ENGELLİ DEĞİL YELKENLİ

İzmir'de "Engelli Değil Yelkenli" adıyla başlatılan projeyle işitme ve görme engelli çocuklara yelken sporu eğitimi verilmeye başlandı

TURİZMİN SESİ


Karşıyaka Spor Kulübü Yelken Şubesi, Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi ve Çağdaş Özürlüler Yaşam Deneği'nce yürütülen, İzmir Kalkınma Ajansı'nın desteklediği proje ile 72 engelli çocuk daha önce hayal bile edemediği bir spor dalında faaliyet gösterecek. Projede koordinatörlük ve antrenörlük yapan milli yelkenci Özgür İnam, engellilere imkan verildiğinde her türlü zorluğun üstesinden gelebileceklerini göstermek istediklerini, spor yoluyla çocukların sosyal adaptasyonunu ve sivil toplum kuruluşlarının bu konuya yönelik farkındalığını geliştirmeyi amaçladıklarını söyledi.

Kurslara katılan çocuklara önce yüzme eğitimi verdiklerini anlatan İnam şunları kaydetti: "7 ay sürecek proje ile 60'ı işitme engelli toplam 72 engelli çocuk temel yelkencilik eğitimi alacak. Engelli rehabilitasyonunda denizin rahatlatıcılığının kullanılması yönünden bir ilk olacak. Güney Deniz Saha Komutanlığına ait iki yelkenli ile işitme engellilerin çalışmalarını sürdürüyoruz. Görme engellilerin eğitimi ekim ayında başlayacak. Onların kullanacağı botların kenarlarına sensörler takarak çocukların yelkenli içinde kalmasını sağlayacağız. Onlar, antrenörün verdiği sese göre yönlerini belirleyecek."

Engellilere eğitim vermenin daha zor olduğunu ifade eden İnam "Eğitim sırasında zorlandığımız oluyor. Ancak uzun yıllardır antrenörlük yapıyorum ve diyebilirim ki engelsiz bireyler kadar başarılılar. Hatta daha kolay öğrenenleri gördüm. Gözleri parlıyor çocukların. Hayallerinde bile yaşayamayacakları şeyi yaşıyorlar" diye konuştu. İnam, Türkiye'nin şimdiye kadar olimpiyatlarda yelken branşında temsil edilmediğine dikkati çekerek "Türkiye'nin ilk paralimpik yelken kulübünü kurmak istiyoruz. Türkiye'yi 2012'de Londra'daki paralimpik oyunlarda temsil etmek istiyoruz" dedi. Kurslara katılan engelli çocuklar, İzmir'in Kurtuluşu etkinlikleri kapsamında 9 Eylülde gösteri yapacak.