GÜÇLÜ BİR MADE İN TURKEY

Şubat ayında moda ve hazır giyim dünyası için büyük önem taşıyan Uluslararası Moda Fuarı CPI, dünya moda sektöründeki öncü markaları ve tasarımcıları bir araya getirecek

TURİZMİN SESİ-HANDE KURT


İstanbul moda başkenti olabilir mi? İstanbul dünyanın en önemli imparatorluklarına başkent olmuş bir şehir,bu stratajik olarak konumunu gösteriyor. Coğrafi olarak modanın başkenti olmaması için hiç bi sebep yok.Dünyanın en ilham verici şehri olarak 2010 yılında lanse edilen İstanbul,hangi sanatçıya sorarsanız sorun doğu ve batı arasında büyüleyici bir şehir. İstanbul'un moda başkenti olabilmesi için öncelikle tasarımcılarımızın dünya markası olması gerekiyor. Türkiye'nin ne zaman dünya çapında marka ve tasarımcıları olursa o zaman moda başkenti'de olması çok daha kolay olacaktır. Her şey tasarımdan,marka olmaktan yeniliklerden geçiyor diyenler için daha önce sektörün uzmanları tarafından söylenmiş bazı yorumları hatırlatmakta fayda var .


Ünlü Fransız moda tasarımcısı Pierre Cardin, Türk moda tasarımcılarından övgüyle bahsetmiş ve Hüseyin Çağlayan ile Atıl Kutoğlu'nu tanıdığını, Türk tasarımlarını yakından takip ettiğini belirtmiş “Türk modacılığı aldı başını gidiyor. Bu son derece sevindirici. Rıfat Özbek'le başlayan bu esintiye eminim yenileri de fazlasıyla eklenecektir” demişti.

2007 yılında Fransa Houte Coture, Hazırgiyim ve Moda Tasarımcıları Federasyonu Başkanı Didier Grumbach, Türkiye'nin markalaşana kadar, Fransız modasıyla işbirliği yapması gerektiğini belirtmiş. Hüseyin Çağlayan ve Dice Kayek markasının yaratıcıları Ayşe-Ece Ege kardeşleri muhteşem tasarımcılar olarak nitelendiren Grumbach, bu tasarımcıların marka olabilmeleri için en az 10 yıl gerektiğini söylemişti.

Kendimize özgü tasarımların yaratılması ile moda kültürünün pekişeceğini düşünülüyor.Kendimize özel tasarımları Cemil İpekçi gibi tasarımcılar gerçekleştiriyor. Türkiye, fason üretim yapan bir ülke. Fason üretim yapmak da tekstilde güçlü olan ülkelerin olmazsa olmazlarıdır.

Ama bugün İtalya'da neredeyse üretim yapılmıyor, sadece tasarım satılıyor. Bu da moda merkezi olmanın kuralı zaten. Türkiye, hem daha fazla tasarım yapıp, hem de üretmeli deniyor. Özgün tasarımın gücünü genişleten bir Türk kimliği oluşmak ve doğru alıcı ile satıcıları bir araya getirmek gerekiyor. Hüseyin Çağlayan,Atıl Kutoğlu, Ayşe-Ece Ege kardeşler, Cemil İpekçi gibi isimlerle Türk olarak gurur duyuyoruz. Uluslararası Moda Fuarı CPI 'yı tebrik ediyoruz.