FOÇA’DA ÖZEL ÇEVRE KORUMA PROJESİ

“Türkiye'nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi” tarafından desteklenen Foça Özel Çevre Koruma (ÖÇK) Bölgesi Yönetim Planı, 20-22 Nisan 2011 tarihlerinde Foça'da gerçekleştirilecek sonuç toplantısıyla netleştiriliyor

TURİZMİN SESİ


Toplantı sonunda, 2008 yılından bu yana devam eden yönetim planı hazırlıkları tamamlanarak, bölgeye yönelik iş planlarının hazırlanmasına başlanacak. Toplantıya, 28 devlet kurumu, sivil toplum kuruluşu, üniversite ve meslek örgütünün temsilcileri katılacak. Konuyla ve alanla ilgili 28 kurum ve kuruluştan temsilci katılacak Foça ÖÇK Yönetim Planı'nın son şeklini alması için hazırlıklar tamamlanıyor.

Türkiye genelinde Foça ÖÇK Bölgesi'nin de aralarında bulunduğu 6 ÖÇK bölgesi ve bir tabiat parkını kapsayan “Türkiye'nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi” tarafından desteklenen yönetim planı oluşturma çalışmalarını sonuçlandırmak için konuyla ve alanla ilgili toplam 28 devlet kurumu, sivil toplum kuruluşu, üniversite ve meslek örgütünün temsilcileri 20-22 Nisan 2011 tarihlerinde Foça'da bir araya gelecek.

Proje ile hedefler birleşti
Çevre ve Orman Bakanlığı Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı tarafından 2008 yılında başlatılan Foça ÖÇK bölgesi yönetim planı çalışmaları kapsamında bugüne kadar 3 paydaş toplantısı gerçekleştirildi. Bu toplantılarda, paydaşlardan bölgeye yönelik sorunlar ve çözüm önerileri alındı ve elde edilen veriler ışığında ayrıntılı sorun analizleri yapıldı. Bu çalışmalar sonrasında taslak yönetim planı ideal hedefleri, uygulama hedefleri ve faaliyet planları 2009 yılı sonu itibariyle ortaya çıktı.

Kurumsal yapı ve kapasitenin güçlendirilmesi amaçlanıyor
Mayıs 2009'da başlayan “Türkiye'nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi” ise Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü ortaklığında ve Küresel Çevre Fonu (GEF) mali desteğinde 2012 yılına kadar devam edecek. Proje'nin amaçları arasında, “Mevcut Deniz ve Kıyı Koruma Alanlarının daha etkin yönetimi ve yeni Deniz ve Kıyı Koruma Alanları'nın kurulmasına öncelik vermek için sorumlu kurumların ihtiyaç duyduğu kurumsal yapı ve kapasitesinin güçlendirilmesi” bulunuyor.


Faaliyet planlarının ardından iş planları hazırlanacak
Proje'nin bu amacına yönelik faaliyetler arasında yer alan “Foça ÖÇK Bölgesi Yönetim Planının tamamlanmasına destek sağlanması” kapsamında gerçekleştirilecek olan Yönetim Planı Sonuç Toplantısı ile; Yönetim Planı'nın faaliyet planlarını netleştirmek, kurum ve kuruluşların sorumluluklarını ve desteklerini belirlemek ve sonrasında bu faaliyet planları üzerinden iş planlarını hazırlamak amaçlarına ulaşılması hedefleniyor.
Güner Ergün, Proje Koordinatörü
Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı
Tel: 0312 222 1234 / 350
Faks: 0312 222 2663
E-posta: ozelcevre@ozelcevre.gov.tr