GÖKYÜZÜ SEVDALILARI BULUŞTU

“6. Uçmakdere Yamaç Paraşütü Festivali”, 300'e yakın pilot, 25 'in üzerinde üniversite havacılık kulübü üyesi ile çok sayıda uçuş okulu öğrencisinin katılımıyla yapıldı

TURİZMİN SESİ


Haber Merkezi
İstanbul(Anayurt)- Başakşehir'de THK (Türk Hava Kurumu)'na bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren İstanbul Havacılık Kulübü'nün de 16 paraşütçüsü ile katıldığı Tekirdağ'daki organizasyonda, gökyüzü rengârenk paraşütlerin dansına sahne olurken, gösteri uçuşlarında heyecanlı dakikalar yaşandı.

Paraşütçüler 600 m'den boşluğa atladı
5-6 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşen Yamaç Paraşütü Festivali'nde paraşütçüler, Marmara Bölgesi'nin en yüksek irtifalı uçuş alanı Uçmakdere'nin 600 m'lik yamacından atladılar.
Rüzgâr yönüne göre aynı yamaçtaki 500 m'den de atlayış gerçekleştiren paraşütçüler, single (tek kişilik) atlaşışların yansıra, ilk defa uçacak olanlar da hocaları ile birlikte tangdem (2 kişilik) uçuşlar gerçekleştirdi.

Türkiye'nin sayılı uçuş okullarının eğitmenleri fetivalde paraşütçüler için hayati öneme sahip rüzgârın yönü, hızı ve uygun uçuş anı için öğrencilerine bilgiler verdi. Yamaç paraşütünü sevdirmek ve ülke genelindeki uçuş okullarını kaynaştırmak amacıyla gerçekleştirilen festivalde profesyonel paraşütçülerin akrobasi gösterileri ve paramotor (motorlu yamaç paraşütü) gösterileri de ilgiyle izlendi.

TEDOHAVK (Tekirdağ Doğa Sporları ve Havacılık Kulübü)'nün organizasyonunda gerçekleşen etkinlikte, üniversitelerin uçuş kulüplerine konaklama, yiyecek, uçuş alanına ulaşım gibi konular da ücretsiz destek sağlanırken, Tekirdağ Belediyesi de organizasyona ambulans ve güvenlik hizmeti ile destek verdi. Festivale aileleri ile birlikte katılan paraşütçüler, denizin ve yeşilin aynı anda tüm güzelliğini sunduğu Uçmakdere bölgesini akşam saatlerinden itibaren doldurdu. Katılımcıların çoğunluğu çadırları ve karavanları iniş alanında kamp yaparak konaklarken, isteyenler civardaki otellerde konaklama imkânı da buldu.

Hem uçtular hem de Hıdrellez'i kutladılar
Gökyüzü tutkunu paraşütçüler festivalde gün boyu doyasıya uçarak gökyüzünün keyfini çıkarırken, akşam 'da Hıdrellez'i kutladı. Paraşütçüler gece Hıdrellez için yakılan şenlik ateşinden atlayarak dilekler diledi, hep bir ağızdan söylene şarkılar eşliğinde doyasıya eğlendi.
İki gün süren festivalde genci, yaşlısı her yaştan katılımcı masmavi denizin yeşille kaynaştığı Uçmakdere'de yamaç paraşütü ile göklerde özgürlüğün tadına varırken, bol bol hatıra fotoğrafı çektirdi, seneye buluşmak üzere unutulmaz anılarla ayrıldı.

Üniversite öğrencisi de var yetmişaltı yaşında profesörde
Festival katılımcıları arasında ilk defa yamaç paraşütü yapanların yanı sıra uzun yıllardır uçan emekliler, doktor, avukat ve bankacılar da vardı.

