GÖRÜNMEZ KADIN GÖRÜNMEDEN ÖDÜL ALDI

Görünmez kadın film anlayışına uygun olarak, çekimleri nedeniyle Festivale gelemedikleri için görünmeden ödüllerini aldılar

TURİZMİN SESİ- MALATYA YILMAZ PARLAR
Malatya Uluslararası Film Festivali'nde "En İyi Film" ödülüne Fransız yapımı, Görünmez Kadın - Le Femme Invisible layık görülürken, Görünmez Kadın rolünü canlandıran Gerard Depardieu'nun kızı Julie Depardieu'ye de “ En İyi Kadın Oyunculuğu ödülünü getirdi.

Törenin yapıldığı İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezine 'internet üzerinden görüntülü bağlanan, yaptığı ilk uzun metraj film Görünmez Kadın Yönetmeni Malatya'dan taçlandırılan Agathe Teyssier makam koltuğunda görünmedi. Ses vardı kendisi yoktu. Ancak filme uygun olarak sonra göründü. Ödülüne teşekkür etti. Böylece Ödül teslim alınışı filmin konseptine de uydu.

Festivalin açılış törenine Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay Festival Onursal Başkanı Malatya Valisi , Doç. Dr. Ulvi Saran, Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Malatya Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, İnönü Üniversitesi G. S. F. Dekan Prof. Dr. Turan Sağer, Kamu ve Özel sektör yöneticileri seçkin davetliler katıldı.

ÇEKİRDEĞİNDE GİZLEDİĞİ MUCİZELER GİBİ BAŞARILI ORGANİZASYONLA GERÇEKLEŞEN KRİSTAL KAYISI FESTİVALİ ÖDÜL TÖRENİNİN, ALTIN SÖZLERİ;

Bakan Günay, "Türkiye'nin kalbi olan yerlerden birisi ve Doğu ile batı arasında bir geçiş noktası olan Malatya'da yapılan ve son derece başarılı bir başlangıç yapan bu festival, gelenekleşerek ve Uluslararası niteliğini artırarak, Malatya'ya Türkiye'ye çok daha katkılar, yararlar getireceğini umut ediyorum.”

"Her yıl 10 milyon TL tutarında sinema filmlerine katkı sağlamaya çalışıyoruz. Hedefimiz kültür salonu olmayan, sinema salonu olmayan bir yerleşim yeri kalmasın.”

Vali Saran " Google'de Malatya Uluslararası Film Festivali ile kayıt bir haftada, 1 milyon 350 bine çıktı, bu ilginin ve Malatya'ya Türkiye'ye imaj kazandırdığını gösteriyor.”

Festival Yönetmeni Ali Çalışır "Malatya'lılar, sinemaya gösterdikleri ilgi ile festival konusunda kararını verdiler.”

Yunanlı oyuncu Katerina Moutsatsos'un az bildiği Türkçesiyle iletişimde zorlanırken duygularıla ile kolaylaştırdığı sempatik konuşması "Yoğun geçti. yetenekler göz doldurdu Sinemanın her yere gitmesi gerekiyor. Bugünkü kültür sinemadır. Ben Yunan adasından geliyorum. Yunanistan'da Türkiye'yi, sizi onlara, burada Yunanistan'ı onları size anlatıyorum.”

Yıllarca Türk sinemasına enek veren, yaşam boyu onur ödüllü, İzzet Günay “ Malatya'nın ilk festivali olmasına karşın çok önemli çizgiye geldi.”

FESTİVALDEN İNCİLER
“Ben her şeye karşıyım, alışkanlığı olmayan her şeye, Dijital sinemaya karşıyım.” Diyen Festivalin gala filmlerinden “Chantrapas- İşe Yaramaz” filminin yönetmeni Yaşam Boyu Başarı Ödülü”nün sahibi, Gürcü asıllı Fransız yönetmen Otar Iosseliani
”Bakıyorsunuz ki filmlerin hepsi birbirine benziyor. Bu da bir alışkanlık olup, seyircide beklenti oluşturuyor, ve seyirci sansürü oluşturuyor.”
”Totaliter rejime karşı olan bir film yapmak bir çılgınlıktır. Bu yüzden kısalar dahil çoğu filmim yasaklandı, rafa kalktı.
“Bugün çok şaşkınım senaryoları değiştirlen, senaryoları silinen, bu filmleri nasıl yapabildiğime. SSCB'nin korkunç, çirkin rejimine rağmen. Öz yaşam öyküsü üzerine söyleyebileceğim bu”
Gülmeyi ara sıra hatırlayan Türk insanına tekrar gülmeyi kazandırmak isteyen Festivale yarışma dışı özel gösterim belgeseli ile katılan, uzun metraj film senaryo hazırlığında bulunan şair sinemacı Hasan Aykanat göz dolduran, dikkat çeken yetenekler arasındaydı.
FESTİVAL NEŞESİ ;

