Firuz Bağlıkaya, Bakan Ersoy'a cevabını verdi

TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, Başkanlar Oturumu'nda Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy'a cevabını verdi

TURİZMİN SESİ


Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy EMİTT fuarının açılışında turizmle ilgili toz pembe bir tablo çizdi. TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya ise fuarda düzenlenen '"Başkanlar Oturumu"nda durumun Bakan Ersoy'un anlattığı gibi olmadığını çarpıcı sözlerle açıkladı. Birçok konuda dikkat çekici eleştiride bulunan Bağlıkaya'nın açıklamaları izleyicilerden yoğun alkış aldı.

Dünya turizm profesyonellerini ve tatil tüketicilerini 25'inci kez İstanbul'da bir araya getiren Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı (EMİTT) bugün açıldı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy fuarın açılışında yaptığı konuşmada turizmle ilgili toz pembe bir tablo çizdi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy: Çalışmalarımız sayesinde turizmde hedeflerin üzerine çıktık.

Her konuşmasında olduğu gibi EMİTT'te de Türkiye'nin 2021'de Turizm Geliştirme Ajansı'nın çalışmaları sayesinde turist hedefinin üzerine çıktığını söyledi. Ersoy, şöyle konuştu: "Hem önceki yıl hayata geçen 'Güvenli Turizm Sertifika Programı'nı başarılı bir şekilde uygulayarak hem de Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı'nın (TGA) koordinasyonunda yurt dışında doğru tanıtım adımlarını atarak, turizmde 2021 yılı hedeflerinin üstüne çıktık. Bu başarıyı rakamlarla değerlendirirsek, 2021 yılında bir önceki yıla oranla yüzde 88'lik artışla toplam 30 milyon 38 bin ziyaretçi ağırladık ve 30 milyon psikolojik sınırının üstüne çıkmış olduk. 2021 yılında turizm gelirimiz ise yine bir önceki yıla oranla yüzde 103 artışla toplam 24,5 milyar dolara ulaşmış oldu."

Bağlıkaya: Bu bir başarı değil, rakiplerimiz kapalı olunca bize geldiler

TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya EMİTT kapsamında düzenlenen Başkanlar Oturumu'nda Bakan Ersoy'un açıklamalarıyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. 2020 ve 2021 döneminin hiç de sanıldığı kadar başarılı geçmiş bir dönem olmadığını belirten Bağlıkaya, "Şöyle bir yapı kurduk çok fazla turist geldi' deniyor. Hayır efendim rakiplerimiz kapalıydı, turistler ondan dolayı bize geldi. Mesela İspanya sadece Avrupa Birliği'nden turist kabul ediyor. İspanya birçok ülkeden turist kabul etmiyor sonra biz diyoruz ki başarılı bir dönem geçirdik... Başarılı bir dönem geçirdiğimizi söyleyemem. "

'Gelirleri artırdık' diye boyuna demeçler veriliyor ama öyle bir şey yok, işte rakamlar

Dünya Turizm Örgütü'nün (UNWTO) turistlerin kişi başı harcamalarıyla ilgili verilerini paylaşan Bağlıkaya şöyle konuştu: "UNWTO'nun raporuna göre dünyada turist başına kişi başı harcama 2019 yılında 1000 dolardı 2021'de 1500 dolara yükseldi. Yüzde 50 artış var. Bunun sebebi gidilen yerlerde daha uzun süreli kalışlar olması ayrıca bu dönemde seyahat masrafları arttı. 2019'da turistlerin Türkiye'de kişi başı ortalaması 666 dolardı. 2021'de 834 dolar oldu. Turist sayısında geçtik diye övündüğümüz İspanya'nın kişi başı turizm geliri 1250 dolar. Bir şeylerle övünürken dikkatli olmamız lazım. Gecelik harcama ortalamalarımızda bir artış yok. 2019'da turistlerin Türkiye'de gecelik harcama ortalaması 72.9 dolardı 2021'de 72.8 dolara yükseldi. Bunun sebebi de turistlerin 2019'a göre Türkiye'de daha fazla gecelemelerinden kaynaklanıyor. 2021'de turistlerin ülkemizde geceleme ortalaması da 10.7'ye çıkmış. 'Turist başına gelirleri artırdık' diye boyuna demeçler veriliyor, ama öyle bir şey yok. Bu rakamlara yurtdışından gelen gurbetçilerin gecelemeleri dahil değil. Bu da dahil edildiğinde durum daha vahim sonuçlara gidiyor. Yine verilere göre Türkiye'ye gelen turist sayısı içinde zengin turistlerin oranı giderek artarken az gelir bırakan turistlerin oranı da maalesef artıyor"

'Meslek Birliği yasası yapıyoruz' denilerek TÜRSAB yasasının yok edilmesi endişemiz var

