FESTİVAL KORTEJİ ÇOŞKUYLA KARŞILANDI

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği 46. Altın Portakal Film Festivali tüm hızıyla devam ediyor

TURİZMİN SESİ
Festival'in ikinci gününde Antalya Film Festivali'nin fikir mimarları ve ilk uygulayıcıları Avni Tolunay, Behlül Dal, Türk sinemasının yetenekli “kötü adamı” Hayati Hamzaoğlu ve Antalya'ya modern kent kimliği kazanmasına katkı sunan Tarık Akıltopu'nun mezarları ziyaret edildi. Sabah saatlerinde gerçekleştirilen anma törenine Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Prof.Dr. Musfata Akaydın ve Antalya Kültür Sanat Vakfı üyeleri katıldı.

ile buluşma ve kucaklaşma şöleni olarak tanımlanan geleneksel Festival Korteji çok sayıda ünlü sanatçının katılımıyla yapıldı. AKM önünde 16:30'da başlayan Festival Korteji, 100. Yıl, Güllük, Cumhuriyet Caddesi, Atatürk Caddesi istikametinde ilerleyerek Büyükşehir Belediyesi'nde son buldu. Sanatçılar kortej araçlarından halkı selamlarken; festival kortejine eşlik eden Anadolu Ateşi'nin davul grubu, Antalya sokaklarını eğlenceli ritimleriyle şenlendirdi. Türk sinemasının unutulmaz yüzlerinden yapılan maskeler, korteji izleyen Antalyalılara dağıtıldı. Antalya Kültür Merkezi'nde düzenlenen törenin ardından başlayan kortej, Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin önünde Anadolu Ateşi davulcularının gösterisi ve kokteyl ile sona erdi.


Kadir İnanır'a Altın Portakal!
Altın Portakal Film Festivali'nin ikinci gününde Adam&Eve Otel'de düzenlenen Gala Yemeği'ne Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın, Altın Portakal Film Festivali Genel Sanat Yönetmeni Vecdi Sayar, Ulusal ve Uluslararası yarışmaların jüri üyeleri, basın mensupları, sinema ve sanat dünyasının tanınmış simaları katıldı. Gecenin sunuculuğunu Eylem Şenkal ile Halit Kıvanç yaptı. Başkan Akaydın gecenin başında festival organizasyonunda emeği geçmiş herkesi, jüriyi ve geceye katılan sanatçıları selamlayan bir konuşma yaptı. Başkan Akaydın konuşmasında, “Bu gece sevinci ve hüznü bir arada yaşıyorum. Bir yandan sinema sanatının siz değerli üyelerini burada ağırlamaktan büyük sevinç duyarken diğer taraftan da çok değerli bir yönetmenimiz, aynı zamanda ilk Altın Portakal Film Festivali ödülünü kazanan Halit Refiğ'yi kaybetmenin üzüntüsü içindeyim. Halit Refiğ'nin anısının önünde saygıyla eğiliyorum.”dedi. Gecenin onur konuğu, bu yıl 40. sanat yılını kutlayan, festivalin öne çıkan ismi Kadir İnanır ödülünü Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın'ın elinden aldı. Akaydın, “Geçmiş dönemde yaşanılmış bazı sıkıntılar olmuş olabilir. Biz bu sıkıntıları gidermeye çalışıyoruz. Sayın Kadir İnanır'ın bizi kırmayıp geldiği için de kendisine çok teşekkür ederim.” diye konuştu. Halit Kıvanç'ın sinemaya nasıl başladın sorusu üzerine Kadir İnanır , “ 1969 yılında istemeden de olsa sinema sektörüne girdim. O dönem jüri elemelerimde yer alan birçok kişi şuan karşımda duruyor. Onlarla aynı sahnede olmak bana gurur veriyor. Bu savaşta durmak yok. Ölünceye kadar devam…” dedi. Gecenin bir diğer onur konuğu ise Nicholas Roeg, Steven Soderbergh ve 46. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde Onur Ödülü alacak olan Bob Rafelson gibi önemli yönetmenlerin filmlerinde başrolü paylaşan, sıra dışı kahramanların zorlu serüvenlerini beyaz perdeye aktaran Theresa Russell'dı. Başkan Akaydın'ın elinden Onur Plaketi Alan Russell daha sonra kısa bir müzik performansı sundu.