Oyuncu,senaryo yazarı, yönetmenlerden oluşan, yabancı Uluslararası karmasıyla, Türk katılımcılar arasında oynanan, Festival Yönetmeni Ali Çalışır'ın hakemliğini üstlendiği halı saha maçı gece geç saatde yapıldı.( Festival mesai saati dışında )
Çekimide yapılan, Filmde kısa bir kesiti de gösterilecek, çok neşeli geçen dostluk maçında goller takip edilemiyecek skora ulaşınca altın golle sonlandırılması sonucu golü bulan taraf dünya karması oldu. Onlardan daha çok sevinen Hakemimiz oldu….

Festival Yönetmeni Ali Çalışır, Genel Koordinatör Hüseyin Namık Yıldırım başta olmak üzere İstanbul Organizsyon ekibin oluşturduğu festival ekibin başarıyla yürüttüğü Kristal kayısı Malatya Uluslar arası film festival Yarışması'nın sonuçları ; '

Ulusal Kısa Metraj Film
En İyi Film: Uşak Hesabı (Yusuf Emirdar )
Jüri Özel Ödülü: Şampiyon Beşiktaş (Şirin Soysal )
SİYAD Ödülü (En İyi Film): Küçük Bir Hakikat ( Emre Akay )
İnönü Üniversitesinin Öğrencilerinin Seçimi: Uşak Hesabı ( Yusuf Emirdar.)
Mizah - animasyon Yarışma sonuçları
Kemal Sunal Halk Ödülü: Çakallarla Dans (Murat Şeker )
SİYAD Ödülü; Simon Konianski ( Micha Wald ) Belçika
En İyi Jüri Hesabı: Bekleme Müziği Musica En Espera (Hernan Goldfrid ) Arjantin
En İyi Erkek Oyuncu Ödülü: Baba Farsan (Jan Fares ) İsveç
En İyi Senaryo Filmi: Optik Yanılmalar- Illusiones Opticas (Christian Jimenez,- Alicia Scherson ) Şili
En İyi Yönetmen:Plato'nun Akademisi -Akadimia Platonos (Fillipos Tsitos) Yunanistan
1. Malatya Film Festivali'nde "Onur Ödülü" Ayşen Gruda ve Erol Günaydın'a, 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü' yönetmen Otar Iosseliani'ye
Festival Danışma Kurulu Festival Film Program Yönetmeni Ali Sönmez SİYAD Üyesi Sinema Yazarı Alin Taşçıyan, oyuncu İzzet Günay, Oyuncu Kenan Işık
Yönetmen Muzaffer Hiçdurmaz, Oyuncu Nehir Erdoğan
Uluslararası uzun metraj Film Yarışması Jüri Üyeleri ;Hüseyin Karabey, Hisami Kuroiwa, Gary Mcvey,Katerina Moutsatsos, Jean Roy
Uluslararası uzun metraj Film Yarışması SİYAD Jüri Üyeleri ; Senem Aytaç, Murat Erşahin, Ceylan Özgün Özçelik
Ulusal Kısa Film Yarışması Jüri Üyeleri; Gazeteci ve yazar Sayım Çınar, oyuncu ve yönetmen Mehmet Esen, öykü yazarı ve oyuncu Nilüfer Açıkalın, İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı ve Festival Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Turan Sağer ve yönetmen Asitha Ameresekere
SİYAD jüri üyeleri Ceyda Aşar, Cumhur Canbazoğlu ve Övgü Gökçe
Ulusal Kısa Film Yarışması Ön Jüri Üyeleri; Ali Çalışır, Nehir Erdoğan, Alin Taşcıyan.

Türkiye'de 2010 Japon yılı olması sebebiyle, Japon Sinemasının Beş Yüzü başlığı altında korku, samuray, gençlik, anime, yakuza gibi türlerde Japon sinema kültürünün en güzel örnekleri gösterilecek.Gökyüzü Savaşçıları / The Sky Crawlers / Mamuro Oshii Kamui / Kamui / Yoichi Sai Tokyo! / Tokyo! / Joon-ho Bong, Leos Carax, Michel Gondry Ölüm Çarkı / The Incite Mill – 7 Day Death Game / Hideo Nakata Dopingli Voleybol / Oppai Volleyball / Eiichiro Hasumi Tokyo'nun Ses Haritası / Map Of Sounds Of Tokyo / Isabel Coixet