Faruk Güllüoğlu Almanya’da Fabrika Kuruyor

Türkiye’de baklava denince ilk akla gelen marka olan Faruk Güllüoğlu, yurtdışında çifte atağa kalktı

TURİZMİN SESİ

Yurtiçinde 66, yurtdışında da 3 şubesiyle faaliyet gösteren Faruk Güllüoğlu, Almanya’nın Bochum kenti yakınlarında 2017 yılı başında temelini atacağı bir fabrika kurarak Avrupa’nın göbeğinde üretime başlamaya hazırlanıyor. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Güllü, “Antep Baklavasının AB tarafından tescil edilen ilk Türk ürünü olmasıyla Türk tatlı çeşitlerine yurt dışında kademeli olarak büyük bir ilgi oluşmaya başladı. Avrupa Bakanlığının da yaptığı ciddi takiple alınan bu karar, bizim Avrupa’da yolumuzu açtı. Özellikle devletin yaklaşık 10 yıldır bu konuda Türk markalarının yurt dışına açılması konusunda verdiği destek bizi nihayet güçlü platformlara taşıdı, kendimize yepyeni pazarlar bulduk. Bochum-Almanya’da kuracağımız üretim tesisiyle önce Almanya sonra Benelüks ülkelerine taze Türk baklavasını ve gerçek Türk mutfağı lezzetlerini tattıracağız” dedi.

Faruk Güllü, kendi markalarını taşıyan ürünlerin, yılbaşından bu yana 9 binden fazla şubesi bulunan Alman kökenli Kaufland zincir mağazaları ve binden fazla şubesi bulunan REWE Group bünyesinde yer alan Billa şubelerinin yanı sıra Balkanların en etkin zincir mağaza gruplarından olan Konzum gibi Avrupa’nın en büyük dev perakende noktalarında satılmaya başlandığını da vurguladı. Tam 145 yıldır babadan oğula aktarılan bilgi ve deneyimle geleneksel ve modern mutfak kültürünü modern bir mağazacılık konseptiyle birleştiren Faruk Güllüoğlu, yurtdışında attığı adımları sıklaştırdı. Yurtiçinde 66, yurt dışında da 3 şubesiyle faaliyet gösteren Faruk Güllüoğlu, Almanya’da 2017 yılının başında yaklaşık 4.5 milyon Euro’luk yatırımla temellerini atacağı fabrikayla 2017 yılının 2. yarısında hem üretime hem de mağaza zinciri oluşturmaya hazırlanıyor.Uzun süredir farklı ülkelerde yatırım fırsatlarını masaya yatırdıklarını ve nihayetinde stratejik bir kararla Almanya’da üretime geçmeye karar verdiklerini müjdeleyen Faruk Güllü, “Almanya’nın kuzeyinde yer alan Bochum şehrindeki (Nordrheinwestfalen bölgesi) temaslarımızı ve araştırmalarımızı tamamladık. 2017 yılının başında fabrikamızın temellerini attıktan sonra 2017 yılının 2. yarısında burada üretime başlamayı planlıyoruz. Almanya’daki ilk Faruk Güllüoğlu mağazasını da yine aynı dönemde hizmete açacağız. Bu mağazamızı Dortmund, Duisburg ve Essen’de açacağımız mağazalar izleyecek” dedi.

Almanya’yı seçme nedenleri hakkında açıklamalarda bulunan Faruk Güllü, “Almanya’nın en kalabalık nüfusuna sahip NRW eyaletinde yer alan ve mağazalaşma açısından birçok irili ufaklı yerleşim yerine 3.5 saatlik mesafede yer almasına ek olarak üretim sonrası lojistik anlamda en hızlı ve kolay ürün taşımak için en avantajlı bölge olması nedeniyle Bochum’u tercih ettik. Ayrıca bu bölgede yatırım için sunulan avantajlar, yatırım ve hibe destekleri, bu bölgeyi tercih etmemizde önemli rol oynamıştır. Bununla beraber Almanya'daki rekabet ortamında yapılan yoğun piyasa analizi ve araştırmalar göstermektedir ki müşteriler farklı ve yeni ürünleri tercih etmektedir. Yaptığımız araştırmalar kapsamında Türkiye’nin yüksek kaliteli yiyecek ve tatlı ürünlerinin sunulduğu albenisi olan, ferah ve rahat mekânların Almanya’da eksikliğini tespit ettik.  Hatta hedef kitleler bu mekân ve ürünler için daha uzun bir mesafe gitmeye ve bunlar için daha fazla ödemeye hazır bulunuyorlar. Bu nedenle Almanya’da farklı bir konsepti kafe/restoran sektöründe başarılı bir şekilde uygulamak için cazip bir ortam bulunuyor. Buradan hareketle, rekabette farklılaşma elde etmek için, Almanya'da seçilen hedef kitlelere Osmanlı, Türk ve dünya mutfağından hiç tatmadıkları lezzetlerle, Faruk Güllüoğlu’nun geleneksel ürünleri ile hitap etmek üzere yerinde taze taze üretimle hizmet vermeyi hedefledik” dedi. 
 
