GÜNAY, BÜYÜK HATALAR YAPMIŞIZ

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Eskişehir, Afyonkarahisar ve Kütahya'yı kapsayan Frigya'nın, tarihi zenginlikleri, doğal kaynakları ve termal olanaklarıyla yeni bir turizm merkezi haline getirileceğini bildirdi

TURİZMİN SESİ


Bilecik'in Söğüt ilçesinde düzenlenen 728. Ertuğrul Gazi'yi Anma ve Söğüt Şenlikleri'ne katılan Günay, helikopterle Eskişehir'e geldi. Frigya Vadisi'nin bulunduğu Eskişehir'in Han ilçesine geçen Günay, helikopterle bölgenin tarihi yapılarını inceledi.

Daha sonra Yazılıkaya Anıtı'nı inceleyen Günay, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Frigya Vadisi'nin tarihi açıdan ilginç yerleşim yerlerinden birisi olduğunu belirterek, Frigya'nın bir anlamda Anadolu medeniyetlerinin merkezini oluşturduğunu kaydetti. Frigya'nın önemli bir uygarlık olduğunu ifade eden Günay, şöyle konuştu:''Maalesef yeteri kadar bilinmiyor. İtiraf etmeliyim ki dünyada yedinci olan bir turizm ülkesinde henüz hak ettiği payı alabilmiş, hak ettiği ilgiyi görebilmiş değil.

Bizim 2023 stratejisinde 12 eylem planında bir Frig Vadisi Projesi var. Eskişehir, Afyonkarahisar ve Kütahya'yı içine alan Frigya, tarihi zenginlikleri, doğal kaynakları ve termal olanaklarıyla yeni bir turizm merkezi haline getirilecektir. Bu konuda bir kaynak ayırdık. Hazırlığımız var. Bu vadi için koruma amaçlı bir imar planı çalışmamız var.''

YAZILIKAYA'DAKİ ÇATLAK
Günay, eşi benzeri olmayan yapılardan biri olan Yazılıkaya'nın anıtsal bir yapı olduğunu belirterek, kayanın üzerindeki çatlağın kendisini ürküttüğünü bildirdi. Acil önlemler alınması gerektiğini ifade eden Günay, şöyle devam etti:''Benzer sıkıntılar Hattuşa'da, Karya'da, Nemrut'ta da var. En acele şu anda bu görünüyor. En kısa süre içinde bilim adamları, kurullar ve bakanlığımızla önlem almaya çalışacağız. Mevsimler arasındaki sıcaklık farklılıkları kayayı aşındırıyor. Buraya bir restorasyon değil, konservasyon yapılmalıdır. En kısa süre içinde bunu gündeme alıp çalışmalara başlayacağız.''

İSTANBUL 2010 KÜLTÜR BAŞKENTİ
Ertuğrul Günay, bir gazetecinin, İstanbul'daki sel felaketinin 2010 İstanbul Kültür Başkenti'ne engel olup olmayacağı yönündeki sorusu üzerine, şöyle konuştu:''İstanbul emsalsiz bir dünya kenti. Tekirdağ'dan Silivri'ye kadar olan alanın adını İstanbul koymuşuz. Aslında İstanbul tarihi İstanbul'dur. Tarihi İstanbul'daki restorasyon ve çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İstanbul'da geçen zaman içinde çok büyük hatalar yapmışız. İstanbul'a sanayi kenti misyonu yüklemişiz.

Anadolu'dan ekmek bulmak isteyen herkes Tekirdağ ve Silivri arasındaki yere yerleşmiş. İmar yanlışlığı, rant kavgaları, rant aç gözlülükleri bizi felaketlerle yüz yüze getiriyor. Bunlar üzüntü verici. Bunların hepsi Türkiye'nin ve İstanbul'un hanesine yazılıyor. Bütün sıkıntılara rağmen İstanbul'un 2010 Kültür Başkenti olmasını zedeleyici ve sıkıntıya düşürücü şeyler değil.

''Kültür ve Turizm Bakanı Günay, daha sonra helikopterle Han yer altı şehrinde incelemelerde bulundu. Eskişehir kent merkezindeki Şarhöyük ve Küllüoba kazılarını da havadan inceleyen Bakan Günay, daha sonra Kurşunlu Külliyesi, tarihi Odunpazarı evleri ve yapımı devam eden Arkeoloji Müzesi'ni ziyaret etti.