Hayata geçirdiği sıradışı bilimsel etkinliklerle dikkat çeken ITAP (İleri Teknoloji Araştırma, Projelendirme ve Uluslararası Bilimsel Eğitim Derneği) Marmaris Turunç’ta gerçekleştirdiği ‘7’den 77’ye Turunç Aile Bilim Şenlikleri’nin bu yaz beşincisini düzenledi. Uluslararası bilim camiasında ’bilim toplumunun oluşturulmasında müthiş bir fikir’ olarak nitelendirdiği bilim kampında aileler güneş patlamalarına şahit oldu; teleskop ile gökyüzü gözlemi yaptı ve çıplak gözle gökyüzünü okumayı öğrendi. 2015 yazında 5 kez düzenlenen ve her biri 6 gün süren kamplara bu yıl toplam 100 aile katılırken, anne babalar çocuklarının bilimsel gelişimleri ile yakından ilgilenme fırsatı buldular. Türkiye’de bir ilk ve tek olan ‘7’den 77’ye Turunç Aile Bilim Şenlik’lerine 2011 yılından bugüne kadar bine yakın aile katıldı.
Geleceğin Einstein’ları Aileleriyle Kampa Girdi
ITAP (İleri Teknoloji Araştırma, Projelendirme ve Uluslararası Bilimsel Eğitim Derneği) Marmaris Turunç’ta gerçekleştirdiği ‘7’den 77’ye Turunç Aile Bilim Şenlikleri’nin bu yaz beşincisini düzenledi
TURİZMİN SESİ
Güneş patlamalarına gözlerinizle şahit olmak ister misiniz? Ya da yıldızları teleskopla izlemek? Çocuğunuzla birlikte deney yaparak keyifli bir keşfe çıkmak? ITAP’ın Marmaris Turunç’ta düzenlediği ’ 7’den 77’ye Turunç Aile Bilim Şenliği’ işte bu sorulara ‘Evet’ cevabı veren aileleri 2011 yılından bu yana bir araya getiriyor. 2015 yazında da devam eden ve her biri 6 gün süren bilim kamplarında ilkokul ve ortaokul çağındaki öğrenciler, okulda alamadıkları deneysel ve uygulamalı bilimsel eğitimi kendi elleriyle deneyerek ve yanılarak öğrenme fırsatı buldular. Öğrencilerin aileleri ile birlikte katıldıkları bilim kampında; anneler, babalar, bazen de babaanneler ve dedeler beraberce fizik, astronomi, kimya, biyoloji ve jeoloji deneyleri yaptı; basit mühendislik uygulamalarını hayata geçirdi, meraklı matematik ve geometri oyunları oynadı. Dalında uzmanlaşmış üniversite, yüksek lisans ve doktora öğrencileri ve genç akademisyenlerin eğitmen olarak yer aldığı şenliklerde ITAP Oluğtugal Gözlemevi’nin 35 cm'lik teleskobu ve eşsiz berraklıkta gökyüzü sayesinde aileler astronomi seanslarında geceleri gezegenleri inceledi, gündüzleri ise güneş patlamalarını gözlemledi.
Hayal Gücü ile Bilimsel Deneyler Buluştu
Günümüzde birçok aile çocuklarının okulda ve sosyal hayatlarında hangi alanlara ilgi duyduğunu bilmemekte ve bu yüzden beklentilerine yanıt veremedikleri için onları geleceğe hazırlamakta zorlanmaktalar. ITAP bu nedenden yola çıkarak aileleri çocuklarının okuldaki dünyalarını daha yakından tanıyabilecekleri ortamlarda bir araya getirmek üzere 7’den 77’ye Turunç Aile Bilim Şenlikleri projesini hayata geçirdi. Katılımların ailece olduğu, hayal gücünün, yaratıcılığın ve bilimsel deneylerin buluştuğu kamp, bu yaz da kelimenin tam anlamıyla bir bilim şölenine dönüştü. Şenliklerde fizik, kimya, biyoloji gibi temel bilim alanlarının yanında matematik ve farklı mühendislik uygulamalar konusunda da bol miktarda yaratıcı deneyler, sunumlar ve gösteriler yapıldı.
Ailece hem dinlendiler, hemde bilimle dolu zaman geçirdiler
Etkinlikler öncesinde uygulamanın arkasındaki bilimsel yasaları ve çalışma ilkelerini eğitmenler tarafından hazırlanan sunumlar sayesinde öğrenen çocuklar daha sonra uygulamaları ailece hayata geçirmeye çalıştılar. Katılımcı aileler, ışık kirliliğinin yok denecek kadar az olduğu Turunç'ta teleskopla gökyüzünü incelediler, çıplak gözle yıldızları ve yıldız kümelerini okumayı öğrendiler, tekne gezisinde bile sürükleyici bilimsel uygulamalar yaparak, helikopter tasarımı ve balon araba yapımı gibi birçok uygulamada bilimle dolu bir dinlenme fırsatı buldular. Uzman eğitmenler tarafından tasarlanan orijinal deney setleriyle, katılımcıları ile bilimi eğlenceli, heyecan verici ve unutulmaz bir deneyime dönüştürmeyi hedefleyen bilim kampı, sadece öğrencilerin değil bazen yetişkinlerin de özellikle fen bilimlerine karşı olan çekingen ve ön yargılı tutumlarını değiştirmeyi, çocukların okulda kitaplardan öğrendikleri kavramların günlük hayattaki uygulamalarını görmelerini ve bu şenlik sayesinde öğrenmelerini sağlamayı amaçlamaktadır.