GENÇ KARİYER,ÇANAKKALE’DE

Genç Turizmciler Derneği'nin 'Genç Kariyer' adıyla başlattığı paneller dizisinin Çanakkale 18 Mart Üniversitesi durağındaki buluşmaya umut veren konuşmalar damgasını bastı

TURİZMİN SESİ


Konuşmacılar, otellerde artık genç ve eğitimli ikinci kuşağın dümenin başına geçtiğini, turizmde nitelikli elemen arayışlarının devam ettiğini ve turizmin üstüne çöken kara bulutların önümüzdeki günlerde dağılacağına dikkat çekerek, yarının turizmcilerine “umudunuzu kaybetmeyin, umutlu olmanız için birçok neden var” mesajını verdiler.

Çanakkale'deki 18 Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Troia Kültür Merkezi'nde & Nisan'da gerçekleştirilen paneli ÇOMÜ Turizm Topluluğu Başkanı Erhan Karslı yönetti. Panele TUYED Başkanı Kerem Köfteoğlu, Poyd Üyesi Turgay Genç, Genç Turizmciler Derneği Başkanı Bulut Bağcı ve EduRehber şirketinden Mahmut Caba konuşmacı olarak katıldı. İlk sözü alan TUYED Başkanı Köfteoğlu, hazırladığı sunumun başında “Size kuru kuruya 'umutlu' olun mesajı vermek yerine, umutlu olmanızı sağlayacak bazı verileri paylaşacağım” diyerek şu bilgileri verdi:

“Capital Dergisi, 'Üniversitelilerin ideal Şirketleri' adlı çalışma kapsamında Türkiye genelinde 54 üniversiteden öğrencilerle bir araştırma yaptı. Araştırmadan çıkan; mezuniyet sonrası aile ve gençler ilk tercihlerini ticarete atılmaktan yana kullanıp, turizm alanında çalışma tercihinin ilk 4-5'te yer alması son derece ilginç. Araştırmaya katılan gençlerin verdiği yanıtlar, mezuniyet sonrası iş bulma konusunda son derece iyimser oldukları gösteriyor.

İkinci kuşak dümenin başına geçiyor
Bu arada yarına umutla bakmanıza neden olacak diğre bir gelişme olarak her alandaki gençleşmeyi örnek oalarak gösterebilirim. Artık çalışacağınız turistik tesislerede dümenin başına ikinci kuşak gençler geçmeye başladı. Bu kuşağın en büyük özelliği eğitimli ve dünyada olup bitenleri izliyor olamaları. Bu da karşınıza düne nazaran daha anlayışlı, vizyon sahibi patronlar çıkmasına yol açıyor.”

Gençleşme hareketinin yönetici kadrolarda net olarak görüldüğünü belirten Köfteoğlu, “2002'de 51 olan genel müdür yardımcısı ortalama yaşı, 2008 yılında 43'e kadar indi” diye konuştu. Turizmde her yeni trendin yeni iş alanları da yaratacağını belirten Köfteoğlu, gençlere şu önerilerde bulundu: “10 yıl önce turizmdeki pozisyonları sayarken çoğumuzun aklına gelmeyen Caddy (kedi), golfün yaygınlaşmasıyla önemli bir meslek haline geldi. Önümüzdeki günlerde bunlara yenileri eklenecek. Ayrıca, çevreye duyarlı tesislere 'Yeşil', 'Beyaz' yıldız verilmeye başlanması günümüzde buraları kontrol edecek alanında uzman kişilere olan ihtiyacı arttırıyor. Yeni alanları fırsata çevirmek istiyorsanız dünyada olup bitenleri yakından izlemelisiniz.”

Sevdalı olmalısınız
Gönlü Ferah Otel Ön Büro Müdürü Turgay genç, günümüzde turizmde bazı sıkıntılar olduğunu anımsatarak şunları söyledi:
“Olaylara kısa vadeli bakmayın. Bu sıkıntılar önümüzdeki günlerde bitecek. Tesislerimiz güzel, bunlar kaliteli eleman çalıştırmak istiyor. Mevcut otellere ek olarak, dünyanın önde gelen zincirleri Anadolu'da otel açmayı planlıyor. Bunların şehir oteli olacağından hareketle, eğitimli personele yani sizlere olan ihtiyaçın artacağı bir gerçek. Otel yönetecekseniz bütçeye önem vermelisiniz. Gerçek gelirinizi göremezseniz uzun vadede stratejik planlar yapamaz, yatırım kararları alamazsınız. Turizmde çalışmak için sevdalı olmalısınız. Bilgiye açık olun, peşinden koşun. Bunun önemini başlangıçta değilse bile ileride daha iyi anlayacaksınız.”

Gençlik kokteyleri geliyor
Genç Turizmciler Derneğinin henüz çiçeği burnunda bir dernek olmasına karşın önemli işler başardığını belirten Genç Turizmciler Derneği Başkanı Bulut Bağcı, “TİFAŞ'la ortaklaşa İstanbul'da 'Turizmde Markalaşma ve Türkiye Turizmi' konferansını düzenledik. Genç Kariyer adıyla başlatığımız paneller dizisinin ilkini Antalya gerçekleştirdik. Ankara, İzmir ve İstanbul'da genç turizmcileri kaynaştırmak adına 'Gençlik Kokteyleri' düzenleyeceğiz. Sitemizde yer alan Genç Kariyer bölümünde staj ve iş ianlarına yayınlıyoruz. Önümüzdeki günlerde iş başvurularını sonuçlandırmaya yönelik bir web sitesini devreye sokacağız: Biz turizm eğitimi alan gençlerin sektörde istihdamına yardımcı olarak, ülke turizmine katkı sağlamayı planlıyoruz” dedi.

ABD'de turizm stajı fırsatı
Panelin son konuşmacısı EduRehber'den Mahmut Caba şirketinin öğrencilere sağladığı staj programı hakkında bilgiler verdi. Söz konusu stajın ABD hükümeti tarafında turizmcilere sağlandığını anımsatan Caba, “Staj sonunda sertifika veriliyor. Mezuniyet sonrası 2 yıl çalışıp deneyim kazanabilirsiniz. Maaşlı bir staj olan program sayesinde hem para kazanıp, hem de otel, restoran veya golf kulüplerinde çalışıp deneyim kazanabilirsiniz” dedi.
Panelin sonunda teşekkür belgelerini alan konuşmacılar okuk yönetimiyle toplu fotoğraf çektirdi.