GOETHE INSTITUT -MODA AÇILIŞI

Goethe İnstitut Kadıköy resmi açılış töreninde, Almanya İstanbul Başkonsolosu Dr. Georg Birgelen,Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu,Goethe İnstitut Atina Müdürü ve Güneydoğu Avrupa Bölge Yöneticisi Dr.Matthias Makowski ve Dr. Christian Lüffe katıldı

TURİZMİN SESİ

Goethe İnstitut İstanbul'un ikinci şubesi şubat ayı sonunda Moda'da hizmet vermeye başlamıştı. Resmi açılışı 17 Nisan 2016 tarihinde gerçekleştirildi. Gün boyunca çocuklara ve gençlere Almanca hakkında tanıtımlar ve bilgilerini ölçmek için çeşitli etkinlikler düzenlendi. Goethe İnstitut Kadıköy Merkezi'nin resmi açılış töreni Kadıköy Duru Tiyatro Salonu'nda yapıldı.Törende Almanya İstanbul Başkonsolosu Dr. Georg Birgelen , Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu , Goethe İnstitut Atina Müdürü ve Güneydoğu Avrupa Bölge Yöneticisi Dr. Matthias Makowski ,Goethe İnstitut İstanbul Müdürü Dr. Christian Lüffe açılış konuşmalarını yaptılar. 

 
Ayrıca Caz şarkıcısı ve bestecisi Berlin doğumlu Defne Şahin ve besteci-piyanist Tuluğ Tırpan açılış törenine katılanlara küçük bir konser verdi. Katılımcılar daha sonra Goethe İnstitut Moda binasına geçerek bahçesindeki davete katıldılar.Yapılan açılış konuşmalarına  dünyanın yaşadığı en büyük insanlık trajedilerinden biri olan Suriyeli Mülteciler  konusu damgasını vurdu. Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, “Mülteci sorunu ile birlikte dünyada başlayan ortak insan hareketinin bütün kültürlerin birbirini tanımasını sağlayarak dünyaya barış getirmesini diliyoruz .” dedi. 
 
 
Almanya İstanbul Başkonsolosu Dr. Georg Birgelen ,  Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu'na binanın açılması için gereken prosedürlerde belediyenin gösterdiği kolaylıklar  için teşekkür etti. Başkonsolos yaptığı konuşmada Goethe Institut 'un  her iki kıtada  aynı anda merkezi bulunan tek şehrin İstanbul olduğunu belirtti. Enstitünün kayıtlı 6 bin katılımcısı olduğunu söyleyerek Almanca'ya olan talebin sürekli artması nedeniyle ikinci bir şube ile bu talebe cevap vermenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti. 
 
Goethe İnstitut Atina Müdürü ve Güneydoğu Avrupa Bölge Yöneticisi Dr. Matthias Makowski 
yaptığı konuşmada İstanbul ve Türkiye'nin Iraklı ve Suriyeli mültecilere ev sahipliği yaparak insanlık konusunda büyüklüğünü gösterdiğini ve Almanya ile bu konuda iş birliği halinde olduğunu ifade ederek 1933'te  de Almanya'daki faşizmden kaçanlara gene Türkiye'nin kucak açan ülke olduğunu söyledi. Mülteciler konusunda Türkiye ve Almanya yanyana durarak düşünüyor diyen Dr. Makowski,  bu insanların güvenli yaşamak için gitmek istediği ülke Almanya ve onlara  biraz Almanca öğretmenin ne kadar önemli olduğunu vurgulayarak İstanbul'da ikinci bir şube açmanın mutluluğunu yaşıyorum dedi. 
 
 
Goethe İnstitut İstanbul Müdürü  Dr. Christian Lüffe , Kadıköy'de bir şube açmamızın nedeni bu bölgede kültürün her an hissedilebilir olması ,hareketliliği oldu ,doğru mekan Kadıköy'dü dedi. Kadıköy bölgesinde daha önce Süreyya Operası'nda yeni yıl konseri yaptıklarını ve Moda Sahnesi sanatçıları ile okuma tiyatroları gerçekleştirdiklerini belirtti. Dünya Şampiyonu Alman Milli Takımından yola çıkarak verdiği örnekte “ Alman Milli Futbol Takımı'nda Messi gibi süper yıldız oyuncular yoktur ama ekip olarak iyi oynarlar. Benim de ekibim iyi. “ diye söyledi. Goethe Institut Moda, Anadolu Yakasında Kadıköy'de Alman kültürünü tanımak ve Almanca'yı öğrenmek isteyen çocuk,genç ve yetişkinleri bekliyor.