TURİZMİN SESİ
Gelecek Turizmde çatısı altında, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Anadolu Efes işbirliğinde 2007-2012 yılları arasında gerçekleştirilen Doğu Anadolu Turizm Geliştirme Projesi’nin pilot bölgesi olan Erzurum’un Uzundere İlçesi Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmaları takiben 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu kapsamında, Bakanlar Kurulu kararı doğrultusunda ‘Turizm Merkezi’ ilan edildi. Böylece Uzundere, Türk turizminin önde gelen turizm destinasyonları arasına adını yazdırdı.
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Anadolu Efes işbirliğinde ve Gelecek Turizmde projesi kapsamında destek verilen bölgelerde çalışmalar meyvesini vermeye başladı
Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan ve Erzurum’un Uzundere ilçesinin pilot alanlardan biri olduğu Çoruh Vadisi’nde gerçekleştirilen Doğu Anadolu Turizm Geliştirme Projesi (DATUR ) kapsamında Uzundere’de 20’den fazla ev pansiyonu açıldı. Biri kadın derneği olmak üzere 3 sivil toplum örgütünün kurulmasına destek verildi. Kuş gözlemi gibi yerel festivaller, fotoğrafçılık, dağ yürüyüşü, dağ bisikleti, kamping, piknik, kano, yelken, kürekçilik, su kayağı gibi spor aktiviteleri düzenlendi. Yerli ve yabancı turistlerin bölgeye olan ilgisinin artması sağlandı.
Uzundere’nin çehresi turizm ile değişti ve gelişti!
Tüm bu çalışmalarla Uzundere’nin turizm çehresinin geliştiğini vurgulayan Uzundere Belediye Başkanı Halis Özsoy, “İlçemizin Bakanlar Kurulu Kararı ile Turizm Merkezi olarak ilan edilmesi bizim için çok sevindirici bir gelişme. Bugüne kadar turizm alanında birçok çalışma yaptık. Tüm bu çalışmalar ve işbirlikleri sonucunda geldiğimiz noktadan memnuniyet duyuyoruz. Bundan sonra da ilçemizdeki turizm çalışmaların geliştirerek sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.
Gelecek Turizmde Projesi’nin bölgeye önemli katkılar sağladığını vurgulayan T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürü Dr. Adnan Aslan “Türkiye’deki turizm potansiyeline ve yerel kalkınmanın önemine olan inancımızla Anadolu Efes ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın katkılarıyla Uzundere’de 5 yıl boyunca güzel çalışmalar yaptık. Emeklerimizin karşılığı olarak yerel kalkınmanın başladığını görmek bizleri fazlasıyla mutlu etti. Bölgede başlatılan yerel kalkınma hamlesinin bundan sonra Bakanlığımızın maddi ve teknik destekleri sayesinde artarak devam ettiğini görmek bize ayrı bir gurur kaynağı olacak" şeklinde konuştu.
‘Gelecek Turizmde’ demeye devam edeceğiz
DATUR projesi süresince bölgenin kalkınması ve turizm merkezi olmasının en önemli amaçları olduğunu belirten Anadolu Efes Genel Müdürü T.Altuğ Aksoy ‘Bu amaca ulaştık ve projemizin merkezi olan Erzurum’un Uzundere İlçesi Bakanlar Kurulu tarafından ‘turizm merkezi’ ilan edildi. Anadolu Efes olarak, Türk turizminin gelişimine ve yerel kalkınmaya destek olmak, ülkemizin turizm potansiyeli taşıyan bölgelerini ve girişimci insanlarını gün ışığına çıkarmak için üzerimize düşen görevi yerine getirmeye devam edeceğiz’ dedi.