Esnaf Yemek Sepeti’nden Vazgeçiyor

Yemek Sepeti ile binlerce restorandan yüz binlerce yemeği istediğiniz anda online sipariş ile kapınıza getiren sistem bugünlerde o siparişi alan esnafı üzüyor

TURİZMİN SESİ

2001 yılında kurulan ve Türkiye’nin ilk Online yemek siparişi şirketlerinden olan Yemek Sepeti’ni Delivery Hero’ya 589 milyon dolara (1 milyar 596 milyon TL) satan CEO Nevzat Aydın, bu satış ile Türkiye tarihinin en büyük internet satın alımına da imza atmıştı. Yemek Sepeti, tüm internet kullanıcıları ve ilgili restoranlara, internetten yemek siparişi verebilme ve alabilme olanağı sağlıyor. Yemek Sepeti ile binlerce restorandan yüz binlerce yemeği istediğiniz anda online sipariş ile kapınıza getiren sistem bugünlerde o siparişi alan esnafı üzüyor. Yemek Sepeti’nin 589 milyon dolarlık satışının ardından yeni yönetim gıda sektörü esnafına yeni sözleşmeler göndermeye başladı. Online yemek sipariş şirketi Yemek Sepeti’nden görülmemiş komisyon % 12 + günlük gösterim ücreti 4.00 TL.  Diğer kesintilerle Yemek Sepeti’ndeki ödenen komisyon yaklaşık % 38 ile % 40’a geliyor.

 
Nasıl mı? Aynen açılımı bu şekilde…  Yemek Sepeti’nden bir müşteri eğer yemek kartıyla sipariş veriyorsa vay halimize..! Yemek kartları komisyonu % 10 + Makina Sig Bedeli + Yemek Sepeti Joker Uygulaması (Yeni sözleşme yapanlara şart getirilmiş) + KDV = yaklaşık olarak % 38 ila % 40 komisyon anlamına geliyor. Açıklaması şöyle 100.00 TL’ lik siparişte yaklaşık 38.00 TL’si kesintiye gidiyor. Yemek Sepeti eski sözleşmeleri iptal ederek yeni sözleşme yapıyor. Sözleşmeyi yenilemeyen Esnafa Fesih Sözleşmesi göndererek yedi gün içinde sayfalarını kapatıyorlar. Eğer fesih olduktan sonra sözleşme yenilerseniz ne kadar eski olursanız olun o haklarınızı kaybediyorsunuz ve size JOKER’ li sözleşme yapılıyor. JOKER nedir? diye soracak olursanız haftada en az 3 gün 3’er kişiye  haftada 9 kişiye % 50 indirim yaparak paket servisi göndereceksiniz. Bu JOKER’ i de mecbur tutuyorlar. 
 
 
Güler Osmanlı Mutfağı sahibi aynı zamanda Lokantacılar odası yönetiminde bulunan Ali Güler, “Kendini bilen işletmeler sözleşmelerini yenilemiyorlar. Sektöre yeni giren işletmeler mecburen farkında olmadığı sözleşmeyi onaylıyorlar. Esnaf nasıl hesap kitap yapılıyor anlamak çok zor diyor.  Ayrıca bu komisyon oranlarıyla da kalınmıyor.  Yemek Sepeti yeni uygulamasını gözden geçirmelidir. Esnaf farkına vardığında zaten geri adım atacak. Yol yakınken esnafı üzüntüye sürüklemeden uygulamanın değiştirilmesini istiyoruz.” 1965’den bu güne Hasanpaşa’da hizmet veren Güler Osmanlı Mutfağı sahibi Ali Güler, “Bu şartlarda KİRA, SSK, MAAŞ, DÜKKAN gideri ödeyen esnaf nasıl ayakta duracak. Günlük giderlerini karşılayamayan, iş yokluğundan yakınan esnaf birleşerek protesto edecek. Yemek Sepeti esnafa pes artık dedirtti. Kepenk kapatmak üzereyiz, bu komisyonlarla iş yapamayız. Esnaf bu komisyonlarla ayakta duramaz, gıda sektöründe birlikte hareket edelim” çağrısında bulundu.