GÖNÜLLÜ MANTICILAR SEVİNDİRİYOR

Bursa'da bir grup gönüllü kadın, 6 yıldır yaptıkları mantının satışından elde edilen gelirle ihtiyaç sahibi 20 bin kişiye kıyafet ve erzak yardımında bulundu.

TURİZMİN SESİ


Osmangazi Belediyesi Yerel Gündem 21 Sosyal Yardım Birimi'ndeki kadınlar, 6 yıl önce, dönemin Osmangazi, şu andaki Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin eşi Hüsniye Altepe'nin önerisiyle, satışından elde edilecek gelirle ihtiyaç sahiplerine yardım yapabilmek için mantı yapmaya başladı. Mantılar, Irgandı Köprüsü ve daha sonra restore edilerek sosyal tesis olarak hizmet vermeye başlayan Haraççıoğlu Medresesi'nde satışa sunuldu.

Son yerel seçimlerin ardından Bursa Kent Konseyi adıyla yeniden yapılanan Bursa Yerel Gündem 21 bünyesinde çalışmalarını yürüten kadınlar, ağustos ayında Merinos Parkı'nda açılan Gönül Dostları Evi'nde mantı yapıp, halka satış yapıyor. Gönül Dostları Evi'nde bir araya gelen gönüllü kadınlar, mantı dışında sipariş üzerine ev baklavası, su böreği ve yaprak sarması yaparak, ihtiyaç sahiplerine daha fazla yardım ulaştırmak için çabalıyor. Bursa Kent Konseyi Başkanı Semih Pala, Gönül Dostları Kadın Çalışma Grubu'nun, Türkiye'ye örnek olabilecek tarzda bir çalışmaya imza attığını söyledi. Kent Konseylerine yasayla verilen görevlerden birinin, sosyal yardımlaşma ve dayanışmaya katkıda bulunmaları olduğunu belirten Pala, "Belediyelerin, kent konseyleri ve bu tarz çalışma grupları kurarak, gönüllü kadınları sosyal yardımlaşma ve dayanışmaya katmaları mümkün. Bu çalışmaların gelişerek büyümesini istiyoruz" dedi.

Pala, Gönül Dostları Kadın Çalışma Grubu'nun, yardım çalışmaları dışında konferans ve paneller düzenlediğini de kaydetti. Gönül Dostları Evi Sorumlusu Arzu Akın da 30'a yakın kadının 2006'dan bugüne toplanarak, mantı yaptığını belirtti. Çalışmalarına, isteyen herkesin destek verebileceğini ifade eden Akın, şunları söyledi: "Elde ettiğimiz gelirle, sadece kent merkezinde değil, ilçelerde de tespit edilen ihtiyaç sahiplerine giysi ve erzak yardımında bulunuyoruz. Son olarak Kurban Bayramı'nda 3 bin 500, ramazan ayında 3 bin kişiye giysi yardımında bulunduk. Ayrıca giysiyle beraber ailelere erzak yardımı da yaptık. Bu çalışmalara başladığımız 2004 yılından bugüne kadar ise belediyemizin de destekleriyle toplam 20 bin kişiye giysi ve erzak yardımında bulunduk."

Akın, mantının porsiyonunu 5, kilosunu 12 liradan sattıklarını kaydederek, şu bilgileri verdi:"Su böreğinin tepsisini 35, ev baklavasının 45, yaprak sarmasının kilosunu ise 10 liradan satıyoruz. Ayrıca yeni yerimizde 3 çeşit yemeği 4,5 liradan satışa sunuyoruz. İnsanlar, bu kadar ucuz fiyata satış yapmamıza rağmen bu kadar yardımı nasıl yapabildiğimizi merak ediyor. Herhalde kazandığımız para tamamıyla hayırlı bir amaca hizmet ettiği için bereketiyle geliyor." Arzu Akın, çalışmalarının sonucunu gördükçe işlerine daha da sarıldıklarını dile getirerek, imkanı olanlara, kendilerine destek verme çağrısına bulundu.Gönüllü kadınlardan Nesrin Mekikçi ise gruplarının genelde ev kadınlarından oluştuğunu belirterek, şöyle dedi: "Bu işe, evden çıkmak için başlamıştık. Şu an çalışmalarımızın sayısı arttı. Artık evde boş vaktimiz kalmadı. Dışarda geçirdiğimiz zaman evdekinden daha fazla. Ailemiz bizi destekliyor. Eşimiz, çocuklarımız desteklemese işimiz daha zor. Kendimizi geliştirdiğimizi gördükten sonra çevremiz de bizi destekliyor ve çalışmalarımıza katılımları artıyor."