EMİRATES REKOR KAR ARTIŞI AÇIKLADI

Emirates Grubu, dünyada kaygının, piyasada istikrarsızlığın ve ekonomik bilinmezliğin hakim olduğu bir yılda % 248' lik rekor kar artışına imza atarak inanılmaz bir sonuç elde etti

TURİZMİN SESİ
Emirates grubun net karı 1.1 milyar dolara ulaştı. Emirates havayolunun net karı 964 milyon dolara ulaştı. Dnata'nın net karı 167 milyon dolara ulaştı. Emirates Havayolu, Dnata ve yan şirketlerden oluşan Emirates Grubu'nun 2009-10 yılı mali sonuçları, bugün Dubai'de Emirates Havayolu ve Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı ve Üyesi Sayın Sheikh Ahmed bin Saeed Al Maktoum'un ev sahipliğinde açıklandı.

Konuya ilişkin açıklama yapan Sheikh Ahmed: “Kuşaklardır böylesine rastlanmayan global bir ekonomik bunalımın içinde karlılığımızı devam ettirerek çok başarılı bir yıl geçirdik. 31 Mart 2010'da sona eren mali yılda grubumuzun net karı % 248 artarak 1.1 milyar dolar oldu. Grubun cirosu ise aynı kalarak 12.4 milyar dolar düzeyinde oldu ve de artan uçuş trafiği düşüş gösteren kargo ve yolcu birim getirisini dengeledi. Grubun net kar marjı ise geçen sene % 2.6 iken bu sene % 9.1'e yükseldi.

Grubun nakit bilançosu ise Mart sonu itibariyle 3.4 milyar dolara yükselerek, geçen seneye oranla 1 milyar dolarlık yani % 43.3'lük artış gösterdi. Bu başarılı sonucun yeni uçaklar, ekipmanlar ve yolcu salonlarına yapılan 931 milyon dolarlık yatırım sonrasında olduğunu da vurgulamak gerekiyor.

Grubun özelikle bu sene gibi oldukça zorlayıcı koşulların olduğu bir dönemde gösterdiği performans, ne olursa olsun iş yapış biçimini koruyarak, mükemmel ürünler ve hizmet sunma stratejisine bağlılığını gösteriyor. Bunun en önemli kanıtı bu sene içinde geçen seneden 4.7 milyon fazla toplam 27.5 milyon yolcunun Emirates ile uçmayı tercih etmiş olması ve Dnata tarafından verilmekte olan yer hizmetlerinin 9 ülkede yer alan 20 havalimanına yayılmış olması” dedi.

Sheikh Ahmed konuşmasına: “Emirates daha öncede bölgesel çelişkiler, Asya krizi, global ekonomik bunalım gibi sıkıntılarla karşılaşmıştır ancak operasyonlarına hep mükemmel hizmet anlayışıyla devam etmiştir. Geçtiğimiz sene yolcu sayımızda yaşadığımız %21'lik artışta İpek Yolu'nun ortasında, Doğu ve Batı'yı birleştiren merkez noktada bulunmamızın yanı sıra, rakiplerimizin tersine uçuş ağımızı genişletme ve hizmet standartlarımızı arttırmaya olan bağlılığımızın bir getirisidir” diyerek devam etti.

2009-10 Yılı raporunda Sheikh Ahmed'in özellikle vurguladığı bir diğer nokta ise, Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği'nin 2009 senesinde havacılık sektörünün dünya genelinde 9.4 milyar dolar zarara ulaşarak, tarihinin en zor durumunda olduğunu açıklamasına rağmen grubun gelişebilme kapasitesi.

