Gastronomi Turizmi Derneği ülkemizin lezzet değerlerini ön plana çıkartmaya devam ediyor

Gastronomik Marka Kentler çalışması kapsamında Gastronomi Turizmi Derneği Bursa inceleme gezisi düzenledi

TURİZMİN SESİ


Gastronomi Turizmi Derneği; Marka Kentler Komitesi, Etinlik Komitesi, Basın Halkla İlişkiler komitesi ve Bursa Temsilciliği çalışmaları ile Bursa’da inceleme gezisi düzenledi.Gastronomi Turizmi Başkanı Gürkan Boztepe ve eşliğinde yönetim kurulu ile medya ve lezzet ustaları ve lezzete yön veren öğretim görevlileri akademik çalışma yapmak üzere Bursa gezisinde yerini aldılar. Bursa'nın Gastronomi şehri olması için çalışmalar başlatılması için  destek sözü alındı. STK ve Valilik tarafından Bursa'nın lezzetlerini dünyaya tanıtılması için proje geliştirilmesi konusunda hem fikir kalındı. GTD Başkan Gürkan Boztepe Bursa'nın Lezzet  haritasının çıkarılması marka kent olarak ön plana çıkarılması konusunda dernek olarak destek olacaklarını ifade ettiler.

 Bursa'nın gizli kalmış lezzetlerini keşfetmeye    Sabah kahvaltısında sosyal sorumluluk örneği açısından ev kadınlarının hazırladığı Saidabat Köyü'nde Sermin Çakalıoğlu’nun güzel mekanında kahvaltı yapmanın mutluluğunu yaşadık. Saitabat Köyü Kadınları Dayanışma Derneği Başkanı: Sermin Cakalıoğlu, 2002 yılında Saitabat Köyü Kadınları Kalkındırma ve Koruma Derneği adıyla 9 üyeyle  kurmuş. Sermin Cakalıoğlu, derneğin kuruluş fikrini 2001 yılında Bursa’nın Cumalıkızık Köyünde götürmüş olduğu misafirleriyle o köyü gezerken orada gördükleri ve çalışmalardan sonra ortaya çıkmış. 

Cumalıkızık Bursa’nın çok eski köylerinden otantik köy evlerinin bulunduğu ve bu evlerde gözlemelerin yapıldığı kahvaltıların hazırlandığı turistik bir köy. Cumalıkızıkta yapılan bu çeşitli etkinlikleri ve kadınların çalışmalarını görünce bizim köyümüzde de neden bu tarz çalışmalar yapılmasın diye düşünmüş.  Bizim köyümüzün şelalesi ve doğal güzellikleri var  yerli ve yabancı turistlerin özellikle arap turistlerin uğrak yeri haline gelmiş,  turistik bir köy olarak bilinirliği fazla, fakat köyümüzde kadınlarımızın tarım ve hayvancılıktan başka herhangi bir geçim kaynağı ya da sosyal aktiviteler düzenleyebilecekleri bir kurum veya bir alan yok.  Biz Saitabat köyü kadınları olarak birliktelik içinde daha iyi yol alırız diyerek dernek çatısı altında buluşarak Saitabat Köyü Kadınları Dayanışma Derneği’ni kurmaya karar verdim. Köyümüzdeki her aileden bir kişiyi arayarak onlara köyümüzde bir dernek kurmak istiyorum bana katılırmısınız diye sordum ve onlarda bana sen varsan bizde varız dediler. Köy muhtarına gittim. Dernek adına bir yer istedim. Köy muhtarının köyün girişinde şelalenin yanındaki boş araziyi derneğimize vermesini burada köylü kadınların emekleriyle gelen turistlere bölgenin organik lezzetlerini sunacağımızı söyledim. Derneğimizin yerini de ayarladıktan sonra 2002 yılının Nisan ayında 9 üyeyle derneğimizi Saitabat Köyü Kadınları Kalkındırma ve Koruma Derneği adıyla kurduk. Şimdilerde Saitabat köyü kadınları olarak çok mutluyuz ne kadar doğru ve faydalı bir girişim yapmışız. Bize destek olan herkese teşekkür ederiz.Sabah kahvaltısında sosyal sorumluluk örneği açısından ev kadınlarının hazırladığı Saidabat Köyü'nde Sermin Çakalıoğlu'nun çeşidi bol sabah kahvaltısı GTD üyelerinden tam not aldı.

Öğlen yemeği olarak Bursa'nın simgesi olan Bursa Kebabını ülkemizle tanıştıran ;İskender İskenderoğlu ev sahipliğinde (Cevat İskenderoğlu) değişmeyen lezzeti İSKENDER öğle yemeği yenildi. “İskender Efendi”nin üç erkek çocuğundan biri olan “Cevat İskenderoğlu” büyük ağabeyi Nurettin İskenderoğlu ile birlikte 1930'lu yılların başında, “BURSA” Kayhan'da babaları “İSKENDER Efendi”’nin ilk açtığı “İskender®” dükkanından Atatürk Caddesi'ne, yani bugünkü Tayyare Kültür Merkezi yanındaki köşeye, yeni dükkânlarına geçerler.

