TURİZMİN SESİ
Erdoğan, Kral Faysal Vakfı tarafından kendisine verilen "Kral Faysal Uluslararası Ödül" takdimi nedeniyle düzenlenen törende yaptığı konuşmada, bugün yeryüzünde yaşanan sorunların bir çoğunun temelinde adalet eksikliği ve mahrumiyetinin yattığını söyledi.
Töreninin başlangıcında Kur'an-ı Kerim okundu. Başbakan Erdoğan, "İslama Hizmet" alanında aldığı ödül için teşekkür ettiği konuşmasına "Bismillahirrahmanirrahim" diyerek başladı.
Başbakan Erdoğan, adaletsizliğin, yaşanan dramların baş sebebi olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: "Türkiye olarak başta bölgemizde olmak üzere, küresel ölçekte barış, huzur, istikrar ve güvenliği tesis etmek için samimi gayret içindeyiz. Komşularımızla başlattığımız diyalog sürecini dalga dalga bölgemize ve dünyaya hakim kılmak daha yaşanabilir bir dünya inşa etmek için hep birlikte yoğun bir çaba ortayaya koyuyoruz. Orta Doğu'nun bir kan ve gözyaşı coğrafyası olarak anılması her birimizin vicdanını sızlatıyor.
Biz hep birlikte bu coğrafyanın tarih boyunca olduğu gibi bugün de bilimle sanatla edebiyatla barış ve huzurla dayanışma ve paylaşmayla anılmasını arzu ediyoruz. Bizim barış, uzlaşma, diyalog ve adalet çağrılarımız çok geniş bir coğrafyada yankı buluyor. Huzura susamış gönüllerin adeta çöldeki bir vahaya kavuşuyor gibi umuda kavuşmalarını sağ lıyor. Ben inanıyorum ki ortak bir tarihi ve kültürü paylaştığımız bölgemizdeki tüm ülkeler yıllardır devam edegelen savaş ve çatışmaların son bulmasını en az bizler kadar arzu ediyorlar.
Bu mücadelede tek başımıza olmadığımzı görmek, yalnız olmadığımız hissetmek, cesaretimizi arttırıyor. Uluslararası Kral Faysal Ödülü işte bu mücadelemizi destekleyen, teşvik eden, bize güç veren son derece anlamlı bir katkı olmuştur. Bir kez daha şahsımı bu ödüle layık görd ükleri için Kral Faysal Vakfı'na teşekkür ediyorum. Özellikle barış mücadelesinde Kral Abdullah bin Abdülaziz'e, bu konudaki fayretleri sebebiyle tüm aileye ayrıca teşekkür ediyorum. Nefes alıp verdiğim sürece bu büyük payeyi büyük bir gururla taşıyacağımı ifade ediyorum."
Erdoğan, "Bizler anlamı barış olan bir dinin mensuplarıyız, tarih boyunca var olduğumuz, nefes alıp verdiğimiz her yerde barışı, insani değerleri, kul hakkını savunduk" dedi. Bu bölgenin insanlarını birleştiren çok sayıda payda bulunduğ unu belirten Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:
"Ancak ben bu ortak paydalardan bir tanesinin diğer hepsinden önemli olduğuna inanıyorum. Bizler anlamı barış olan bir dinin mensuplarıyız. Tarih boyunca var olduğumuz nefes alıp verdiğimiz her yerde barışı, insani değerleri, kul hakkını savunduk. Yine asırlar boyunca ortaya koyduğumuz medeniyetler her zaman insan merkezli oldu ve sevgi medeniyeti olarak anıldı.
Bugün tarihin bize yüklediği sorumluluk gereği o sevgi medeniyetinin en güzel numunelerini yeniden ortaya koymak, medeniyetimizin temelini oluşturan barış mesajını tüm dünyaya gür bir seda ile duyurmak gibi bir vazifemiz olduğunu düşünüyorum. Müslümanları farklı bir şekilde algılamak eğiliminde olanlara, ön yargıları körüklemeye çalışanlara inat, bizim tüm dünyaya hoşgörü, diyalog, birbirini anlama ve birlikte yaşama tavsiyelerimizi iletmemiz bu noktada öncü ve örnek olmamız gerekiyor.
Dünyanın neresinde olursa olsun renkleri, dilleri, inançları her ne olursa olsun her bir insanı, tüm yaratılanları, yaradandan dolayı seviyor, her bir insanın hakkını ve hukukunu her şeyin üzerinde görüyoruz. Bizim ilkemiz her işimizde emredildiği gibi dosdoğru olmaktır. Bu ilkeden asla taviz vermeden adaleti her zeminde cesaretle savunmak durumundayız. Adalet,hayatın her alanında gerçekleştirilmesi, yüceltilmesi, korunması gereken en temel değerdir."
"KENDİSİ BİR NEVİ ŞÖVALYE
Başbakan Erdoğan tören salonuna Suudi Arabistan Kralı Abdullah ile geldi. Kral Faysal Vakfı Genel Sekreteri Dr. Abdallah Al-Uthaimin de ödül alanları takdim ederken yaptığı konuşmada, töreni "Recep Tayyip Erdoğan'ın düğünü" olarak nitelendirdi. Uthaimin, "gecenin yıldızı, kendine özgü bir insan" olarak tanımladığı Erdoğan'ın, hiçbir zaman davasından vazgeçmeyen bir insan olarak tanındığını söyledi. Uthaimin, "Kendisi bir nevi şövalye, kendisi eşsiz, kendisi çok kararlı, adalet için barışın tesisi için Kur'an'dan feyz alarak yola çıkıyor" dedi.
Başbakan Erdoğan'ın belediye başkanlığı yaptığı dönemde de büyük hizmetler verdiğini, hem Türkiye'nin hem bölgenin gelişmesi için büyük çaba harcadığını anlatan Uthaimin, Filistin halkı için de büyük çaba gösterdiğini dile getirdi. Tören öncesi Başbakan Erdoğan ile Kral Abdullah bin Abdülaziz, "Filistin ve Kudüs" konulu bir serginin açılışını yaptı. Erdoğan ve Kral Abdullah daha sonra sergiyi gezdi.
5 DALDA 8 ÖDÜL
Kral Faysal Vakfınca beş kategoride dağıtılan ödüllere bu yıl yedi ülkeden sekiz kişi layık görüldü. "Arap Dili ve Edebiyatı" dalındaki ödül, Cezayirli Prof. Dr. Abdurrahman el Houari Hardj-Saleh ve Lübnanlı Prof. Dr. Remzi Münir Baalbaki'ye verildi. "Tıp" dalındaki ödül, Alman Prof. Dr. Reinhold Ganz, Kanadalı bilim adamları Jean Pierre Pelletier ve Johanne Martel- Pelleiter arasında paylaşıldı. "Bilim" dalındaki ödül ABD'li Prof. Dr. Enrico Bombieri ve Avustralyalı bilim adamı Terence Chi-Sehn Tao'ya verildi. Başbakan Erdoğan'a verilen "İslam'a hizmet" ödülü "En prestijli kategori" olarak görülüyor.