FORMULA 1'E TÜRKİYE 30 MİLYON $ ARIYOR

Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu (TOSFED) Başkanı Mümtaz Tahincioğlu, Türkiye'nin Formula 1'de kalması için şu an ödediği rakamdan daha fazlasını ödemesi gerekeceğini sö yledi.

TURİZMİN SESİ


Tahincioğlu, Türkiye'nin Formula 1 ile olan sözleşmesinin yakın zamanda biteceğini ifade ederek, şunları kaydetti: "İlerideki tarihlerde Formula 1 takvimini yapmak açısından ülkelerle sözleşmeler bitmeden görüşmeler yapılacak. Formula 1'e olan talep giderek artmakta. Bir takvimde 17-18 yarış yer alıyor ve şu an mevcut ülkelerin dışında 3-4 ülkenin daha talebi var. Onlar da ülkelerinin tanıtımı için Formula 1'i yapmak istiyorlar. Onların bu isteği maalesef pazar rakamlarını artırmış durumda. Biz zamanında iyi değerlerle bu anlaşmayı yapmıştık ancak bugün diğer ülkelerin ödemek istediği rakamlara baktığımızda biz çok aşağılarda kalıyoruz. Formula 1 Başkanı Bernie Ecclestone'ın şirketi de bunu kendi ticari amaçları açısından değerlendirmek istiyor."

Türkiye'nin Formula 1'de kalması gerektiğini dile getiren Tahincioğlu, "Orada kalmamız için her türlü çabayı göstermemiz gerekiyor. Ancak bugünk ü rakamdan daha yüksek bir rakam ödeyeceğimiz bir gerçek. Fakat bunun ne kadar olacağı bir pazarlık meselesidir. Bugün diğer ülkelerin ödediği rakamı hiçbir zaman ödemeyiz. Çünkü geçmişten kalan bir sözleşmemiz ve ilişkilerimiz var. Bu rakamı ne kadar düşük tutarsak o kadar iyi olur" ifadelerini kullandı.

Yeni sözleşmenin 26 milyon dolara yapılacağına dair basında yer alan haberlerin belirtilmesi üzerine Tahincioğlu, "Yeni ülkeler şu anda 30 milyon dolar ödüyorlar. 26 milyon dolar rakamı tahmini bir rakamdır. Ancak biz bunun altında kalma ihtimaline çok yakınız. Bu rakamı ödemek prensipte bana da ters geliyor. Ama şunu belirtmek istiyorum, beğensek de beğenmesek de bu takvimde bulunmak istiyorsak, bugün ödediğimizin biraz daha fazlasını ödememiz gerekiyor" dedi.

Motosiklet Federasyonu Başkanı Süleyman Memnun'un, "İstanbul Park pisti Türk sporuna hizmet etmiyor. Pist yapılırken, ortada kötü bir senaryo vardı. Onu yazan Tahincioğlu'nun senaryosu sonra bozuldu. O da 'Türkiye bana bunu yar etmedi ben de Türkiye'ye yar etmeyeceğim' dedi ve daha sonra pist Ecclestone'a kiraya verildi" şeklindeki iddialarının sorulması üzerine Tahincioğlu, şunları kaydetti: "Süleyman Memnun'un dediklerinin sadece bir tanesine katılıyorum, pistin Türk sporuna hizmet etmediği şu anki durumuyla doğrudur. Ama diğerleriyle ilgili herhangi bir yorum yapmayayım, çünkü aynı seviyeye düşmek istemiyorum. Yapmak istediğim konuşmalarda daha seviyeli olmak isterim, federasyon başkanına yakışır bir şekilde konuşmak isterim.

Onun için kendimi o seviyelerde görmek istemiyorum."
İstanbul Park pistinin yatırımcı olarak Formula 1 İstanbul Yatırım A.Ş. (FİYAŞ), pazarlamacı olarak da Motor Sporları Organizasyonu A.Ş. (MSO) adında iki şirketin kurulduğunu hatırlatan Tahincioğlu, şu ifadeleri kullandı: "FİYAŞ ve MSO'nun ortakları aynıydı, onun için kimse bunu Ecclestone'a teslim etmedi. İstanbul Ticaret Odası, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, il özel idare ve belediye, FİYAŞ'ın ortaklarıydı. FİYAŞ ve MSO'nun ortaklar ı aynı olduğuna göre çıkıp bu pist Ecclestone'a teslim edildi demek doğru olmaz. MSO, bu işi yapamayacağına karar verdikten sonra Ecclestone ile konuşularak, 'Bu işi sen yap' denildi.

Bu konuda da TOSFED ya da Mümtaz Tahincioğlu bir karar mercii değildi. Bunu MSO, kendisi yaptı ve Ecclestone ile anlaştı. Onun için kimseyi yanlış yönlendirip, insanlara çamur atmayalım. Herkes ne yaptığını bilsin, biz bu ülkeye hizmet eden bir vatandaşız, bu ülkeye ihanet edecek bir düşüncemiz ya da tavrımız olamaz." Kendisinin de İstanbul Park pistinin Bernie Ecclestone tarafından işletilmesinden rahatsızlık duyduğunu belirten Tahincioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ben de bunu istemiyorum. Bu konuda her türlü ortak karara yapıcı bir şekilde katılabilirim. Ama mantıklı olsun. Durup dururken 'Şöyle yapalım, böyle yapalım' diyerek, Türkiye'yi başka yerlere götürmeyelim.

Şu an pistte herhangi bir organizasyon yapalım dendiğinde Ecclestone, 'Ödeyin, parasını açayım' diyor. 2020 yılına kadar anlaşması var. Ben de şu anda rahatsızım, ben de sporcumu götürüp orada antrenman yaptıramıyorum, yarış yaptıramıyorum. Ama bu demek değildir ki bütün gemileri yakalım. Akıllı olmamız lazım." Formula 1'in Türkiye'de yapılıp, yapılmaması konusunda risklerin bulunduğunu anlatan Mümtaz Tahincioğlu, "Türkiye, 'Ben Formula 1'e inanmıyorum, getirisini fazla olarak görmüyorum, yeni kontrat yapmak istemiyorum' dediği zaman yarış yapılmaz. Bu karar ülke olarak bizim elimizde. İstemezsek yapılmaz ama ben yapılmasından yanayım. Böylesine önemli bir aracı neden kullanmak istemeyelim. Bu dünyanın en ucuz tanıtım aracı" görüşünü dile getirdi.