TURİZMİN SESİ
Türkiye Çevre Koruma ve Yeşillendirme Kurumu (TÜRÇEK) Giresun Şube Başkanı ve Giresun Adası Eko Turizm Gelişim Planı Proje Koordinatörü Hakan Adanır, yaklaşık 40 dönümlük önemli kuş alanlarından biri olan Giresun Adası'nın Doğu Karadeniz'de, üzerinde yeşil örtü bulunan, adı mitolojide geçen, ikinci derece doğal ve arkeolojik SİT olan tek ada olduğunu söyledi.
Bölgenin üzerinde insan yaşayabilen tek adası olma özelliği de taşıyan adayı turizme kazandırmak istediklerini anlatan Adanır, Doğu Karadeniz'de martı ve karabatak başta olmak üzere, birçok deniz kuşunun üreme alanı olan Giresun Adası'nın önemli kuş alanı (ÖKA) olarak ilan edildiğine işaret etti. Adanır ''Bugüne kadar turizm potansiyeli yeterince değerlendirilemeyen Giresun Adası'nı her yönüyle ve tüm zenginlikleriyle uluslararası turizme kazandırmak istiyoruz. Adada barınan ve koruma altına alınan çeşitli kuş türlerinin üreme evrelerini de internet üzerinden canlı olarak yayınlamayı hedefliyoruz,'' şeklinde konuştu.
"Zamanda Yolculuk"
Koruma altına alınan adadaki kuş türlerinin üreme evrelerini internetten canlı olarak yayınlamayı düşündüklerini ifade eden Adanır, adanın bugüne kadar işlenemeyen bir cevher olduğunu ifade etti.
Adanır, konuyla ilgili olarak şunları kaydetti ''Bir süre önce Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu ve bazı görevlilerle İsveç'in Kalmar kentine gittik. Burada İsveç Bölgeler ve Yerel Yönetimler Birliği ile Türkiye Belediyeler Birliği'nin ortaklığında yürütülen TUSUNET adlı bir proje var. Bu projenin içinde dünyada önemli bir turizm hareketi olarak başlayan "Zamanda Yolculuk" turizm konsepti bulunuyor. Giresun Adası'nı da Herkül'ün Altın Post'u arama macerasıyla zamanda yolculuk konseptiyle ululslararası turizme açmayı amaçlıyoruz. Önümüzdeki nisan ayında Kalmar Belediyesi ve "Zamanda yolculuk" konusunda dünya lideri olan Kalmar Kent Müzesi yetkilileri, Giresun Adası'na gelerek incelemeler gerçekleştirecek.''
"Ada Türkiye'nin önde gelen turizm merkezi olacak"
Hakan Adanır, çalışmalarının sonuçlanmasıyla birlikte Giresun Adası'nın turizm açısından önem kazanacağını söyledi ve ''Giresun Adası önümüzdeki yıllarda Doğu Karadeniz başta olmak üzere, Türkiye'nin gözde turizm merkezlerinden biri olacak,'' dedi. Savaşçı Amazon kadınlarının yaşadığı ada olarak da söz edilen Giresun Adası, mitolojide Aretia, Aretias, Area, Areos ve Chalceritis olarak anılıyor. Kıyıdan 1 mil açıkta yer alan adayı her yıl 50 binden fazla yerli ve yabancı turist ziyaret ediyor.