FRANSIZ MUTFAĞI UNESCO LİSTESİ'NDE

BM Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu UNESCO'nun Kenya'daki Komisyon toplantısında alınan kararla gastronomi ilk kez kültürel miras kategorisine dahil oluyor

TURİZMİN SESİ
Miras kapsamında olduğu kabul edilen diğer kültürel değerler arasında İspanya'dan flamenko, Kolombiya'nın marimba çalgısı ve Büyük Okyanus sahillerinden şarkı gelenekleri var. Dünyanın küreselleşme tehdidi altında görülen sanatsal gelenek ve eserlerini korumak için 2003 yılında oluşturulan listeye dahil edilmek üzere bu yıl 51 aday değerlendirmeye alındı.

UNESCO şimdi Moğol dansları, Arjantin tangosu ve Hırvat dantel yapımını da Avustralya'daki Büyük Set Resifi ve Atina'daki Akropol gibi insanlığın gelecek nesillere aktarması gereken ve bu nedenle korunmayı hak eden değerleri arasında sıralıyor. Kurum'un uzmanları, Nairobi'deki oturumlarında "geleneksel Fransız mutfağından yemeklerin" hazırlama usülleri ve sunumuyla listede yer almayı hak ettiğini kaydetti.

Bu seçimin nedenlerinden biri Fransız mutfağında yemeğin "birey ve grupların yaşamlarındaki en önemli anların paylaşılmasına yönelik sosyal bir adet" olmasıyla açıklandı. Karar aynı zamanda Fransız mutfağının modern yaşam ve küresel gıda sektörünün tehdidi altında olduğu düşüncesiyle uzun süredir bir kampanya yürüten Fransız şefler için bir zafer. Fransa'nın adaylık sunumunda, şarapların yemeklerle eşlenmesi, masanın süslenmesi ve bardak ve kaşık çatalın titizlikle yerleştirilmesi gibi yemeği bütünleyen adetlere işaret edildi.