Genel Kurul Yaklaşırken Sular Isınıyor

TÜRSAB Yeniden Platformu üyesi ve ETSTUR Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ersoy, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy'un kendisine dönük eleştirilerine yanıt verdi

TURİZMİN SESİ

TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy'un açıklamaları, sektörde yankı uyandırdı. Ulusoy'un eleştirilerine hedef olan TÜRSAB Başkan adayı Firuz Bağlıkaya'nın ardından, Mehmet Ersoy'dan da Ulusoy'a yanıt geldi. 

İşte Ersoy'un Uusoy'a yanıtı:
"TÜRSAB başkanı hala rüya görüyor, sorun da bu zaten 
Başkan 18 yıldır orada ve maalesef konusuna hiç ama hiç hakim değil. Hal böyle olunca fıkralarla, rüyalarla top çevirmek zorunda kalıyor. Sorunu göremeyecek kadar aciz durumda. Türkiye kaynaklı turizm hareketlerinin pazarlamasının %70’i yurtdışında vergi cennetleri üzerinde kurulmuş acente dahi olmayan yabancı teknoloji şirketlerinin kontrolüne geçmiş durumda. Bu şirketlerin hiçbir vergi yükleri olmadığı gibi herhangi bir kontrol ve denetime de tabi değillerdir. Türkiye genelinde büyük çapta kayıt dışı ekonomiye sebebiyet verdikleri gibi denetimsiz günlük ev kiralama sistemi ile güvenlik zafiyeti oluşturmakta ayrıca konaklama sektörüne de ciddi zararlar vermektedirler. 
 
Devlet meslek birliklerinin oluşmasına özellikle teşvik ediyor çünkü birlikler sektörü ve gelişmeleri yakından takip edip gerekli yasal düzenlemeleri yapması için devleti ve ilgili bakanlıkları bilgilendirmekle yükümlüler. Seçim yaklaştığı için şov amaçlı son birkaç aydır yapılan göstermelik ziyaretler hariç ne yazıktır ki son 12 yıldır bilişim teknolojileri ile ilgili TÜRSAB gerekli hiçbir elle tutulur araştırma öngörü ve uyarıyı devlete yapmadı. Yasal boşluklar ve gerekli mevzuat değişiklikler için devleti uyarmak bir yana olayın farkında dahi olmadığı için mevcut acente yapısının yükünü arttıracak yeni düzenlemeler getirip Türk firmalarının yükünü arttırdı. Haksız rekabeti daha da büyüttü.
 
Sayın başkan 18 yıldır ninnilerle rüyalarla böyle büyük bir sektörü uyutuyorsunuz. Seçim beyanatlarınızı vaatlerinizi okuyorum elle tutulur, dişe dokunur, gerçekçi hiçbir şey göremedim.  Sektörün fıkralarla vakit kaybetmeye tahammülü kalmadı. Türk kökenli şirketler pazarın sadece %30’unu kontrol ediyor. 5 yıl içinde bu oranın %10’a düşmesi kaçınılmaz. Üstelik pazarın %70’ini kontrol eden bu teknoloji şirketleri hiç bir alt acente kullanmıyorlar. Bizler ise binlerce insana ve yüzlerce acenteye istihdam sağlıyoruz. Siz rüya görürken önce küçükler sonra büyükler kapanacak. 
 
Sayın Başkan ben de bir rüya gördüm. TÜRSAB seçimlerinin ardından mesleğinin sorunlarını önceden tespit edebilen ve bu sorunlar büyümeden çözebilen , devlet ve millet gözünde sayılan, şeffaf, kurumsal güçlü ve yepyeni bir TÜRSAB hayal ettim."