer almakta. Ülkemizin bu kadar zengin bir kültürel dokusu olmasına rağmen,  alt yapı eksikliklerinden, ulaşım, insan kaynakları, iç güvenlik v.b nedenlerden dolayı maalesef 46. sırada yer almaktayız." dedi.Bodrum Sanayi odası Meclis üyesi Hayrı Rüştü Tezcan ise konuşmanızda özetle; "Sürdürülebilirlik turizm sektörü ile ortak paydaları çok fazla olan bir kavramdır. Sektörümüzün işleyişi ve çıkarları sürdürülebilirlik ilkesi ile tam anlamıyla uyuşuyor". "Özellikle kendi coğrafyamızda bize dünya turizmi içinde büyük rekabet avantajı sağlayan denizimizi, çevreyi ve havayı, özgün kıyı ve koylarımızı ve tarihi-kültürel değerlerimizi korumalıyız ki sektörümüzün sürdürülebilirliğini, gelecek kuşakların da ülkemizde turizmi yaşamasını ve yaşatmasını sağlayabilelim."
 
"Bunu ancak   bir   konsensus sağlayarak ve stratejik ve bütünleşik planlamalarla başarabiliriz.
Bu planlamayı  yapabilmek için  de bazı sorulara ortak yanıtlar verebilmeliyiz."Uluslararası ölçekte bize rekabet sağlayan avantajlarımızın ne kadar farkındayız ve bu avantajları uzun vadede korumaya kararlı mıyız ?"Ulusal ölçekte  turizmciler olarak    diğer sektörlere karşı sürdürülebilirlik açısından önemimizi ve değerimizi ne kadar biliyoruz ve  bu değeri topluma ve kamuya ne kadar anlatabilmiş,kabul ettirebilmiş durumdayız "? "Turizmin kendi içinde de alt sektörler arasında sürdürülebilirlik ilkesi doğrultusunda öncelik ve ağırlık sıralaması yapabiliyor muyuz "?
Şehir planlamacısı, Saffet Atik ise bu konuda görüşlerine şöyle yer verdi."Kamu kesiminin Türkiye kıyılarına bakış açısının bir “Bölge Plancısı” tarafından değerlendirmesi olarak  algılanmalıdır. Türk kamu idaresi son yıllarda bu sektörlere ve konulara, en azından teorik olarak, 
Bütüncül, 
Stratejik düşünce ve stratejik planlama yaklaşımını esas alan,
Performansı ön plana çıkaran,
Sürdürülebilirliği  hedefleyen
Çevresel değerleri dikkate alan 
tavır ve bakış açısıyla yaklaşmaktadır. "   
"Türkiye'de turizmde kitle turizmine yönelik gelişmeler ve turizm planlamasına parçacı yaklaşımlar sonucunda;"
Akdeniz ve Ege kıyı kesiminde aşırı yığılma,
• Kıyı gerisi ve çevresi alanlarda çarpık kentleşme/yapılaşma,
• Altyapı yetersizliği ve çevre sorunları ortaya çıkmıştır. dedi."