GELENEKSEL BAYRAMLAŞMA DEVAM ETTİ

Suriye-Türkiye arasındaki vize uygulamasının kalkmasına rağmen, sınırda bayramlaşma geleneği bozulmadı. Suriye ve Türkiye yetkilileri, bayramı halay çekerek kutladı.

TURİZMİN SESİ


Son yıllarda gelişen Türkiye-Suriye arasındaki ikili münâsebetin ardından iki ülke arasındaki vize uygulamasının kaldırılmasına rağmen, yılardır süre gelen sınırda bayramlaşma geleneği yine bozulmadı ve sınırda büyük bir coşku yaşandı. Kurban Bayramı nedeni ile valilik ve kaymakamlıklardan idari mektup alan 42 bin kişi Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan, 5 bin kişi ise Yayladağı Sınır Kapısı'ndan Suriye'ye geçerek akrabalarıyla hasret giderecek.

Kurban Bayramı dolayısıyla Suriye'nin İdlip kenti Bab-ül Havva Gümrük Kapısı'nda iki ülke yetkilileri arsında resmi bayramlaşma törenine düzenlendi. Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz ve beraberindeki heyeti, gümrük kapısında İdlip Valisi Halit El Ahmet ve diğer yetkililer karşıladı. Törene, Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Garnizon Komutanı Piyade Kıdemli Albay Recep Orhan Bakırcı, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Vedat Çolak, Reyhanlı Kaymakamı Cemalettin Yılmaz, İl Emniyet Müdürü Sezai Kalyoncu da katıldı.

Her iki ülkenin milli marşlarının okunmasının ardından konuşan Vali Lekesiz, bayram coşkusunu Suriye ile birlikte yaşamaktan dolayı mutlu olduklarını belirterek, "Geçtiğimiz aylarda Türkiye ile Suriye arasında karşılıklı vizenin kaldırılmasıyla her iki ülke arasındaki ekonomik ve sosyal ilişkiler daha da gelişti. Geçen yıl ekim ayında Cilvegözü Gümrük Kapısı'ndan Suriye'ye 89 bin kişi geçerken, bu yılın ekim ayında ise Suriye'ye 140 bin kişi geçiş yaptı. Bu rakamlar, vizenin ortaya koyduğu fayları net bir şekilde gösteriyor" dedi.İdlip Valisi Halit El Ahmet ise Suriye ile Türkiye arasındaki dostluğun son yıllarda çok mesafe kat ettiğini ve artık iki ülke arasındaki işbirliğinin diğer Arap ülkelerine de örnek olduğunu söyledi. Konuşmaların ardından, iki ülke yetkilileri Kurban Bayramı coşkusunu birlikte halay çekerek yaşadı.