Hikmet Sunalı “Gazete haberi ile bu spora başladım”
Başakşehir'de THK (Türk Hava Kurumu)'na bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren İstanbul Havacılık Kulübünün en eski üyelerinden Hikmet Sunalı bu spora 50 yaşından sonra gazetede gördüğü bir haber ile başlamış. Kulüp bünyesinde yamaç paraşütünü sevdirmeye dönük çalışmalar yürüten Sunalı “İlçemizde paraşütle uçuş için çok güzel yerler var. Kulüp üyelerimizin uzun yolar kat etmeden, kendi ilçemizde Şamlar bölgesinde ki take off'da uçabilmeleri için Başakşehir Belediyesi ve Kaymakamlık nezdinde görüşmelerimiz devam ediyor. Biz haftanın iş stresini havada atarak, daha verimli çalışıyoruz” dedi.

Abdullah Yıldız “10 günde uçabilirsiniz”
Fenomen Air Sports Uçuş Okulu Eğitmeni Abdullah Yıldız, “Bu bölge ılıman iklimi ile yamak paraşütüne çok uygun bir bölge. Öğrencilerimiz ile her sene bu festivale katılarak uçuşlar çok güzel uçuşlar gerçekleştiriyoruz” dedi. Eğitimlerle ilgili bilgide veren Yıldız, “Eğitimler, 10 iş gününde tamamlanıyor. Kalkış ve düş uçuş bilgisi veriyoruz. Bu spor B sınıfı ehliyet gibi B'si C'si D'si var. Siz istediğiniz ölçüde bu spora gönül vermişseniz, kendinizi geliştirebiliyorsunuz” dedi. Abdullah Yıldız sporun maliyeti hakkında da bilgi vererek “İlk başlangıçta pilotun katlanması gereken bir maliyet var ama malzemenin uzun yıllara yayılan bir amortismanı var. Göründüğü kadar masraflı bir spor değil. Aldığınız malzemeyi 3-4 sene değiştirmeden kullanabilirsiniz” diyerek yamaç paraşütü sporunun bütçeye uygun olduğunu belirtti.

Sinan Tarakçı (18 yaşından, 60 yaşına kadar herkes uçabilir)
Fly Anatolia Uçuş Okulu Eğitmeni Sinan Tarakçı, 20 kişilik ekibiyle festivale katılıyor. “Ekibin 8 kişisi yer eğitimlerini tamamladı ve ilk defa uçacaklar. Bu festivale 5. gelişimiz. Öğrencilerimiz hem festival ortamını görsün hem de kendilerini geliştirsinler istedik. Bu sporu 18 yaşından 60 yaşına kadar herkes eğitim alarak uçabilir”dedi.

NELER SÖYLEDİLER?
Sercan Şahin (Uludağ Üniversitesi Havacılık Kulübü)
Sercan Şahin, çocukluk hayali olan uçmayı, yamaç paraşütü ile gerçekleştirmiş. “Pilot olamadım ama nasıl uçuş gerçekleştiririz derken hem ucuz hem güvenli bu sporu yamaç paraşütünü keşfettim. Kulübümüzün üyeleri ile buraya katıldık, çok güzel uçuşlar gerçekleştirdik. Herkese yamaç paraşütünü öneririm” dedi.
Faruk Paksoy (Kırklareli Üniversitesi Havacılık Kulübü)
“21 kişi geldik, hepimiz ilk defa uçacağız. Çok heyecanlıyız”
Mehmet Çetinkaya (Mütahit) “12 senedir bu sporu yapıyorum. Herkes eğitimlerini alarak bu sporu kolaylıkla yapabilir. Ömrün sağlığım yettiği ölçüde bu sporu devam ettireceğim. Eşim'de tandem uçtu, o da yamaç paraşütünden keyif alınca sesini çıkartmıyor artık”

Oktay Caner (76 yaşında bir gökyüzü aşığı)
76 yaşındaki Oktay Caner, Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim üyeliğinden emekli olunca, yamaç paraşütü ile tanışmış. “Uzun senelerdir uçuyorum ve büyük keyif alıyorum. Bu tür organizasyonlar insanları kaynaştırmak için belediyeler tarafından daha fazla desteklenmeli.”