Unutulmayan Yıllar: 60'lar…
Festivalin ana konseptlerinden biri de olan 60'lı yıllar sineması gecede bir diğer önemli başlığı oluşturdu. 60'lı yılların unutulmaz sanatçıları, Eşref Kolçak, Nilüfer Aydan, Suzan Avcı ve Gönül Yazar, İzzet Günay, Ekrem Bora, Suna Selen, Tijen Par, Tanju Gürsu, Devlet Devrim, Ediz Hun, Mine Soley, Salih Güney, Parla Şenol, Yusuf Sezgin, Süleyman Turan, Kuzey Vargın, Fatma Karanfil, Engin Çağlar, Selma Güneri, Halit Akçatepe sahneye davet edilerek Onur Plaketleri Mustafa Akaydın tarafından verildi. Akaydın, “Bu sahnede sizlerle birlikte olmakla en büyük onuru sizler bana verdiniz. Hepinize çok teşekkür ediyorum.”diye konuştu…

Gecede son olarak, Anlat İstanbul, Ara, Zincirbozan gibi sinema filmlerindeki rolleriyle tanıdığımız, 46. Altın Portakal film Festivali'nde Ulusal Yarışma filmleri “Kıskanmak” ve “Bornova Bornova”'da da rol alan Selen Uçer sahne aldı. Uçer, film müziklerinden oluşan bir repertuarı konuklarla paylaştı.

Saadet Işıl Aksoy hem ulusal hem uluslararası galada…
Saadet Işıl Aksoy, yönetmenin ilk filmi olan “Şark Oyunları” ile uluslararası uzun metraj film yarışmasında yarışırken, yine bir başka ilk film olan “Başka Dilde Aşk” ile ulusal yarışma galasında da yer aldı. Bulgaristan yapımı “Şark Oyunları/ Eastern Plays” filminin gösteriminden önce, filmin Türkiyeli oyuncularından Saadet Işıl Aksoy ve Kerem Atabeyoğlu söyleşisi gerçekleşti. Saadet Işıl Aksoy, Özdilek AVM Sineması'nda, sinema yazarı Ceyda Aşar'ın ve katılımcıların sorularını yanıtladı. “Şark Oyunları” ekibine nasıl dahil olduğunun sorulması üzerine Aksoy, genç yönetmen Kamen Kalev ile “Yumarta” filmi için Saraybosna Film Festivali'nde bulunurken tanıştığını, filmin öyküsüne hemen ısınıp, teklifi kabul etmekte pek tereddüt etmediğini belirtti. Kamen Kalev ile kasting direktörü Harika Uygur'un tanışmasına aracılık etmesiyle ise, film ekibine Hatice Aslan ve Kerem Atabeyoğlu da dahil olmuş. İki zıt karakterde kardeşin, Neo Nazi bir gruba dahil olan Georgi ile saldırıya uğrayan Türk aileyi kurtaran Itso'nun hikayesinin anlatıldığı ve barışçıl mesajlar ileten filmde Saadet Işıl Aksoy, umudu tükenmiş, inandıklarının yalan olduğunu fark eden bir Türk kızını canlandırıyor. Filmde Işıl'ın annesini Hatice Aslan, babasını ise Kerem Atabeyoğlu canlandırıyor. Yabancı bir ekiple çalışma deneyiminin sorulması üzerine ise Atabeyoğlu “Hakikaten imkansızlıklarla doluydu şartlar ancak akıl ve estetiğin paraya gereksinim duymadığını kanıtladılar” dedi. Gerçek olaylardan esinlenen film, başroldeki Itso'nun, yani Christo Christov'un kendi hikayesi. Filmde kendini oynayan ve yönetmen ile çocukluk arkadaşı olan oyuncunun film çekiminden bir hafta sonra ölmesi ise ekibe acılı günler yaşatmış. Saadet Işıl Aksoy “Bizim için çok ani oldu, resmen bitmiş bir iş bırakarak aramızdan ayrıldı, tek tesellimiz bu, kendi hikayesini bizlere bıraktı” dedi.


Antalya semalarına Türk filmlerinin müzikleri yükseldi.
46. Altın Portakal Film Festivali kapsamında düzenlenen Açıkhava Etkinlikleri Fuat Saka ve Moğollar konserleriyle devam etti. 200'den fazla film ve dizi müziğine imza atan Cahit Berkay müzik grubu Moğollar ile birlikte Gençlik Parkı'nda bir konser verdi. Atıf Yılmaz'ın unutulmaz filmi “Selvi Boylum Al Yazmalım”, Türk sinemasının temel taşları Çiçek Abbas, Köprü, İffet, Sis, Erkekler de Ağlar gibi pek çok filmim müziğini yapan Cahit Berkay, 1978'de "Fıratın cinleri", 1982'de "Kırık bir aşk hikâyesi", 1991'de "Gizli yüz" film müzikleri ile Altın Portakal ödülünü almıştı. Konyaaltı Kent Meydanı'nda Karadeniz ezgilerini Akdenizlilere taşıyan Fuat Saka vardı. 20.30'da başlayan konseri çok sayıda kişi izledi. Fuat Saka'nın hareketli müziği eşliğinde horon tepen gençler göze çarptı.