Peynirli su böreğinden fıstıklı ve diyabetik baklavaya, kadayıftan künefeye, sütlü sultan sarmadan, musanna ve vişneli baklavaya kadar birçok lezzeti yerinde üreterek önce Almanya sonra komşu ülkelerin damak tadına sunacaklarını belirten Güllü, benzer girişimlerin yerel üretim yapmadıklarını bunun da Almanya pazarında ayakta kalabilmek için yeterli olmadığının altını çizdi.Faruk Güllü, “Faruk Güllüoğlu olarak Almanya’da kuracağımız üretim tesisinde ilk dört yıl içerisinde en az 250 kişi çalıştırmayı planlamakta olup, ayrıca açılacak her mağazada da ortalama 15 kişi çalıştırmayı öngörmekteyiz. 2017 yılında üretimde 50 kişiye ve mağazacılık kanadında 120 kişiye, 2020 yılında ise toplam 750 kişiye Almanya’da istihdam sağlayacağız dedi. Türkiye’de oluşturdukları çok başarılı franchise konseptini Almanya’da da uygulamaya alacaklarını vurgulayan Güllü, “Geleneksel ve kafe/restoran adını verdiğimiz 2 tip konseptimizle Almanya’da da franchise vereceğiz. 2020 yılında Almanya’da 30-40 adet mağaza büyüklüğüne, 10 yıl içinde ise 100 mağazaya ulaşmayı hedefliyoruz” dedi. 
 
Kendi markalarına yurt dışında da tümüyle güvendiklerini belirten Faruk Güllü, “Dünyada birçok ülkede tanınan bir İngiliz firması tarafından yapılan Superbrands araştırmasında Türkiye‘de 3 yıldır arka arkaya sektöründe ‘‘Süper marka‘‘ olarak seçiliyoruz. 1871 yılından bu yana gerek Türkiye’de Türk halkına 6 nesildir kaliteden taviz vermeden hizmet veren bizler, ülkemizden yurtdışına Türkiye’den götürülen hediyelerin başında gelen Faruk Güllüoğlu baklavası ve ürünleriyle zaten tanınır ve tercih edilen bir “marka” haline geldik.  Bir yandan yurt dışında üretim tesisi ve mağazalaşma yönünde yatırımlarımızı hayata geçirirken yılbaşından bu yana yurtdışında dev zincir mağazalarda da ardı ardına Faruk Güllüoğlu olarak yerimizi almaktan dolayı ayrıca gururluyuz” dedi.  Faruk Güllüoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Güllü, “Kendi markalı ürünlerimizle Billa zincir mağazalarının ilk etapta 54 mağazasına Lalin marka 4 reçel çeşidi, tahin, Türk Çayı, Türk Kahvesi, tahin helvası, lokum, tepsi hazır baklava ve nar ekşisi ürünleriyle girdik. Bu grup bünyesinde yer alan ve kendi üst düzey ürünlerinin satılacağı “Billa Premium” markalı ürünlerin bünyesinde,  Kuru Baklava satışının gerçekleşmesi için görüşmeler devam etmektedir.  Kaufland zincir mağazalarında fındıklı ve fıstıklı lokum ve tahin helvası çeşitlerimizle raflarda yerimizi aldık. Büyük çaplı mağazaları bulunan Kaufland’ın ilk etapta 34 mağazasında Faruk Güllüoğlu ürünleri satılmaya başlandı. Balkanların en etkin ve 4 binin üzerinde hipermarketiyle en fazla mağazaya sahip zinciri özelliğini taşıyan Konzum’da ise 500 gram fıstıklı, 500 gram cevizli ve 450 gram Alaturka baklavalarının satışına başlandı. Ramazan öncesi ise tepsi baklava satışlarımızı portföye ilave ederek devam edeceğiz.  Yine Hırvatistan menşeli Plodine zincir mağazalarının 75 mağazasında 12 çeşit ürünümüz satılmaktadır. İsviçre kökenli Otto’s’un 100 civarında mağazasında Faruk Güllüoğlu ürünlerinin satışı hızla devam ediyor” dedi. Faruk Güllü, tüm bu mağazalara 2016 yılı içerisinde baklava satışının başlayacağına da dikkat çekerken Fransa, Almanya, Danimarka, İsviçre ve Belçika da Faruk Güllüoğlu ürünlerinin oluşturulan isabetli dağıtıcı ağı ile başarılı bir şekilde satıldığını belirtti. 
 