Sheikh Ahmed Emirates havayolunun özellikle gururlu olduğunu da dile getirdi ve Emirates'in, Dubai'nin imzalamış olduğu Açık Semalar Anlaşması “Open Sky” sayesinde, yabancı rakiplerden korunarak değil, rakiplerle birebir rekabet ederek büyümeye devam ettiğine dikkat çekti. Sheikh Ahmed “mevcut hırsımız ve kararlılığımız dünyada sahip olduğumuz güçlü imajı kurmamıza yardımcı oldu ve şuan sahip olduğumuz büyüme stratejimizi rakiplerimizin ihtiyaçlarını karşılamak adına asla geri çekmeyeceğiz” dedi.

Emirates Havayolu'nun cirosunun 11.8 milyar dolar seviyesinde sabit kalarak, geçen seneye oranla %0.4'lük bir artış gösterdiği, karının ise 964 milyon dolara ulaşarak 2008-9 yılında gerçekleştirilen 187 milyon dolar kara oranla %416'lık artış gösterdiği açıklandı.

2009-10 yılında Emirates filosuna dört adet A380, 10 adet Boeing 777-300 ER ve bir adet Boeing 777-200LR yük uçağı dahil olmak üzere 15 yeni yolcu uçağı eklendi. Emirates'in filosu mali yıl sonunda dördü yük uçağı olmak üzere toplam 142 uçağa sahip. Emirates'in şuanda opsiyonlu olanlar dışında da 48 milyar dolar değerinde 146 uçak siparişi var.

Sene içinde pek çok uçuş noktasına sefer sayısını arttıran Emirates Durban, Luanda ve Tokyo olmak üzere üç yeni uçuş noktasını da uçuş ağına kattı. Emirates'in A380 uçuş ağı ise Seul, Bangkok, Toronto, Paris ve Jeddah ile genişledi.

2009-10 mali yılında önemli havalimanlarında Hindistan'da açılan First Class yolcu bekleme salonu dahil altı adet Emirates bekleme solunu da açıldı. Müşterilere sunulan hizmetlere olan yatırımlarına devam eden Emirates her sınıfta seyahat eden yolcusu için bagaj taşıma limitini 10 kg arttırarak özellikle rakiplerinin bu konuda sınırlamalar getirdiği bir dönemde farklılaştı. Emirates'in frequent flyer programı ise bu sene 10. senesini kutlarken, 5 milyonuncu üyesine de kavuştu.

Emirates SkyCargo ise geçen yıldan % 12.2 fazla toplam 1.6 milyon ton kargo taşıdı. Şirketin pazarda yaşanan değişimlere kolay adaptasyonu, Emirates Sky Cargo filosunda bulunan 8 uçağın beşi Boeing 747F, ikisi Boeing 777F olmak üzere 7 uçağa indirilmesi ve böylece ekonomide yaşanan sıkıntıların olumsuz etkilerini engellemesini sağladı.

Dnata ise güçlü pozisyonunu koruyarak 50 yıllık tarihinin en yüksek karına ulaştı. Havayolu ve Kargo operasyonları için oldukça güç olan bu senede Dnata'nın karı % 20.9 artarak 167 milyon dolara ulaştı. Cirosu ise % 0.7'lik küçük bir düşüş ile 861 milyon dolar oldu.

Dnata aynı zamanda dünyada bir rekora imza atarak; 192.120 uçak (geçen yıla oranla % 8.2 artış) ve 1.121 bin ton kargoya ( geçen yıla oranla % 11.8 artış) hizmet vererek, grubun büyümesinde önemli rol oynadı.

2009-10 yılında hizmetlerini 9 ülkede bulunan 20 havalimanında vermeye başlayan Dnata International'ın hizmet ağına yeni eklenen şehirler arasında Londra, Manchester ve Erbil (Irak) bulunuyor. Dnata 2009 yılında, dünyada İngiltere'de bulunan Plane Handling ve Aviance isimli iki önemli yer hizmeti şirketini devralan da tek şirket oldu. 31 Mart 2010 itibariyle Emirates Grubu 150 farklı milliyetten 50.000 kişiye istihdam sağlıyor. 2009-10 yıl sonu raporuna www.ekgroup.com/mediacentre' dan ulaşabilirsiniz.