TURİZMİN SESİ
İskoçya'da bulunan Edinburg Üniversitesi öğretim üyesi Türk tarihi araştırmacısı Dr. Caroline Finkel öncülüğünde beş kişiden oluşan grup, mola verdikleri Altıntaş'a bağlı Kuyucak köyünde, muhtar Muzaffer Ünlü ve köylüler tarafından karşılandı. Dr. Finkel, grupta bulunan diğer kişilerle İstanbul'daki bir kütüphanede Evliya Çelebi'nin eserini incelerken tanıştığını bildirdi.
Geceleri kurdukları tek kişilik çadırlarda konakladıklarını belirten Dr. Finkel, "Yalova'nın Hersek köyünde 21 Eylülde başlayan yolculuğumuza devam ediyoruz. Güzergahımızda Evliya Çelebi'nin gezdiği her yeri karış karış inceliyoruz. Bölge insanıyla tanışmak ve Evliya Çelebi'nin gezdiği yerlerden geçmek bizi çok heyecanlandırıyor" dedi.
Muhtar Muzaffer Ünlü de dünyaca ünlü gezgin Evliya Çelebi'nin K ütahya'da doğduğunu anımsatarak, onun gibi bir değere sahip olmaktan mutluluk duyduklarını söyledi. Evliya Çelebi'nin yurt dışında bu denli tanınmasından gurur duyduklarını ifade eden Ünlü, gruba ellerinden geldiğince köylerini ve çevreyi tanıtmaya çalıştıklarını anlattı.
İngilizler, köyde atlarla gezinti yapıp muhtar ve vatandaşlardan bölgeye ilişkin bilgi aldıktan sonra yola devam etti. Grubun, Afyonkarahisar, Uşak, Gediz ve Simav güzergahını takip ederek yolculuklarını sürdüreceği belirtildi
İngiltere'de 2005, Türkiye'de 2007 yıllarında piyasaya çıkan "Rüyadan İmparatorluğa Osmanlı" kitabının yazarı Dr. Caroline Finkel, Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesini incelerken tanıştığı araştırmacılarla 21 Eylülde Yalova'nın Hersek köyünden uzun süreli yolculuğa çıktı.
Evliya Çelebi'nin 1671'de hacca gitmek için Yalova'dan başlayıp Mekke'de sona eren yolculuğunda uğradığı güzergahları atlarla geçmeye karar veren Dr. Finkel ve Edinburg Üniversitesinden Gerald MacLean, Exerter Üniversitesinden Prof. Dr. Donna Lanry, Kent Üniversitesinden Susan Wirth, Newyork Der Spigelde görevli Therese Tardif ile Türk tercüman Ercihan Dilari, gezi sırasında bazı yerleşim birimlerinde mola vererek, Türk kültürüne ilişkin bilgiler edinip belgesel program için çekimler gerçekleştiriyor
Seyahatname'de yer verilen güzergahları atlarla geçen grup, buralarda Osmanlı ve daha önceki dönemlere ait tarihi kalıntıları da fotoğraflıyor.
Kırsal alanlardan geçerken çadırlar kurup konaklayan grup, Evliya Çelebi'nin doğumunun 400'üncü yılı olan 2011'de, Seyahatname'ye ışık tutacak bir eser ortaya çıkarmayı amaçlıyor