TURİZMİN SESİ
Yaklaşık 8 yıl önce 7-16 yaş grubu çocuklara okul saatleri dışında bilgisayar, müzik, resim gibi çok yönlü eğitim desteği vermek ve çağda ş eğitim olanaklarından yararlanmaları amacıyla kurulan Bağlar Eğitim Parkı'nda yüzlerce gönüllünün desteğiyle, bugüne kadar 30 bin çocuğa ulaşıldı .
Diyarbakır'ın daha çok göç almış ve yoksul ilçelerinden biri olan Bağlar'da kurulan parkta çocuklar; bilgisayar, satranç, resim, futbol, basketbol, okuma, tiyatro gibi onlarca etkinlikle dünyalarına yeni pencereler açmanın mutluluğunu yaşıyor. Ritm atölyesine devam eden yaklaşık 40 çocuk, gönüllü Oğ uzhan Çağlar'ın gözetiminde öğrendikleri, darbuka, davul, bağlama gibi enstrümanları büyük bir ustalıkla çalıyor. Minikler, Çağlar'ın "çal" komutu vermesiyle enstrümanlarını ahenk içinde çalarak büyülü bir gösteriye dönüştürüyor.
Atölye gönüllüsü Çağlar, parktaki dil, sanat, iletişim alanında yürütülen eğitim faaliyetleri içerisinde müzik ile ilgili olarak bağlama ve ritm kulübü çalışmaları yapıldığını söyledi. "Çıngırdak" adlı ritm grubundaki çocukların ilk kez atölyede bir müzik aletiyle tanıştığını ifade eden Çağlar, şöyle dedi: "Atölyede çocuklarda müzik altyapısını oluşturuyoruz. Haftada 2 gün 4'er saat olmak üzere etkinlik yapıyoruz. İlköğretim 4. sınıf ile lise birinci sınıfa kadar olan çocuklar atölyeye devam ediyor. Çocuklar ileride birer Mısırlı Ahmet, Burhan Öçal gibi dünyanın sayılı ritmcileri arasında neden olmasın diye çaba gösteriyorum. Hedefim onların ufkunu açmak. Çünkü çok yetenekliler. Sürekli çalıyorlar. Bu da müzik aşkının başladığını gösteriyor. Çocuklar atölyede ilk kez bir müzik aletiyle tanıştı. Onların gelecekte çok başarılı olacaklarına inanıyorum."
Çocuklardan Mehmet Şirin de ilköğretim 5. sınıf öğrencisi olduğunu, okuldan arta kalan zamanda atölyeye geldiğini belirterek, burada darbuka çaldığını söyledi. Enstrüman çalmanın bir ayrıcalık olduğunu ifade eden Şirin, "Darbuka çalmayı çok seviyorum. İleride sanatçı olmak istiyorum. Bir müzik aleti çalmak çok güzel" diye konuştu. Yunus Emre İlköğretim Okulu 8. sınıf öğrencisi Meryem Akartay da 3 yıldır bendir çaldığını, büyüyünce avukat olmak istediğini ifade ederek, "Müzik çalışmalarıma devam etmek istiyorum. Müziksiz bir hayat düşünemiyorum. Ritm grubunda olduğum için de çok mutluyum" dedi.
TEGV Bağlar Eğitim Parkı Sorumlusu Ayşen Sema Tekin de, parkı açılışından bu yana müzik çalışmalarına özel bir önem verdiklerini söyledi.
Tekin, şöyle konuştu:
"Özellikle sanatla ilgili etkinliklerimiz içinde bağlama ve ritm önceliği aldı. Çocuklarımızın talepleri de bu yöndeydi. Gönü llülerimiz bu konuda bize ciddi destek verdiler. Güzel sanatlar çocukların yaşamlarına farklı bir boyut katıyor. Bu konudaki yeteneklerini fark etmek ve zenginleşmeleri için müzik etkinlikleri önemli bir fırsat. Ritm de çok doğru bir başlangıç. Müzik çocukların kişisel gelişimlerine büyük katkı sağladı."