ENGELLERİNE RAĞMEN MUTLU HAYAT

Nisanur annesi ile hayata tutunurken dedesi ise daha önce adını bile duymadığı "badminton" sporu ile geleceğe umutla bakıyor

TURİZMİN SESİ


Samsun'da doğuştan kolları olmayan 2 yaşındaki Nisanur ve geçirdiği kaza sonucu tekerlekli sandalyeye bağlı yaşamak zorunda kalan dedesi Ahmet Aktaş engellerine rağmen mutlu bir hayat sürerek çevrelerine de örnek oluyorlar. İstanbul'da bir tekstil firmasında çalışırken asansör boşluğuna düşerek sakat kalan 46 yaşındaki Ahmet Aktaş, 2001 yılında geçirdiği kaza sonrası hayatının tamamen değiştiğini anlattı.
Kazanın ardından bir süre tedavi gördüğünü ve bu süreçte bir daha yürüyemeyeceği gerçeğiyle yüzleştiğini ifade eden Aktaş, eşinden ayrıldıktan sonra 2007 yılında kızının yaşadığı Samsun'a yerleştiğini söyledi.

İki çocuğundan oğlunun askerde olduğunu belirten Aktaş, zor günler geçirdiğini, hayata küstüğü sırada daha önce adını bile duymadığı badminton sporu ile tanıştığını kaydetti. Aktaş, Türkiye Sakatlar Derneği Samsun Şubesi kanalıyla Amisos 55 Engelliler Gençlik ve Spor Kulübü'ne üye olduğunu ve kulübün Türkiye'de ilk kez düzenlediği Engelliler Badminton Türkiye Şampiyonası'nda bronz madalya kazandığını belirtti.
Sporun kendisi için adeta bir rehabilitasyon olduğunu ve en umutsuz döneminde kendisini yeniden hayata bağladığını söyleyen Aktaş, "Çalışı rken bazen spor salonu bulamıyorduk. Şampiyonaya çizgi ve file olmadığı için göz kararı çalıştık. Sporcu sandalyemiz olmadığı için statik ve durgun olarak çalıştık. Daha iyisini bekliyorduk ama zorluklara rağmen üçüncü olmayı başardık. Daha iyi şeyler yapacağız" dedi.

Engellilere hayata küsmemeleri ve spor yapmaları tavsiyesinde bulunan Aktaş, kulüp olarak destek beklediklerini, spor salonu ve spor sandalyesi desteğine ihtiyaçları olduğunu kaydetti. Samsun'a geldikten bir yıl sonra torunu Nisanur'un dünyaya geldiğini ve kendisi gibi engelli olan Nisanur'la çok mutlu olduklarını ifade eden Aktaş, sporla birlikte hayata artık gülümseyerek bakabildiğini söyledi. Nisanur'un annesi Sevinç Çalık (24) ise evlendikten sonra 4 yıl çocuklarının olması için tedavi gördüğünü, daha sonra kızına hamile kaldığını, gebeliğin 4.5-5 ayında bebeğin engelli olduğunun anlaşılması üzerine doktorların gebeliğe son verilmesi için ısrar ettiklerini ama kendisinin çocuğunu dünyaya getirmek istediğini anlattı.

Nisanur'un engeliyle doğmasına rağmen,verdiği karardan hiçbir zaman pişman olmadığını vurgulayan Çalık, Nisanur'un son derece akıllı ve mutlu bir çocuk olduğunu vurguladı. "Bir kolu olmayan, diğer kolunda da dirseğin üzerinde bir et parçası görünümünde çıkıntı olan Nisanur, kendi ihtiyacını şu anda görüyor. Tek sıkıntımız kızıma bir kol yaptırabilmek. Ona da bizim imkanım yok" diyen Çalık, sigortalarının bulunmadığını, yeşilkartlı olduklarını ifade etti. İkinci bir çocuk beklediğini bildiren Çalık, engellere rağmen mutlu bir aile olduklarını belirterek, "Artık bu duruma alıştım. Bana son derece normal geliyor. Ben kolları olan bir çocuk gördüğüm zaman onlar benim tuhafıma gidiyor. Kızım tek parmağı ile pek çok şeyi yapabiliyor" diye konuştu.

Sevinç Çalık, dede ve torunun iyi anlaştığını, kızı ve babası için iyi şeyler dilediğini sözlerine ekledi. Kurduğu kulüple engellileri sosyal hayatın içine sokarak mutlu bireyler olmalarını amaçlayan Amisos 55 Engelliler Gençlik ve Spor Kulübü Başkanı Mehmet Yaşar da, Türkiye'de engelliler için rehabilitasyon hizmetlerinin yetersizliğine işaret ederek, sporun bir çeşit rehabilitasyon görevi gördüğünü bu konuda spor kulüplerinin desteklenmesini istediklerini söyledi.