Dünya genelinde değişim programları, burslar, münazara ve toplum önünde konuşma yarışmaları, konferanslar, seminerler, ulusal ve uluslararası programlarla üyelerinin iletişim becerilerini geliştirmeyi hedefleyen ESU (İngilizce Konuşanlar Derneği), Dünya Kongresi’ni bu yılilk defa anadili İngilizce olmayan bir ülkeye, Türkiye’ye taşıdı. Harbiye Askeri Müzesi’nde 20 Eylül’de gerçekleşen kongreye katılımcılar yoğun ilgi gösterdi.
ESU Dünya Kongresi’nin açılış konuşmasını yapan Lordlar Kamarası Üyesi ve ESU Onursal Başkanı Lord Alan Watson, Avrupa’nın kuruluşundaki ve şekillenmesindeki temel ilkelerden yola çıkarak İkinci Dünya Savaşı’nın yarattığı yıkımın, insanların toparlanmasında itici bir güç oluşturduğunu ve duygusal bir bağlılık yarattığına dikkat çekti. Lord Watson,bu felaketi yaşamayan yeni neslin, itici gücün azalmasında bir etken olduğunu belirterek “Avrupa, eski günlerine tekrar kavuşmak için gençlere güvenmeli. Peki gençler Avrupa’dan ne istiyor? Gençler her şeyden önce ‘bireysellik’ istiyor ve kişisel özgürlüklerinden ödün vermek istemiyor. Gelişen teknolojiyle beraber ‘mobilite’lerini tehlikeye atmak istemeyen gençler, istedikleri yerde istedikleri zaman olabilmeyi ya da paylaşımı yapabilmeyi istiyor. En önemlisi ise her şeye rağmen ‘ortak değerler’den oluşan bir gelecek inşa etmek istiyorlar ve bu değerlerin en önemlisi ise özgürlük!”. Lord Watson Avrupa’nın geleceğini ön gördüğü konuşmasına “Bütün bu yaşanan zorluklara rağmen Avrupalı politikacılar olumlu bir liderlik sergiliyor. Ortak bir ekonomik çözümün sağlanması için güçlü ortak para biriminden mali ortak disipline kadar önemli kuralları hayata geçirdiklerini görüyoruz” diyerek devam etti. Amerika, İngiltere ve Japonya’dan pek çok siyasetçi ve farklı ülkelerden birçok öncü sanatçı, iş adamı ve eğitimci ESU’nun dünya kongresinde konuşmacılar yer aldı. Dikkat çeken isimlerden ESU Başkanı Dame Mary Richardson, Eski ABD Senatörü ve ESU Uluslararası Konseyi ve ESU ABD Başkanı Patricia Schroeder ve ESU Genel Müdürü Peter Kyle, yaklaşan ABD Başkanı seçimi ve seçimin dış ilişkilere yansımaları, Avrupa’nın geleceği, girişimcilik ile ortak bir dil geliştirme, zorlayıcı bir ortamda liderlik hakkında bilgi aktardı.
ESU Türkiye Kurucu Başkanı ve ESU Uluslararası Konsey Başkanı Dr. Rıza Kadılar, konuşmacılar arasında yer aldığıESU’nun dünya kongresiyle ilgili olarak“ İnsanları İngilizce kullanımına özendiren bir kurum olmayan ESU’nun Yönetim Kurulu Başkanı bir İngiliz, Genel Müdürü bir Amerikalı ve Uluslararası Konsey Başkanı ise bir Türk. Farklı ülkelerdeki profesyonellerin katılımıyla ortak bir dil gelişimi ve iletişim oluşturmak için çabalıyoruz ve 50’yi aşkın ülkede bunun için çeşitli faaliyetler düzenliyoruz. İngilizce, artık hiçbir ulusun sahiplenemeyeceği daha doğrusu konuşan herkesin sahiplenebileceği bir dünya dili oldu ve dünya ile ortak bir gelecek kurmak için en önemli unsurlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. 1917’den beri ilk defa anadili olmayan bir ülkeye, Türkiye’ye taşındığı için oldukça mutluyum” dedi.