TURİZMİN SESİ
Eruç aynı zamanda toplam 629 gün denizde en çok gün geçiren okyanus kürekçileri arasında dünya sıralamasında ikinciliğe yükseldi.2007 yazından beri dünyanın çevresini kas gücüyle dolaşma hedefiyle Aktaş Group ana sponsorluğu altında Altı Zirve Projesi'ni sürdüren ve bugüne kadar Pasifik Okyanusu ile Bismarck ve Mercan denizlerini kürekle geçen Erden Eruç, Avustralya'yı bisikletiyle kat ettikten sonra 13 Temmuz 2010 tarihinde kıtanın batı sahilindeki Carnarvon kasabasından Hint Okyanusu'na kürekle açılmıştı. Denizde geçen 137 zorlu günün ardından Madagaskar'ın kuzeybatısındaki Majunga limanına varan Erden Eruç, Hint Okyanusu'nu da geride bıraktı.
Eruç başarısıyla ilgili olarak Bu kesinlikle bir ömre yetecek bir macera. Ama öte yandan benim dünyanın etrafını dolaşma yolculuğumun sadece küçük bir parçası dedi. Eruç'un başarısına en yakın girişimin, 1971 yılında Avustralya'dan denize açılıp Madagaskar'ın kuzeyindeki Antseranana yakınında bir kumsalda karaya çıkan İsveçli kürekçi Anders Svedlund tarafından gerçekleştirildiği biliniyor.
Eruç bu tarihi başarıya imza atarken modern Türk firkateyni TCG GAZİANTEP de yakınındaydı. 110 gün denizde yalnız kaldıktan sonra Erden Eruç, Hint Okyanusu geçişi sonunda Madagaskar'ın batısındaki sularda 280 mürettebatlı TCG GAZİANTEP fırkateynimiz ile 30 Ekim günü buluştu. Türk Deniz Kuvvetleri tarafından korsan riski konusunda düzenli bilgilendirilen Eruç, Madagaskar'ın batısına geçince ilk hedefi olan Kenya yerine güneybatıya doğru yöneldi. Şimdi Eruç kasırga mevsiminden sonra Madagaskar'dan Afrika ana kıtasına doğru tekrar denize açılmak üzere hazırlık yapıyor.
Başarıları takdir edilen Erden Eruç, 6 Kasım günü Zirve Dağcılık Kulübü 10'ncu kuruluş yıldönümü vesilesiyle Türkiye'de son on yılda kendi alanlarında başarılı olmuş toplam on kişiye verilen "Dağcılığın Zirve Ödülüne" layık görüldü.
Erden Eruç bu yolcuğu sırasında bir diğer rekora da imza attı. Denizde kürek başında geçirdiği toplam 629 günle İngiliz kürekçi Peter Bird'ün ardından dünyada en çok tecrübesi olan okyanus kürekçileri arasında ikinciliğe yükseldi. Peter Bird, denizlerde toplam 937 gün geçirdikten sonra 1996 yılında Pasifik'te kaybolmuştu. Üçüncülük ise 541 gün ile Atlantik'i Kanarya adalarından Florida'ya, sonra San Francisco'dan Avustralya'ya kürekle geçerek ilklere imza atan ünlü İngiliz denizcisi John Fairfax'e ait.
Eruç'un Altı Zirve Projesi'ni tamamlamak için yolculuğu devam ediyor. Kasırga mevsiminden sonra Madagaskar'dan Afrika anakıtasına doğru tekrar denize açılacak olan Eruç'un listesinde sırada Afrika'nın en yüksek noktası Kilimanjaro var. Kilimanjaro'ya tırmandıktan sonra Eruç, Zambiya'yı pedal basarak geçip Namibya'daki Luderitz limanına varacak ve oradan Brezilya'ya varmak üzere Güney Atlantik'e açılacak.
Eruç'un günlüğünü okuyarak gelişmeleri günbegün takip etmek isteyenler //www.KaslaGit.com sitesini ziyaret edebilir, düzenli haberler için kaydolabilirler.
Erden Eruç hakkında
Eğitimini Boğaziçi Üniversitesi ve Amerika Birleşik Devletleri'nde tamamladıktan sonra, 41 yaşına dek ABD'deki çeşitli büyük firmalarda teknik uzman olarak çalışan Erden Eruç, dünyayı sadece kas gücüyle dolanmayı hedefleyen bir seyyah. 2003 yılında, kas gücüyle gerçekleştireceği yolculuklar sırasında edineceği tecrübeleri özellikle ilköğretim öğrencileriyle paylaşma hedefiyle, Around-n-Over Vakfı'nı kuran Eruç, 2006'da Atlantik'te "kürekle okyanus geçen ilk Türk" unvanını kazandı. Daha sonra 2008 Mayıs ayında, Pasifik'te geçirdiği 312 gün ile denizde en uzun süre kalan kürekçiye dair Guinness Dünya Rekoru'nu devraldı.
Around-n-Over Vakfı hakkında
Around-n-Over Vakfı, Erden Eruç tarafından kurulmuş olan, Seattle merkezli, kâr amacı gütmeyen bir kurumdur. Türkiye'de İlköğretim Okullarına Yardım Vakfı'nı (İLKYAR) destekleyen bu kurumun amaçları:
- Çocuklara coğrafya, matematik, tabiat bilgisi, beden eğitimi ve sosyal bilgiler dâhil olmak üzere insan gücü ile gerçekleştirilen araştırma ve yolculuklardan esinlenerek hazırlanmış eğitim faaliyetleriyle ilham vermek, onları bilgilendirmek.
- Çocukların daha iyi birer yurttaş olabilmeleri için sağlık, özveri ve azim değerlerini işlemek, onları doğaya sahip çıkmaları için teşvik etmek, onlara sigara içmemelerini telkin etmek.
- Kendine yeter hale gelmeye çalışan ve gelişmekteki toplumlara temel eğitim amaçlı kaynak, uzmanlık ve tesis sağlamak.