Bakan Ersoy EMİTT açılışında yaptığı konuşmada TÜROFED Başkanı Sururi Çorabatır'ın turizm sektörünün meslek birlik yasasının çıkarılmasıyla ilgili çağrısına da cevap vermişti. Ersoy, "Talebinizi doğru buluyorum. Biliyorsunuz 1618 sayılı yasa çağımızın gerisinde kaldı. Bu yasanın da geçerliği kalmadı. Çatı bir yasayı oluşturmak için yarından itibaren çalışmalara başlayalım, 1618 sayılı yasayı da bunun altına monte ederek çalışmaları başlatalım." diye konuşmuştu. Ersoy'un yasayla ilgili açıklamalarına da cevap veren Bağlıkaya, 'Meslek yasasının içine TÜRSAB yasasını da sokalım, onu da oradan yok edelim, burada kimse yemez onu" dedi.

Çorabatır ile Ersoy'un danışıklı bir paslaşma içinde yasayı gündeme getirdiğini ileri süren Bağlıkya, şöyle devam etti: "Oradan Sururi Bey meslek yasası ne olacak diye soruyor. O da diyor ki meslek yasasını çıkaracağız, 1618 sayılı yasayı da altına koyacağız. Biz sayın Bakanın çıkardığı yasaların nasıl çıktığını biliyoruz".

35 milyar dolar döviz getiriyoruz, binde biri acentalara pandemide destek olarak verilemez miydi?

TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya pandemi döneminde çok sayıda seyahat acentasının ihtiyacı olan finansmana ulaşamadığını söyledi. TÜRSAB olarak acentalara kamudan çok daha fazla yardımcı olduklarını belirten Bağlıkaya, "Mesela acentalardan aidatlarımızı almayarak yardımcı olduk. Ama kamudan beklediğimiz alakayı gördüğümüzü söyleyemem. 2 yılda acentalar çok ciddi kayıplara uğradı. 2 seneyi hiç hak etmediğimiz bir şekilde geçirdik. Acentalar pandemi döneminde tur yapamadı, transfer yapamadı. En son faturasını 2019 Kasım ayında kesmiş arkadaşımız var. Seyahat acentaları pazarlama desteği alamıyor. En azından pazarlamayla ilgili destek almamız lazım. Kamu yeteri kadar destek olmuyor. Biz yine kendi başımıza özel sektör olarak yapacağımızı yapıyoruz. Biz ülkemize en çok döviz getiren sektörüz. 35 milyar dolar döviz getiriyoruz. Bunun binde biri olan 35 milyon dolar zor dönemde acentalara destek olarak verilemez miydi" şeklinde konuştu.

Emitt başkanlar oturumu

Böyle saçma sapan bir yardım olur mu?

Pandemi döneminde devletin yurtdışından turist getiren birkaç tur operatörüne destek olmasını da eleştiren Bağlıkaya, "Bu süreçte devlet 4-5 tur operatörüne yardım etti. Bu yardımı almanın şartlardan birisi uçak şirketine sahip olmak. Peki uçak şirketi olmayan binlerce acenta ne olacak. Bu yardım hakkaniyetli bir şey mi. Böyle saçma sapan bir yardım olur mu" dedi.

Sektör örgütleri TGA'nın uygulamasına iki laf söylemez mi ?

Bağlıkaya, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı'yla ilgili eleştirilerde de bulundu. Türkiye'nin tanıtımı için TTGA adında özel bir organizasyon kurulduğunu belirten Bağlıkaya " Türkiye'nin algısını yönetmesi gereken bir organizasyon gerçekten gerekliydi. Bizde böyle organizasyonun kurulmasını çok istedik. Ama turizm sektörüne vergi salarak bunu yapmak doğru bir yöntem değil. Üstelik vergi kârdan değil ciro üzerinden alınıyor. Sektör örgütleri buna iki laf söylemez mi canım. TGA payı için beyannameyi veriyorsunuz parayı ödüyorsunuz bir de bu ödemeyi yaptığınızı Turizm Bakanlığı'nın portalına girmeniz gerekiyor. Bu bilgiyi girmezsen 13 bin küsur lira cezası var. Böyle bir şey olur mu?Sektörün böyle bir uygulamaya tek sesle cevap vermesi lazım. Sektör maalesef hiç bu kadar sessiz olmamıştı."

TGA yönetiminde o kadar otelcinin ne işi var?

TGA'nın yönetim yapısını da eleştiren Bağlıkaya, " Danışma kurulunda güya TÜRSAB Başkanı da var. Ama bize danıştıkları hiçbir şey yok. O kadar otelcinin ne işi var TGA yönetiminde. Pazarlama, tanıtım acentaların uzmanlık alanı değil mi. Gelire göre yönetim kurulu üyeliği verildi deniyor. Otellerin gelirini kim sağlıyor. Acentaların geliri değil midir otellerin geliri?. TGA yönetim sistemi yanlış. Madem öyle hazinenin başına da en çok vergi vereni getirelim " dedi.