GREEN GLOBE TESİSE GÜÇ KATIYOR

Club Med Palmiye Tatil Köyü Green Globe Sertifikası gereğince Nesli tükenmekte olan balıkları Tatil Köyüne almıyor

TURİZMİN SESİ-Halil ÖNCÜ-KEMER


Kemer'in en önemli tatil köylerinden birisi olan ve geçtiğimiz Mayıs ayından itibaren, tüm dünyada hızla yayılan Green Globe Sertifika sistemine geçen Club Med Palmiye Tatil Köyü, sistemin hayat geçmesi ile hem çevreye olan katkısı hem de ekonomik olarak elde ettiği katkı ile sistemin keyfini yaşıyor. Tesiste Green Globe Sertifikasyon Sitemi gereğince her şey yazılı olarak kayıt altına alınıyor. 1989 yılından bu yana Club Med Palmiye Tatil Köyünde görev yapan ve halen Satın Alma Müdürü olan ve aynı zamanda Green Globe sisteminden de sorumlu olan Ferah Canik konu ile ilgili olarak oldukça pozitif bir tablo çizdi. Canik, “ Bu yıl Green Globe'dan hem maddi hem de manevi olarak verdiğimizin çok üstünde aldık. Bir işletme turizmden gelir sağlarken, Green Globe ile de giderimizi kapattık ve para kazanmaya başladık” dedi. Şu ana kadar Türkiye' de Green Globe başvuru yapan 4 turizm tesisi bulunurken Club Med Palmiye Tatil Köyü haricinde ayrıca Moevenpick İstanbul ve İzmir otelleri de bu sitemi uyguluyor.

Canik, “ Bu yıl bizim için çok farklı bir yıl oldu!”
Club Med Palmiye Tatil Köyünde görev yapan ve halen Satın Alma Müdürü olan ve aynı zamanda Green Globe sisteminden de sorumlu olan Ferah Canik ile sitem hakkında konuştuk. Bu sene sistemin hayata geçmesi ile çok büyük katkılar elde ettiklerini söylerken, “ Bu sene bizim için oldukça farklı bir yıl. Green Globe bize bu sene hem çok şey getirdi, hem de çok şey öğretti. Getirilerini saymakla bitirmemiz çok zor. Kısaca anlatmak gerekirse; Green Globe'ın hem sosyal hem ekonomik ,hem çevre , hem kültürel anlamda hem de devam eden bir süreci var. Green Globe'ı sadece çevreyi koruyan bir sistem olarak görmemek lazım. Green Globe'da her şey var. Zaten Turizmde çalışan diğer işletmelerde zamanla bunun farkına varacaklar ve bu siteme hızla geçiş yapacaklardır. Eminim ki, onlarda Green Globe sertifikası almak isteyecekler. Bu sistemi almak kolay değil, ama zor da değil”dedi.

“Zoru başardığımıza inanıyorum!”
Canik, bu yıl Green Globe sitemi ile zoru başardıklarına inandıkalrını da belirtirken, “ Paris Merkezden bir bayan arkadaşımız geldi. Green Globe sertifikasını almak için seçildiğimizi bizlere söyledi. Bu arkadaşımız ile birlikte mayıs ayından itibaren Eylül ayının 10'una kadar bir çalışma yaptık. Ve Eylül ayının 10'unda yine yurt dışından gelen Green Globe Müfetişi bir bayan arkadaşımız geldi. Yaptığımız çalışmaları kontrol etti. Sonuçta iyi şeyler yaptığımızı söyledi. Şu anda sistemimiz mükemmel çalışıyor. Green Globe'da bu bizim için ilk seneydi. İlk sene itibariyle zoru başardığımıza inanıyoruz. Bundan sonra daha kolay olacak. Bu konuda çalışanlarımız da artık bilinçlendi. Herkes malzemeyi nasıl kullanacağını, nasıl araştıracağını, çevreye karşı ne gibi sorumlulukları olduğunu, çalışan kısım şeflerinin en azından bürolarda ya da dışarıda tüketimlerini nasıl kontrol edeceklerini öğrendiler. Bu sene bizim için bir başlangıç oldu ama çok iyi bir başlangıç oldu diyebilirim”

Nesli tükenmekte olan balıkları yasakladılar, geri dönüşümü oturtup para kazanmaya başladılar . Ferah Canik sitemin getirdklerini ise şu şekilde özetledi: “ Sisteme eğitimle başladık. Tatil Köyümüzde çalışan herkesin eğitimi ile başladık. Zaten Green Globe sisteminde her şeyin başı eğitim. Personelimiz eğittik, kendimizi eğittik. Bilinçlendik. Aynı zamanda da eğitilirken uygulamalara başladık. Enerjiden tasarruf yapmak için, otelimizde perde yoktu perde takttık. Tatil köyümüzdeki bütün lambaları led ya da ekonomik ampul yaptık. Yine suyla ilgili çalışmalarımız oldu. Buna bağlı olarak güneş enerjisi sistemi kurduk. Bununla beraber yaz boyunca sıcak suyu % 40 oranında güneş enerjisinden elde ettik. Örneğin temizlik malzemelerinde de birçok yeniliğe girdik. Biz temizlik maddelerini alır kullanırdık ama nasıl kullanılır, oranları nedir personelin bunlardan hiçbirinin haberi yoktu. Birde temizlik maddelerinin doğaya verdiği zarar bizim için çok önemliydi.

