GÜNAY KONYA'DA İNCELEMELERDE BULUNDU

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubad'ın Beyşehir Gölü kıyısındaki yazlık sarayı Kubad Abad'da incelemelerde bulundu

TURİZMİN SESİ


Günay, burada gazetecilere yaptığı açılamada, iki yıl önce bitkilerle sarılı olan anıtın artık Bakanlık kontrolünde olduğunu ve temizlenerek tüm çizgileriyle ortaya çıkarıldığını belirtti. Sonraki yıllarda da çevrede kamulaştırma çalışmalarının olacağını söyleyen Günay, ''Onlarla birlikte bu pınara gelenler suya ayaklarını sokmak, çevredeki yeme içme mekanlarından yararlanmak ve böylece bölgeye bir turist akını sağlamak konusunda bir fayda hissedecekler'' dedi.

Günay, 2010 yılından bu yana Eflatunpınar'ı zikretmelerinin ve bu yöndeki çalışmaların bölgeye ilgiyi artırdığını, gelecek yaz çevredeki düzenlemelerle bölgenin çok daha derli toplu hale geleceğini sözlerine ekledi. Konya'nın Akşehir ilçesindeki Altın Eşek Gülmece Ödülleri törenine katılan Günay, ilçe merkezindeki Batı Cephesi Karargâhı, Etnografya Müzesi ve tarihi Ermeni Kilisesi'ni gezdi. Daha sonra Seyyid Mahmud Hayrani Türbesi'ni ziyaret eden Günay, ardından Taş Medrese'ye geçti. Buradaki tarihi eserler hakkında yetkililerden bilgi alan Günay, bir lahit üzerindeki resimleri inceledi. Günay, ardından Beyşehir Gölü kıyısındaki Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubad'ın yazlık sarayı Kubad Abad'da devam eden kazı çalışmalarını inceledi.

Yaptıkları çalışmalarla çok sayıda eseri ayağa kaldırmaya çalıştıklarını ifade eden Günay, ''Son yıllarda Osmanlı'nın yanında Selçuklu eserlerini öne çıkarmaya çalışıyoruz. Çünkü Osmanlı daha çok Balkanlara doğru giden ama Selçuklu tamamen Anadolu'ya yerleşen, tüm izlerini Anadolu'da bırakan bir devlet. Bizim heyecan verici başka bir işimiz daha var. Seneye Alanya'yı Dünya Mirası Listesi'ne aldırmaya çalışıyoruz. Bu sene Çatalhöyük bu listeye girdi. Umut ediyorum, burası da bir gün bu listeye girecek'' diye konuştu. Günay, tarihi Kız Kulesi'nde yaptığı incelemelerden sonra 9. Uluslararası Göl Festivali etkinliklerine katılmak için Beyşehir ilçe merkezine hareket etti.

Günay, 9. Uluslararası Göl Festivali etkinliklerine katılmak için geldiği Beyşehir'de Kubad Abad Sarayı'nda yaptığı incelemelerin ardından Eşrefoğlu Camii'nde incelemelerde bulundu. Günay buradaki konuşmasında, Kubad Abad Sarayı'ndaki restorasyon projelerinin tamamlandığını belirtti. Eflatunpınar'a ve Fasıllar Anıtı'na da ziyarette bulunacağını ifade eden Günay, şunları kaydetti:

''Eşrefoğlu Camii ile ilgili güzel gelişme oldu, Dünya Mirası Aday Listesi'ne kattık. Bakan olduğum sırada Türkiye'de Dünya Mirası Aday Listesi'nde 18 yerimiz vardı, şu anda bu sayı 38 oldu. Dünya Mirası Asıl Listesi'ne de Konya'dan Çatalhöyük girdi. İnşallah bir gün buralara da asıl liste için sıra gelecek. Türkiye'de ve yurt dışında çok cami, çok ibadet yeri gördüm ama beni çok heyecanlandıran mekanlardan bir tanesi Eşrefoğlu Camiidir. Onun çevresindeki tarihsel dokuya da yardımcı olmaya çalışacağız.'' Günay daha sonra festival kapsamında düzenlenen Murat Kekilli konserini dinledi.