İki kardeş, babaları “İskender Efendi’nin koyu ahşap dükkânından farklı olarak, bu yeni dükkânı mavi ve beyaz renklerinde boyatırlar ve meşhur “KÖŞE MAVİ DÜKKÂN”nın hikayesi bu şekilde başlar.1967 yılında vefat eden Nurettin Bey’den sonra “Cevat İskenderoğlu” tek başına dükkanın yönetimini devralır ve yetmiş yıldan fazla bir süre “İSKENDER®” markasını bugünlere kadar özenle taşır. “İSKENDER Efendi”nin başlattığı “İSKENDER®”in bu lezzet hikayesi 3 kuşaktır reçetesine sadık kalınarak, aynı ilk gün ki özgünlük, misafirperverlik ve kalite anlayışıyla ailenin yeni kuşak fertleri tarafından günümüze kadar daha bir çok nesil devam edecek şekilde taşınmıştır.

Ardından Tarihi Çarşılar Federasyonu başkanı Musin Özyıldırım ev sahipliğinde Kozahan ziyareti devamında öğlen yemeği olarak Bursa'nın simgesi olan Bursa Kebabını ülkemizle tanıştıran ;İskender İskenderoğlu ev sahipliğinde (Cevat İskenderoğlu) öğle yemeği yediler.

Ardından Bursa Valisi İzzettin Küçük makamında GTD heyetini ağırladı.Bursa Valisi ile samimi bir havada geçen toplantı Vali beyin maddi ve mandevi destek sözü ile son buldu.

GTD Bursa'da nitelikli bir Gastronomi Konferansı yapılması ve Bursa'nın Osmanlı'dan beri süregelen Gastronomik Lezzetlerini Dünya'ya anlatma misyonu üstlendi.

Hasan Eker ve Vali Yardımcısı Fatih Kadiroğlu ev sahipliğinde Bursa Turizm Platformu resmi toplantısında konuk olarak geçen GTD üyeleri ardından Merinos Kültür Merkezi ve Textil-Bıçak müzelerini ziyaret etti.

Gastronomi Turizmi Derneğinin Bursa’ya yaptığı çıkarmada Mice segmenti çalışanların yakından tanıdığı Uluslararası Mice Endüstrisi Derneği 2. Başkanı ve TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Kurt ve derneğin Yönetim Kurulu Üyesi ve TÜRSAB Boğaziçi Yöre Temsil Kurulu’nun yeni yönetim kurulu üyesi Ferhat Özdemir’de vardı. Sn. Kurt “ Gastronomi Turizmi Derneğinin yaptığı çalışmaları önemsiyoruz. Bugün de kendilerine destek olmak üzere katıldılar. 

Sektörün içinden, aramızdan çıkan yeni Kültür ve Turizm Bakanımız Sn Mehmet Ersoy’un devir - teslim konuşmasında işaret ettiği nitelikli ve yüksek gelir gurubuna dahil mice ve gastronomi misafirlerini ülkemizde çok daha fazla ağırlamalıyız. Bu bağlamda gelen hızlıca yükseklere taşımamız gerekmektedir. Her 2 turist profili tanıtıma olan katkıları, yan ekonomilere olan destekleri ve en önemlisi bıraktıkları gelirle cari açığın kapanmasında önemli rol oynayan turizm sektörünün incileridir. “ dedi. 

Sn. Özdemir “ dernek olarak çok aktifiz. Sektöre fayda üretmek ve insana dokunmak adına sürekli üretiyoruz. Yakın zamanda çok ses getiren bir network partiye imza attık. Gerçekleştirdiğimiz etkinlikte sektörden üyelerimiz ve dostlarımız bir yandan günün stresini atarken bir yandan yeni iletişim ve işbirliği fırsatları yakaladılar. Eylül ayı içerisinde yeni bir network parti hazırlığı, kişisel gelişime ve uzmanlığa yönelik eğitimler, yurt içi fam trip, b2b organizasyonu ve 2 doğu ilimizde sosyal sorumluluk projesi için hazırlandığımızı paylaşmak isterim. “

Turizm İl Müdürü Ahmet Gedik,Bursa Aşçılar Derneği Başkanı Reşat Kahrıman,Bursa Müzeler Müdürü Muhterem Çevik ,Bursa Büyükşehir Belediyesi Aziz Elbaş,Bursa Müzeler sorumlusu Mesut Emir ev sahipliğinde teknik incelemeler devam etti.

Akşam yemeği için de GTD üyesi ilk Gastronomik Avm olan Eker Meydan Avm içinde Ece Eker ile ve GTD üyesi Beykapı Kebap restoranında et lezzetlerini tadımlama imkanı buldular.Özellikle Mehmet Beykapı'nın kendi elleri ile hazırladığı muhteşem lezzetler GTD üyelerinin kalbini kazandı. GTD Başkanı Bursa Temsilcisi ve YK üyesi Ramazan Başan'a bu nitelikli organizasyon için teşekkür etti.