TURİZMİN SESİ - CEM POLATOĞLU
Kadro sağlam, Hello Turizm, Metro, Setur, Vip, Ets, Tourismo, Fly, Tatil Sepeti, Baracuda v.s. Kökleri Orta Asya'ya kadar uzanan, gramerleri bizimle aynı olan Finlandiya'da tipik kuzey ülkelerinin sessizliğini, sakinliğini, huzurunu hissediyorsunuz. Bizim gibi Akdeniz insanlarının 15.gün kafayı sıyıracağı bu dinginlikte, korna sesi duymadan, kavga, tartışma görmeden üç gün geçirmek bile bana yetti. Günaydın efendim, bugün nasılsınız? diyen oda görevlisine bile, Sana ne lan benim nasıl olduğumdan diyesim geldi.
Bundan 20 kusür sene önce Avusturya'da yaşarken öğrenci değiş-tokuşu nedeni ile 1 aylığına Finlandiya'ya gelip, bir kıza aşık olup 7 ay kalışımı anlatmıştım. Hatta bu hikayeden çıka çıka kısa bir Fin Hamamı yazısı çıkmıştı. //cempolatoglu.org/maksatmuhabbet/Fin%20HAMAMI.htm
Burada yaz ve kış aylarını yaşamış biri olarak beni en çok şaşırtan; yazın havanın hemen hemen hiç kararmaması, kışın ise güneşi göremememiz olmuştu. Hele bir 21 Haziranı Lapland denilen en kuzey bölgesinde geçirmiştim ki hayatımın en güzel beyaz gecesi diyebilirim.
Sadece 10.dk karamıştı hava. Lapland, Eskimo'ların yaşadığı bölge. 3 günlük turumda hiç bitmeyen gündüzün verdiği enerji ile Fin hamamından çıkıp, buzlu denizlere girmiştik, Husky köpeklerini koştuğumuz arabalarla yarışmış, gölde testere ile buzları kesip balık avlamıştık. Geyiklerin çektiği kızaklarla orman içinde gezinti, buz üstünde kaydırak yaptık. Barbeque partisinde ise avladığımız balıkları, ayı ve geyik etlerini yedik, en sert Finlandiya votkalarından içtik.
Unutulmazdı Lapland. Neyse, güzel insanların şehri Helsinki'yi turlamaya devam edelim. Detaylar ve resimler aşağıda. Biz ansiklopedilere girmeyecek detaylara bakalım. Mesela gece hayatına. Çok şey yazacağımı zannediyorsunuz ama yanıldınız. Üç beş İngiliz pub'ı dışında hareketli diyebileceğimiz bir mekan yok. Bir de teenage'lere (12-16 yaş aralığı) hitap eden bazı club'lar, diskolar var ki oraları da Arap kardeşlerimiz mesken tutmuş. Öyle ki, 1985'lerde gittiğim Finlandiya'da esmer, uzunboylu ve genç olmanın avantajı ile sokakta taciz edilmeden yürüyemezken, şimdiki Arap istilası nedeniyle esmer erkeklerin şansının azaldığını gözlemledim.
Gezimizde bayii toplantısı da düzenleyen arkadaşlarımız da vardı. Lazım olur, iş gereği diye yerlisine sorduk ;
-Burada nerede güzel hatunlar bulabiliriz?
-Her yerde..
-Anladık. Ama hani arkadaşlık edebileceğimiz, dans edebileceğimiz, sohbet edebileceğimiz hanımlar?
-Barlarda, sokakta her yerdeler..
Ya bu herif salağa yatıyor, ya da burada tüm kadınlar harbi -------
-abisi; hani arkadaşlık karşılığı hediye, para falan verdiğimiz kadınları nerede bulabiliriz?
-Nasıl yani?
-Brother, are you KIL? O---pular nerde kardeşim?
