GÜNAY 2010 İÇİN UMUT VERDİ

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, bu yılki turizmin "bazı karamsar turizmcilerin beklediği kadar kötü geçmediğini, yılı 27-28 milyon turistle kapatacaklarını" belirterek, 2010 için de umut verdi.

TURİZMİNSESİ


Günay, "Kriz aşılırsa Türkiye'ye gelen turist sayısının 30 milyonu bulabileceğini düşünüyorum" dedi. Günay, 2009 yılı turizmini bu aydan itibaren kapatacaklarını söyledi. "Bu yılki turizm, bazı karamsar turizmcilerin beklediği kadar kötü olmadı" diyen Günay, dünya çapındaki turizm eksi yüzde 5-8 arasında kalmasına rağmen, Türk turizminin temmuzda artı değerlere geçtiğini hatırlattı. Günay, İspanya ve Yunanistan'daki yüzde 5 düşüşe rağmen, Türkiye'deki büyümenin y üzde 1,1 olduğuna da dikkati çekerek, Ağustos ve Eylül ayında da sonuçların daha da iyi olmasını beklediklerini ifade etti.

"Dünya çapındaki krize rağmen Türkiye'nin geçen yılın ortalamasını tutturması, geçen yılın üzerinde bir rakamı yakalaması aslında bir başarıdır" diyen Günay, bu yılı "turist sayısı ve gelirlerde hangi rakamlarda kapatmayı hedeflediklerine" yönelik soruya şu yanıtı verdi:
"Geçen yılın üzerinde bir rakamda durmak her ülke ve dünya i çin başarı. Bizim için de öyle olacak. Dünya çapında bir kriz olmasaydı geçen yılın üzerinde, yani 28 milyonun üzerinde bir rakamla yılı sonlandıracağımızı tahmin ediyorduk. Ama bu yıl böyle olmayacak, sanıyorum 26-27 milyon aralığında kalacağız."

Türkiye'ye bu yılki turist akışını da değerlendiren Günay, daha çok ekonomisinde ciddi sıkıntıların olduğu Rusya ve Ukrayna gibi ülkelerden gelişlerde düşüşler yaşandığını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ama İskandinav ülkelerinde, Fransa, İtalya, İngiltere gibi yerlerde artışlarımız oldu. Ayrıca, Körfez ülkeleri ile Polonya gibi ülkelerde artışlar var. O yüzden geçen yılın dengesini tutturuyoruz. Üstelik gelirler itibariyle de 'Gelen ziyaretçi sayısı düşmedi ama gelirlerimiz düştü' diye, yine bardağı sürekli boş tarafından görmeye alışmış kesimlerin yakınması var. Bunu da çok doğru bulmuyorum. Çünkü gelenler sadece otellere ödeme yapmıyorlar, onun ötesinde kültür turları var, hayatın içine katılıyorlar. Yani kayda geçmeyen gelirlerimiz de var."

Günay, geçen haftalarda açıklanan bir ekonomi verisine göre Türkiye'nin cari açığının yarısını turizm gelirlerinin kapattığını hatırlatarak, "O yüzden turizm Türkiye'nin birinci ekonomisi, gelişen ekonomisi ve ekonomik kriz yılında geriye gitmeyen ekonomi sektörü olmaya devam ediyor" diye konuştu. Kültür ve Turizm Bakanı Günay, 2010 turizmine ilişkin öngö rülerini de açıkladı. 2010'dan "umutlu" olduğunu belirten Günay, "Kriz aşılırsa 2010'da Türkiye'ye gelen turist sayısının 30 milyonu bulabileceğini düşünüyorum. 2010'dan umutluyum. 'Kriz devam edecek, asıl olumsuz sancıları, yansılamaları 2010'da göreceğiz' diyen bir kesim var ama onlar 2009 için de çok karanlık senaryolar yazıyorlardı. Bu olmadı, inşallah 2010'da da iyi şeyler olacak" dedi.

Gelecek yıl Türkiye'de önemli etkinlikler olacağını anımsatan Günay, İstanbul başta olmak üzere Türkiye'de kongre turizminin artacağını bildirdi. Günay, "Kongre turizmi potansiyelimiz çok artıyor. İstanbul'un 2010 takvimi neredeyse kongrelerle ilgili dolu vaziyette" diye konuştu.
Gelecek ay IMF kongresinin İstanbul'da yapılacağını, 2010'da İstanbul'un Kültür Başkenti olacağını hatırlatan Günay, aynı zamanda 2010'un Tü rkiye'de "Japonya yılı" olarak kutlanacağını, bunun da tanıtıma olumlu etkilerinin olacağını kaydetti.

Türkiye'de, yılın başlarında yavaş seyreden gelen ziyaretçi sayısı, turizmin en yoğun olduğu Haziran döneminden itibaren artmaya başladı. Ocak-Haziran dönemini yüzde 0,9 düşüşle kapatan Türkiye, Temmuz ayıyla birlikte artı değerlere geçti. Temmuz ayında Türkiye'ye gelen yabancı turist sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,32'lik artış gösterdi ve sadece söz konusu ayda Türkiye'ye 4 milyon 343 bin 25 turist geldi. Bu rakam Haziran'da 3 milyon 263 bin 89 kişiydi. Böylelikle turist sayısı 1 ayda 1 milyon artmış oldu.

Ocak-Temmuz dönemi verilere göre, Türkiye'ye 7 ayda 14 milyon 933 bin 656 turist geldi. Yüzdelik olarak artış, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,1 gerçekleşti. Ancak, dünyada turizm pastasından en büyük payı alan İspanya'nın bu dönemi eski 5'lerde kapattığı düşünüldüğünde, Türkiye'nin her ne kadar turist sayısını pek artıramasa da krize rağmen rakamlarını koruduğu gör üldü. Ocak-Temmuz döneminde Türkiye'ye gelen Alman sayısı geçen yılla aynı oranlarda. Bu yıl, 7 ayda Türkiye'yi 2 milyon 462 bin 990 Alman ziyaret etti. Benzer tablo İngilizler için de geçerli. Hatta geçen yıla göre gelen İngiliz turist sayısı 150 bin arttı. Buna karşın Rusya pazarında 200 bine yaklaşan bir azalma var.

Öte yandan, her ne kadar rakam olarak sayıları az olsa da Ocak-Temmuz döneminde Malta, Kanada, Portekiz, İspanya, Finlandiya, Cezayir, Fas, Libya, Tunus, Birleşik Arap Emirlikleri, Türkmenistan, Özbekistan gibi ülkelerden gelenlerde oransal olarak ciddi artışlar gözleniyor.
Bu yıl, Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nden gelen ziyaretçilerin geçen yıla oranla yüzde 60 artması, buna karşın İsrail'den gelenlerin yüzde 55, Ermenistan'dan gelenlerin de yüzde 5 azalması dikkat çekti.