GELENEKSEL LEZZETLER ŞENLİĞİ ANTAKYA

Anadolu Halk Mutfakları Derneği'nin girişimiyle her yıl farklı illerde yapılan “Geleneksel Lezzetler Şenliği” bu yıl Hatay' da gerçekleşecek.

TURİZMİN SESİ
“Hoşgörü Sofrası” temasıyla, 14-17 Mayıs 2010 tarihleri arasında organize edilen şenliğe, komşu iller Kahraman Maraş, Halep ve Osmaniye de katılacak.Şenlik öncesi İstanbul Meyyali Türk Mutfağı'nda Hatay Valisi Mehmet Celalettin LEKESİZ, Antakya Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, M.K.Ü Rektörü Prof. Dr. Şerafettin Canda, ATSO Başkanı Hikmet Çinçin, ATB Başkanı M. Ali Kuseyri, HESOB Başkanı Kadir Teksöz ve Anadolu Halk Mutfakları Derneği Başkanı Adnan Şahin'in ev sahipliğinde bir lansman toplantısı gerçekleştirildi.

Ulusal Düzeyde Mutfak Yazarları, Basın Mensupları, Profesyonel Şefler, Beslenme Uzmanları ve Akademisyenlerin de izlediği toplantıya Hataylı iş adamları ve sanatçılar da büyük ilgi gösterdi. Antakya mutfağının özgün lezzetleri sürk, humus, Şam oruğu, kâğıt kebabı, künefe, kabak tatlısı, ceviz tatlısı yanında Meyyali Türk Mutfağı'ndan Anadolu'nun özgün lezzetleri Erzincan yöresinden kesme çorba, Kastamonu yöresinden cevizli yayım, Edirne tava ciğeri, erik soslu kuzu incik ve samsa tatlısının sunulduğu bir yemekle devam eden toplantıda özel olarak hazırlanan farklı tatlar konukların büyük beğenisini kazandı.

ŞENLİĞİN AMACI ANTAKYA'DA GASTRONOMİ TURİZMİNİ GELİŞTİRMEK
“Anadolu 'nun kültürel birikimi mutfak” başlığı altında ANTAKYA mutfağı ve çevresinde oluşan bölge mutfağına dikkat çekmeyi hedefleyen etkinlik orta vadede ulusal ve uluslararası platformlarda mutfak kültürümüzü etkin olarak tanıtarak Antakya ' da Gastronomi Turizminin gelişmesine katkı sağlamayı amaçlıyor.

ŞENLIK MEKÂNLARINDA HER GÜN AYRI BİR ETKİNLİK GERÇEKLEŞTİRİLECEK
Organizasyon çerçevesinde katılımcı her il mutfağı için özel bir alan ayrılacak ve mutfaklar sunumlarını bu alanlarda yapacaklar. Dünya çapında michelin yıldızlı şeflerin de katılacağı organizasyonda tematik workshoplar, söyleşi, sunum, arama toplantısı, sinevizyon gösterileri de yer alacak.

Kültür Bakanı Ertuğrul Günay'ın açılışını yapacağı etkinlik, şenlik ateşinin yakılması ile başlayacak. Ünlü konukların katılımıyla bir kortej yürüyüşü olacak ve geleneksel mutfak ürünleri ve mutfağa altyapı oluşturan her tür malzemenin kortej esnasında uygulamalı olarak gösterilmesi ile de halkın etkinlikle buluşması sağlanacak. Aynı akşam profesyonel şeflerin moderatörlüğünde düzenlenecek gala yemeğiyle başlayacak olan şenlik, 3 gün boyunca farklı mekanlarda çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapacak. Gala gecesinde dünyaca tanınan Medeniyetler Korosu da bir konser verecek. Şenlikte, tuzlu yoğurt, taş kadayıf, nohut mayası gibi Antakya'ya özel ürünlerin workshop uygulamaları da gerçekleşecek. Bölgenin unutulan geleneksel yemekleri; özel pişirme teknikleri ve özel pişirme araçları ile sunulacak. Sunulacak yemekler, yüzyıllar öncesinden gelen ve başka hiçbir yerde izlenmesinin ve tadılmasının mümkün olmadığı özel yemekler olacak. Katılımcı ve misafirlerin organizasyon vesilesi ile bölgeyi tanımaları için çevre gezileri gerçekleştirilecek.