Sırada Interspar, Ultra Gros Group ve Ledo var
Türk baklavası ve tatlılarının tanıtımın önemine dikkat çeken Faruk Güllü, yine bir dünya devi olan Interspar, Balkan menşeli Ultra Gros Group zincir mağazaları ve Balkan menşeli donuk ürünler ve dondurma devi Ledo ile görüşmelerin devam ettiğini belirtti. Güllü önümüzdeki 10 gün içerisinde ise bu firmalardan Interspar’ın bazı şubelerine baklava ve lokum satışına başlanacağını da belirtti. ABD’li perakende devi Wal-Mart ile ön görüşmelerin olumlu sonuçlandığını da işaret eden Faruk Güllü, denetime yönelik bazı çalışmaların ardından Wal-Mart’ın Orta Amerika’daki mağazalarında baklava ve lokum satışına başlanacağını söyledi.  
 
Hepsi Avrupa devi 
Alman kökenli REWE Group bünyesinde bulunan ve Avusturya menşeili uluslararası bir süpermarket zinciri olan Billa’nın Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Bulgaristan, Romanya, Rusya, İtalya, Hırvatistan ve Ukrayna'da olmak üzere binden fazla mağazası bulunuyor. Lidl ve Handelshop Grubu bünyesinde barındıran Kaufland ise Almanya’nın yanı sıra Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Polonya, Romanya, Bulgaristan ve Hırvatistan’da 9 binden fazla mağaza ile hizmet veriyor. Hırvatistan kökenli Konzum ise Hırvatistan’ın yanı sıra Slovenya, Bosna Hersek,  Romanya ve Sırbistan'da 4 bin 500 civarında şubesiyle faaliyet gösteriyor.
 
Faruk Güllüoğlu Türkiye’de büyümeye devam ediyor!
2015 yılında %25 gibi etkili bir büyüme ile Türkiye’de yaygınlaştıklarını ifade eden Faruk Güllü, “2016 yılında önce Ankara’da bir üretim tesisi kurup İç Anadolu Bölgesi’nde büyümek istiyorduk. Burada halen etkili ve iyi bir iş ortağı arayışımız devam ediyor. Biz İç Anadolu’ya odaklanırken bir anda ileri vade hedeflerimiz içinde yer alan İzmir ön plana çıkmaya başladı. İzmir’i Ankara’dan daha önce devreye alıp Faruk Güllüoğlu markasıyla Ege Bölgesi’ne daha önce gireceğiz” dedi. Bununla birlikte Antalya ve Akdeniz Bölgesi’nde büyümelerini sürdürdüklerini belirten Faruk Güllü,  “Bu sene içinde Akdeniz Bölgesi’nde 3 mağaza daha açıp toplam 8 mağaza büyüklüğüne ulaşacağız, Manavgat mağazamızı ilk olarak devreye alacağız” dedi. İstanbul’da da Kavacık ve Kurtköy’de çok yakında mağazalarını hizmete açacaklarını belirten Güllü, Cevahir Alışveriş Merkezi’nde de Nisan ayı içinde mağaza açarak müşterilerini ağırlayacaklarını vurguladı. Faruk Güllü, Türkiye’de Faruk Güllüoğlu çatısı altındaki 1800 kişilik istihdamlarını da 2016 yılı sonunda 2000 kişinin üzerine böylelikle çıkaracaklarını önemle belirtti.