Meğer biz bu güne kadar kendimize de zarar vermişiz. Şimdi Green Globe sayesinde yaptığımız eğitimlerden sonra personelimiz bu konuda daha bilinçli, daha ekonomik ve temizlik malzemelerini israf etmeden kullandıklarını gördük. Bunun yanı sıra geri dönüşümlü malzeme kullanmaya başladık. Atıklarımızı azalttık. Örneğin küçük hacimli değil de ekonomik büyük boyundan ürünler almaya çalıştık. Atıkları azaltınca bu sefer biz daha çok para kazanmaya başladık. Harcamalarımız düştü. Çöplerimizi ayrıştırdık. Çöplerimizden çıkan demirleri hurdaları sattık. Yine çöplerimiz ayrıştırırken, daha önce parayla gönderdiğimiz karışık çöplerimizi, GATAB gelip bizden yerinde aldı. Birde zamanında aldı. Tatil köyümüzde koku olmadı. Bu vesileyle de tatil köyümüz daha temiz ve daha düzenli oldu. Bunun yanı sıra halk ile bütünleştik. Etkinlikler düzenledik. Kemer doğa dostları derneği ile birlikte Kındıçeşme'den Palmiyeye kadar olan bölgede 3 km.lik bir alanda temizlik yaptık. Seneye bunu daha çok yapacağız. Çünkü Green Globe bizden bunu istiyor.

İnsanlar artık eskisi gibi değil ve çevre çok duyarlılar. Green Globe projesinde biz inanılmaz bir destek geldi. Tatil köyümüzde nesli tükenmekte olan balıkları kullanmıyoruz. Bu karar geldiği zaman misafirin tepkisi ile karşılaşacağımızı sanmıştık ama tam tersi olsu bu konuda büyük övgü aldık. Green Globe ile rüzgârımızı karşımıza değil arkamıza almış olduk. Tatil köyü içinde gelir seviyesi düşük bayanların el işlerini satmaları için haftanın bir günü Pazar açılacak
Bölgeye de katkı sağlamak adına Green Globe sertifika sistemi gereğince bir proje geliştirip, Tatil köyü içinde gelir seviyesi düşük bayanların el işlerini satmaları için haftanın bir günü Pazar açılacağını da söyleyen Ferah Canik, “ Bu sene bu sitemde bizim için bronz yılı, gelecek yıl gümüş olacak, sonraki yıl da altın çağımız olacak. İstekliyiz. Green Globe'ı uyguladıkça para kazanıyoruz. Çevremizi güzelleştiriyoruz.

İnsanlarla dost oluyoruz. Bu arada gelecek yıl Tatil köyümüzün içerisinde Green Globe sertifikasyon sistemi gereğince gelir seviyesi düşük köylülerimizde, halkımızdan bayanlara bir yer açacağız. Onlara burada bir gün bir alan gösterip, elleri ile ürettikleri malzemeleri satmalarını sağlayacağız. Onlarında bir gelir kazanmasını istiyoruz. Yönetimden yukarıdan aşağıya kadar, Green Globe Sertifika sistemi ile çok pozitif. Bu yıl Green Globe'dan hem maddi hem de manevi olarak verdiğimizin çok üstünde aldık. Bir işletme turizmden gelir sağlarken, Green Globe ile de giderimizi kapattık ve para kazanmaya başladık” dedi.

Ali Hayrat “Palmiye Tatil Köyünün Green Globe ile ilgili sertifikasını alması bu bölgede çalışmalar yaparken bizleri gururlandırıyor.”
Green Globe Türkiye Denetçisi olan Çevre Kent Mühendislik ve Danışmanlık şirketi sahibi Ali Hayrat ise sistemin en önemli örneğinin Club Med Palmiye Tatil Köyü olduğunu söyleyerek şu açıklamada bulundu: “Ülkemiz turizm açısından çok önemli bir yerde bulunuyor. Antalya'da bu önemli yerin en başında bulunuyor. Antalya'nın en önemli turizm merkezlerinden bir tanesi de Kemer ilçemiz. Burada da Türk turizmine yıllardır hizmet veren tesislerden bir tanesi, de Palmiye tatil köyü. Palmiye Tatil Köyünün Green Globe ile ilgili sertifikasını alması bu bölgede çalışmalar yaparken bizleri gururlandırıyor. Gerek sosyo- ekonomik çevreye gerekse çevreye verdiği duyarlılıktan dolayı Palmiye grubu beş ay öncesinden bu yana daha ileri noktalara gelmiş durumda. Kendileri ile guru duyuyoruz.” Dedi.