Anladık!. Finlandiya'da fahişelik yok. Herkes birbirini
yakından tanıyor. Fahişe yok, gece hayatı yok, kışın gidersen gündüz, yazın gidersen gece yok. Memlekette sebze ithal, meyve ithal, benzin, araba, makine, tekstil ithal, erkek ithal. Ancak diğer Avrupa ve kuzey ülkelerine göre yemek kültürleri daha gelişmiş. Yapacak başka bir şeyleri olmamasından mıdır nedir, kendilerine has özel soslarla av etlerini harmanlayarak çok özel yemekler yapabiliyorlar. Tek tük Türk restaurant'ları da görüyorsunuz. Bunların bir kısmı Tatar Türklerine ait. Halen ülkede yaklaşık 10.000 Tatar Türk'ü yaşıyor. Anlaşılabilir bir Türkçe konuşan Tatar Türkleri kendi gelenek ve göreneklerini de sürdürmüşler.
Müslümanlar. Gezilecek yerleri; Suomenlinna Kalesi, Ulusal Müzesi, Edebiyat Sanat Müzesi, Modern Sanatlar Kiasma Müzesi, Temppeliaukio Kilisesi ve Uspenski Kathedrali Estonya farklı mı? Biraz. En azından akşamları çıkacak birkaç mekan var. Bayi toplantısı yapmak için de ideal kadro ve oteller mevcut. Helsinki'ye göre biraz daha hareketli bir şehir Talin. Çingenesi de var, dilencisi de. Nereleri gezdik; Tall Hermann Kulesi, Toompea Kalesi, Alexander Nevsky Katedrali, Dome Kilisesini
Helsinki & Lapland turu için tıklayınız
//www.baracuda.com.tr/yurtdisi/helsingki&lapland.hg.7nt.tk.htm
Helsinki Turu için //www.baracuda.com.tr/yurtdisi/helsingki.hg.3nt.tk.htm
Finlandiya
Komşuları; doğuda Rusya, kuzeyde Norveç ve batıda İsveç. Başkenti Helsinki. Dil bakımından ise, Estonya'lılar ve Macar'lar ile birlikte Finler de Fin-Ugor dil ailesine mensup. Finlandiya 1155 tarihinde İsveç Krallığı'na dahil edilmiş, 1809 tarihinde Finlandiya, Rus Çarına bağlı Özerk Çar Dukalığı olmuştur. Yüzölçümü 337.030 km², Sovyet Rusya Hükümeti 31 Aralık 1917'de Finlandiya'nın bağımsızlığını tanımıştır. İhracat: 84.72 milyar $, İthalat: 71.69 milyar $, İhracat ürünleri: Kağıt, selüloz, muhtelif orman ürünleri, makineler, elektronik, elektroteknik, demir - çelik, kimyasal ürünler, gemiler. Ortalama hayat süresi: toplam nüfus: 80 yıl. Nüfusun etnik dağılımı: Fin %93, İsveçli %6, Sami %0.11, Roman %0.12, Tatar %0.02 Din: Lutherciler %86, Ortodokslar %1, diğer dinler %1, dinsizler %12
Estonya
Estonya Cumhuriyeti, Kuzey Avrupa'da bulunan bir Baltık Devleti'dir. Batısında ve kuzeyinde Finlandiya Körfezi, doğusunda Rusya Federasyonu ve güneyinde ise Letonya Cumhuriyeti ile sınırları vardır. Başkent Talinn, SSCB işgali 16 Haziran 1940, 20 Ağustos 1991'de tekrar bağımsızlık ilan edildi. Sovyetler Birliği'nden ilk ayrılan ülkedir. Estonlar da binlerce yıl önce Uralların ötesinden göç etmişlerdir. Estonya'nın yaklaşık %70'i etnik Estonlar, nüfusun kalanı ise genelikle eski SSCB'den ülkeye göç etmiş azınlıklardan oluşur. % 14,8 Estonya Luteran Kilisesi, % 13,9 Ortodoks Kilisesi, % 3,2 Müslüman, Nüfus 1.500.000, Yüz ölçümü, 45,228 km², GSYİH kişi başına 17.500 $,Para birimi Estonya Kronu (EEK)